Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Mineralpulver - Leror

Valklera


Synonymer
Fullerjord, blekjord, bergtvål
CAS-nummer 8031-18-3
INCI-namn Solum fullonum
Engelska namn
Fuller's earth, hydrated magnesium and aluminium silicates, Terra Fullonica
Andra namn
Romanska språk
Terre à foulon, foulon, fouleur (franska)
Andra språk
Fullererde, Walkerde (tyska)
Förväxlingsrisk
Kaolinlera
Leror av många slag
• Lerjord = aluminiumoxid

Tradition

Namnet
Namnet valklera (fuller's earth, "valkarens lera") kommer av att den använts vid tvättmetoden valkning då ylle bankas i lerblandat vatten. Leran drar fettet ur ullen och vattnet och bankningen gör tyget tätt och starkt. Metoden har använts i årtusenden i Europa och Västasien. Theofrastos, "botanikens grundläggare" (300-talet f. Kr.), ber någonstans valkaren att "inte spara på leran", för då kommer manteln att bli smutsig fort igen. Den bästa valkningsleran på Theofrastos tid i Grekland kallades smektisk lera.

Framställning
Naturlig lera. Allt som behöver göras är att skikta bort slager av salter och mineralämnen som betraktas som föroreningar, samt bakteriedödande kokning eller ångning. 
Ursprung
Mellaneuropa, England, Florida. Förekommer inte i Sverige.
Beskrivning
Gråvitt till brungrått, gröngrått till olivgrönt, ibland vit- eller gulaktigt eller brunrött fint pulver med fet känsla. Utan lukt och smak. Hygroskopiskt; suger upp fukt och framför allt fett bra (används vid filtrering och liknande reningar). 
100 ml väger ca 220 gram. 100 gram = ca 45 ml.
• Nästan olösligt i allt men kan slammas upp hjälpligt i vätskor som vatten, glycerin, alkohol, vegetabiliska och eteriska oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag blir neutralt (pH 6-8) till svagt surt (pH 4-6) och löddrar vid omrörning
.
Innehåll
25 % vatten, därutöver mest aluminiumsilikat (kaolin) och kiselsyra. Mer eller mindre järnhaltiga och andra mineralämnen.
Varianter
• Det finns särskilda sorter (frankonit, tonsil) som absorberar färgämnen i fett och oljor extremt effektivt om de rörs ut i dem varma, och som därför används mycket för att bleka oljor, vaxer och paraffin
Hållbarhet
Förvaras torrt.
Inköp We don't sell, we tell!
Farmaceutisk kvalitet på apotek för runt 155 kr per 150 gram.

Rengöringsmedel
Kraftigt fett- och fuktuppsugande - ren valklera såldes förr som "fläckkulor". Det används som kroppspuder och är effektivt uttorkande i lermasker - suger åt sig all fett och smuts från hudytan. Mycket sammandragande, bör bara användas på djup smuts och djupt sittande överskottsolja. 
Oren hy, hy med akne.
Använt som fettuppsugande torrschampo.
Kan ingå i små mängder (runt 3 ml per 100 gram) för fettuppsugande och slipande effekt.

Litteratur: Se t ex Adrasko (1968), Meyer (1952), Seymour (1980).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/valklera.html
Datum: 2018 12 12 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac