Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Vallörtsinfusion


Moderväxt
Vallört (Symphytum officinale)
Synonymer
Vallörtste
CAS-nummer 84696-05-9
• Symphytum officinale leaf extract ["an extract of the leaves"]
• Symphytum officinale rhizome/root extract ["the extract of the rhizomes and roots"]
Engelska namn
Comfrey infusion, infusion om comfrey
Förväxlingsrisk Andra extrakt av blad och rot som:
Vallörtsdekokt - med vatten
Vallörtsolja - med olja

Framställning
Kokhett vatten hälls över roten och får dra. Ska inte koka. Filtreras.
Beskrivning
Klar brun vätska.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Innehåll

Vatten
Vattnet och värmen drar lätt ut allantoin (0,6-0,8 %, delvis i blad, mest i rot), slemämnen (30 % i växten), garvämnen (4-6 % i växten), alkaloider av pyrrolizidintyp (intermedin, symphytocynoglossin; (upp till 0,07 % i växten), glukosiden konsolidin och vattenlösliga färgämnen . Särskilt kiselsyra dras ut bättre i en dekokt.
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

Varianter
Vallörtdekokt - utdraget får koka.
Vallörtsolja - utdrag med olja.
Hållbarhet
Infusionen kan hålla sig ca en vecka. Ska den förvaras längre tid eller användas som råvara i andra beredningar måste den konserveras.

Hudläkemedel
Sammandragande, fuktighetsbevarande, uppmjukande, bakteriedödande, svampdödande, sårläkande, granulationsbefrämjande -
på skärsår, variga eller svårläkta sår, envisa bensår, eksem, bölder, hemorrojder, åderbråck, blodutgjutningar, akne, torr hud, hudsprickor - allt kan vallörten göra, och kanske allra bäst som vallörtsdekokt, som drar ut ännu mer av de önskade ämnena.
Torr hy, grov och akneskadad hy, rynkor.

Invärtes bruk
Små invärtes doser vallörtste sänker blodtrycket, större höjer det.
Giftighet
Alkaloider i örten är skadliga för levern i höga doser (roten ska inte tas invärtes under graviditet).

Recept
Recept I Vatten - 1 dl
• Krossad rot av vallört - 1 msk (15 ml)
Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna. Låt dra under lock en  timme. Sila.
(Källa: Okänd 2000)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Stodola och Volak (2000), Theiss (1994), Thomson (1980).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vallortsinfusion.html
Datum: 2018 06 25 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac