Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Dekokter

Vallörtsdekokt


Moderväxt
Vallört (Symphytum officinale)
Synonymer
Vallörtsavkok
CAS-nummer 84696-05-9
• Symphytum officinale leaf extract ["an extract of the leaves"]
• Symphytum officinale rhizome/root extract ["the extract of the rhizomes and roots"]
Engelska namn
Comfrey decoction , decoction of comfrey
Förväxlingsrisk Andra extrakt av blad och rot som:
Vallörtsinfusion - med vatten
Vallörtsolja - med olja

Tradition Vallörten har haft ett fenomenalt rykte som sår- och benläkare. Culpeper i England på 1650-talet:
 
Det sägs att om man kokade avhuggna köttbitar i det så skulle de läka ihop till ett helt...
Framställning
Rot eller blad kokas i vatten. Filtreras.
Beskrivning
Klar brun vätska.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.
Innehåll

Vatten
Vattnet och värmen drar lätt ut allantoin (0,6-0,8 %, delvis i blad, mest i rot), slemämnen (30 % i växten), garvämnen (4-6 % i växten), kiselsyra, alkaloider av pyrrolizidintyp (intermedin, symphytocynoglossin; (upp till 0,07 % i växten), glukosiden konsolidin och vattenlösliga färgämnen.
Konserveringsmedel
är nödvändigt om dekokten ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

Varianter
Vallörtsinfusion - utan kokning.
Vallörtsolja - utdrag med olja.
Hållbarhet
Dekokten kan hålla sig ca en vecka. Ska den förvaras längre tid eller användas som råvara i andra beredningar måste den konserveras.

Hudläkemedel
Sammandragande, bakteriedödande, svampdödande, sårläkande, stimulerar celltillväxten. Både blad och rot är fuktighetsbevarande och uppmjukande och motverkar torrhet och hudsprickor - i
ansiktsvatten, ansiktsmasker, krämer. Framför allt är dekokten ett sårläkemedel. Den används till sårtvätt och såromslag på variga eller svårläkta sår, t ex envisa bensår, eksem, bölder, åderbråck och blodutgjutningar. Inget är bättre sammandragande på ömmande överfulla bröst och blödande hemorrojder, enligt Culpeper.
Grötomslag med den pulveriserade roten blandad med vatten hjälper omedelbart på skärskador och brutna ben, också enligt Culpeper, och samma metod brukar rekommenderas på stukning och inflammation i senskidor.
Torr hy, grov och akneskadad hy, rynkor.
I munvatten vid torsk.
Blandad med några droppar värmande eterisk olja kan ett starkt vattenutdrag på vallört bli ett bra liniment på inflammationer, artrit och liknande smärtor, t ex av gamla skador.

Invärtes bruk
Små invärtes doser doser sänker blodtrycket, större höjer det. Vallörtste var det mest använda naturmedlet under en period på 1950-talet. Idag används det som komplement till till konventionell cancerbehandling.
Giftighet
Alkaloider i örten är skadliga för levern i höga doser (roten ska inte tas invärtes under graviditet), men det var inte det folk blev sjuka av under vallörtsvågen på 50-talet. Man intog vallört i pulverform, och det förekom fall där folk insjuknade med stora klumpar av hårdnat växtpulver i tarmarna.

Recept
Recept I Vatten - 1 liter
• Rot av vallört - 40 gram
Rötterna rengörs omsorgsfullt och sönderdelas. Det svarta får ej avskrapas. Om någon av bitarna flyter, kastas de bort. Rötterna läggas i ett kärl med vatten och får stå över en natt. Kokas sedan över mycket svag eld i två timmar i emaljerad kastrull, under lock för att hindra avdunstning, silas.
(Källa: Hellerås 1940)
Recept II Vatten - 5 dl
• Rot av vallört - 200 gram
Kokas en halv timme. Används till kompresser.
(Källa: Juneby 1977)
Recept III Vatten - 5 dl
• Färsk eller torkad, skalad, finfördelad rot av vallört - 3-4 dl
Kokas 5 minuter och silas.
(Källa: Thomson 1980)
Recept IV Vatten - 2-3 liter
• Rot av vallört - 1 kopp
Kokas 10 minuter, får dra 10 minuter och silas sedan av. 
(Källa: Theiss 1994)
Recept V Vatten - 8 dl
• Krossad rot av vallört - 1 msk
Koka en kvart, låt sedan dra några timmar. Sila.
(Källa: Okänd 1999)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gentz och Lindgren (1946), Hellerås (1940), Juneby (1977), Juneby (1999), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Stodola och Volak (2000), Theiss (1994), Thomson (1980).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/vallortsdekokt.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2009 11 20
Cookieinfo
Made with a Mac