Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Valnötsolja


Moderväxt
Valnöt (Juglans regia)
Synonymer
Valnötsolja, nötolja, nektraolja, juglandisolja
Farmakopénamn
Oleum nuceum juglandis, Oleum nucis juglandis, Oleum juglandis
CAS-nummer 8024-09-7, 84012-43-1
Juglans regia seed oil ["the oil derived from the nut meats of the walnut"]
Engelska namn
Walnut oil
Andra namn Andra språk
Walnussöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Valnötsfärg extraherad ur blad, skal eller fruktkött (nöt)

Tradition
I konstnärsfärg har valnötsolja använts sedan åtminstone 1400-talet och antagligen långt tidigare; den gav oljefärgen krämigare konsistens och gulnade mindre än linolja och vallmoolja. Äldre tiders valnötsolja var, liksom mandeloljan, annorlunda än dagens. Båda utvanns genom urkokning och innehöll därför en del vatten. Först på 1600-talet började nötoljor pressas.
Den fantastiska oljan
Idag används valnötsolja rätt mycket i kosmetika i Japan. I Sverige är den obekant och kanske är det därför ryktena går: Superb på finnar, tar bort leverfläckar, färgar hår, skyddar mot sol! Åtminstone en del kommer av förväxlingar med vattenutdrag på valnöt, valnötsskal och valnötsblad - se nedan under Hudvård.
Farmakopéerna
Officinell i några årtionden i Sverige med början i 1817 års upplaga av farmakopén.
Framställning
Valnötterna (med 35-62 % olja) mals. De ska inte vara pinfärska eftersom de då innehåller för mycket vatten som gör oljan mjölkig; höstens nötter bör inte pressas förrän en bra bit in på nyåret. Helst bör man vänta ett år. En enkel lösning är att rosta nötkärnorna men det ger bränd lukt och smak.
• Kallpressning: Nötmjölet pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Pressresterna pressas med värme (under 80-120°).
• Raffinering: Kallpressad raffineras oftast, varmpressad alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
• Framställs i Europa (Tyskland, Österrike) och Östasien.
Beskrivning
Oljan är torkande, d.v.s. upptar syre ur luften (oxideras); stryker man ut den i ett tunt lager bildar den på några dagar en tunn glänsande hinna, inte lika snabbt och inte till lika hård som linfröolja men utan att spricka; därav användningen i oljefärg, och ljusare (gulnar mindre) och tunnare än denna. Gillad av konstnärer för att den ger färgen en smörig konsistens som är lätt att måla mjukt och fint med.
• Oraffinerad (endast kallpressad): Grön olja som gulnar och mörknar med tiden; färglös olja kan vara blekt. Skarp lukt och tydlig smak av valnötter.
• Raffinerad (kallpressad eller varmpressad): Ljusare grön med mer eller mindre lukt och smak. Kraftigt raffinerade oljor kan vara nästan smaklösa.
100 ml väger ca 92 gram.  100 gram = ca 109 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 8-10 %
• Palmitinsyra 6-8 %
Stearinsyra 2-4 %
• Myristinsyra
• Laurinsyra
Enkelomättade fettsyror 15-20 %
• Omega 9: Oljesyra 16-20 %

Fleromättade fettsyror 71-75 %
• Omega 6: Linolsyra 50-65 %
• Omega 3: Linolensyra 10-15 %
Övrigt
Glycerin som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan: 5-8 %.
Vitaminer
E-vitamin: 0,05 % naturligt d-ala-tokoferol, d.v.s. 50 mg per 100 gram.
Tillsatser och föroreningar
• Pesticider: Rester kan finnas i olja från besprutade träd. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3 år. Måste förvaras svalt, helst i kylskåp, i mörkt och lufttätt kärl. Livslängden kan förlängas genom tillsats av E-vitamin (0,5 %). Inte lämplig till örtolja.
• Tips: Fyll flaskan med glaskulor vartefter den töms så att oljan alltid står upp till locket = ingen luft kommer till. Eller ställ flaskan upp och ner.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 65-160 kr per 100 ml, ibland i hälsokostbutiker för runt 100 kr per 250 ml.

Hudvård Torr olja som absorberas snabbt, på en kvart, utan att klibba.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Bra bärarolja för andra ämnen som ska absorberas av huden, särskilt i lätta hudvårdsprodukter som lotion. Om valnötsolja sägs också...
Mjukar upp huden. Inget att betvivla; det gör alla oljor.
Bra mot rynkor. Alla oljor är bra mot rynkor genom att de mjukar upp huden. Oljor med mycket fleromättat fett anses vara extra bra genom att de också tillför mycket näring. De tre mest utropade är nyponfröolja, nattljusolja och gurkörtsolja (omkring 80 % fleromättat fett) men dit hör också valnötsoljan (70-75 %) som kostar drygt hälften.
Bra mot finnar. Säkert lika bra som andra tunna oljor med mycket fleromättat fett - se råvaror för aknehud och fet hud. Ibland förväxlas nog olja med vattenutdrag på valnöt (blad, skal, fruktkött, bark) som alla är sammandragande och har använts inom folkmedicin och skolmedicin på hudskador, sår, eksem, herpes och utslag.
Tar bort leverfläckar. Oljan förväxlas ofta med vattenutdrag (skal, blad) som är kraftigt avfjällande. Äldre tiders urkokta olja kan också misstas vara som dagens pressade, en metod som började användas först på 1600-talet. All nötolja dessförinnan innehöll vatten och hade delvis vattenutdragets egenskaper. - Annat tål att funderas på: I ett svenskt botaniskt verk från slutet av 1700-talet sägs t. ex. att "den av kärnorna utpressade oljan", alltså inte den äldre sortens urkokta olja, är "nyttig att stryka på fläckar efter koppor". Valnötsolja förekommer också i gamla recept på blekande flädersalva. Om denna bleker är alltså frågan vilken av ingredienserna som svarar för effekten; båda?
Solskydd
Valnötsolja påstås ibland vara "solskyddande" och en "sololja". Den som pressar på lite kan få höra dessa ord betyda nästan vad som helst.
Solskyddande = blockerar UV-strålning. Dagens vedertagna betydelse av ordet. Det är fullt möjligt att valnötsolja gör det; flera vegetabiliska oljor har en solskyddsfaktor på upp till 4. Valnötsoljans är inte känd.
Solskyddande = tar bort mörk färg. Det är tveksamt om valnötsolja bleker; se ovan om leverfläckar. Vattenutdrag (skal, blad) gör det definitivt genom att fjälla av huden kraftigt.
Sololja = ger mörk färg. "Sololja" betydde länge just det, en brun-utan-sololja. Nej, valnötsolja mörkfärgar inte. Det gör däremot vattenutdraget (fruktkött, skal, blad) som använts sedan antiken för att brunfärga hud och hår.
Åldrad hy, rynkig hy.
Hårvård I oljeinpackning vid torrt risigt hår och kliande hårbotten.
Massage • Helkroppsmassage: Tas upp snabbt, därför inte så bra i helkroppsmassage; det blir för torrt, men den kletar å andra sidan inte. Kan vara användbar i klassisk massage där man vill ha lite motstånd. I aromaterapeutisk massage kan oljan ingå med någon tjockare som avokadoolja eller olivolja, i proportioner beroende på hur mycket glid man vill ha.
• Delmassage: Det snabba inträngandet är bra när aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i ansiktsmassage och cellulitbehandling. Den höga halten linolsyra kan hjälpa till att förbättra dålig blodcirkulation och lindra följder av denna, som missfärgad hud, bensår, dåliga naglar etc. Se mer under druvkärnolja om detta.
Fast tvål Varmpressad olja används i tvål.
Förtvålningstal
136 = det krävs 136 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo valnötsolja. 
Hudreaktion Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Gammal som matolja, idag särskilt som salladsolja. 
Invärtes bruk
Oljan har medicinsk användning, t. ex. som mildrande medel vid irriterad tjocktarm. 
Miljö
Olja från ekologiskt odlad valnöt finns att få.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Hallström (1986), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Kumlien (1946), Kumlien (1967), Lundberg (1960), Meyer (1952), Nielsen (1991), Oberbeil (2002), Stodola och Volak (2000).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Den virtuella floran (2006 11 09).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/valnotsolja.html
Datum: 2018 07 20 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac