Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fetter - Emulgeringsmedel

Ullfett


Moderdjur
Får
Synonymer
Ullfett, ullsvett, vattenfritt lanolin, renad vattenfri lanolin
Farmakopénamn
Adeps lanae, Lanae adeps, Adeps lanae sine aqua, Lanolinum anhydrum, Lanolinum anhydricum, Adeps lanae anhydricus, Cera lanae
CAS-nummer 8006-54-0
Lanolin ["fat-like substance derived from sheep wool"]
Engelska namn
Lanolin, anhydrous lanolin, wool fat, wool wax, wool grease, anhydrous wool-fat, adeps lanae anhydrous, purified lanolin, lanoline. Handelsnamn som Clearlin, Glossylan, Golden Dawn, Hychol, Nodorian, Sparkelan.
Andra namn
Romanska språk
Lanolinum (nylatin), graisse de suint, grasse de suint purifée (franska)
Nordiska språk
Vandfri lanolin (danska)
Andra språk

Wollfette, Wollwachs (tyska)
Förväxlingsrisk
Lanolin = ullfett med vatten. Eng. anhydrous lanolin = vattenfritt lanolin, d.v.s. ullfett, men ofta sägs helt enkelt "lanolin" i engelska texter.

Tradition
Ullfett, först som vattenhaltigt (lanolin), började tillverkas i början av 1880-talet. Innan dess använde man fårullen på olika sätt.
Oesypus
Både greker och romare extraherade en fet råprodukt, oesypus (aesypum, suint) ur fårpäls. Både Dioskorides och Plinius bekrev runt år 70 utvinningen i detalj; Plinius metod innefattar många kok och sköljningar i vatten varefter fettet kunde skummas av från ytan. Ett enkelt sätt är att lägga fårullen i urin. Den metoden användes i Nordeuropa under bronsåldern och återkommer med jämna mellanrum i huskurer idag.
Redan under antiken förekom förfalskningar med vax och talg och på 600-talet började det dyka upp konstgjort oesypus. På 1500-talet togs det upp i tidiga europeiska farmakopéer men fick snabbt så dåligt rykte att det ströks ur de flesta redan århundradet därpå. I slutet av 1800-talet togs det åter upp. Det innehöll så mycket pottaska (15-25 %) att man i USA kring sekelskiftet 1900 kunde utvinna tusentals ton ur ullfett. I början av 1900-talet lyckades man isolera fettalkoholer ur fettet. De blev emulgeringsmedel i den första moderna emulsionskrämen, tyska Nivea.
Fårull
De hippokratiska läkarna använde helt enkelt fet och otvättad fårull, som kan innehålla upp till 45 % fett. Det används fortfarande som eksemkur på torra handeksem: Man "tvättar" händerna i obehandlad fårull. Bäst effekt får man om man blandar ullen med såpa; 2-3 dl såpa i en kasse obehandlad fårull.
Obehandlat ylle
Obehandlat ullgarn har kvar fettet och plagg av sådant garn håller både torrt och varmt. Det är t. ex. bra som ytterbyxor till tygblöjor. Även nerkissade byxor förblir luktfria och behöver inte ens tvättas så länge det bara är urin som kommit på dem. Ullfettet emulgerar urinen och neutraliserar dess ammoniak med resultat att den inte irriterar barnstjärten och barnet slipper blöjutslag. (Och tvärtom: Urin används fortfarande som huskur på eksem och rapporteras läka såren snabbt, ofta så effektivt att de inte heller återkommer.)
Behandlat ylle
Ull utan ullfett är däremot rätt värdelöst, något den tyska armén upptäckte alltför sent i Ryssland 1941. Albert Speer berättade långt senare om misstaget. Tyskarna avlägsnade fettet för att minska plaggens vikt utan att betänka att det är just fettet som skyddar mot fukt. "De ryska soldaterna med sina gammalmodiga tjocka rockar och filtar var mycket bättre rustade än våra män..." Åtminstone 100.000 tyska soldater dog av direkt ihjälfrysning.
Farmakopéerna
Ullfett togs upp samtidigt som lanolin i 1901 års svenska farmakopé, följde med in i 1964 års nordiska och finns i dagens europeiska.
Framställning
Ullfett utvinns ur fårull (med 15-45 % fett):
• Extrahering: Fårullen kokas ur med såplösningar eller andra fettlösande tensider och soda eller extraheras med flyktiga lösningsmedel som aceton. Vaxämnen fälls ut med svavelsyra och kalciumklorid och den bruna lösa massa som blir resultatet centrifugeras från vatten och tvållösning och emulgeras med alkalier.
• Raffinering: Den fasta fettmassan smälts om och tvättas upprepade gånger. Blandas ofta med vatten till lanolin.
Ursprung
En hel del kommer från fårlandet Australien.
Beskrivning
Ljusgul till brungul salvlik massa, seg och klibbig, luktfri eller med svag lukt av fårull. Fast i kylskåpstemperatur, mjukt i rumstemperatur, smälter lätt vid 34-42° till en nästan klar ljusgul till brungul vätska. 
100 ml väger ca 90 gram (aningen lättare än lanolin). 100 gram = 111 ml.
• Nästan olösligt i 95 % alkohol, svårlösligt även i kokande (upp till 1.000 delar 95 % alkohol krävs).
• Olösligt i vatten och glycerin (mycket svårt att tvätta bort från kärl - vid panik: lösligt i aceton) men skiljer sig från andra fettämnen genom att vara lätt blandbart med dem; ullfett drar till sig vätska i stället för att slå den ifrån sig. Smält ullfett tar upp 2-3 gånger sin egen vikt vatten och emulgerar till en mjuk kräm utan att något annat emulgeringsmedel behöver tillsättas.
Smält ullfett kan blandas med vaxer, flytande och mjukt paraffin, fetter, vegetabiliska och eteriska oljor. Oljor blir grumliga vid över 5 % ullfett.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir neutralt (pH 6-8) till svagt surt (pH 4-6).
Innehåll

Ullfett är ett fett, d.v.s. en ester av alkoholer och syror, men inte av glycerin och fettsyror som är det vanliga.
Alkoholer och syror
• Förestrade fettalkoholer (karnaubylalkohol, lanolinalkohol, cetylalkohol): 90 %
• Syror: cerotinsyra, karnaubasyra.
• Fria, d.v.s. ej förestrade, fettsyror: 0,5 %.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): över 30 %.
• Polycykliska alkoholer som steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): 30 %.
Övrigt
Glycerin: inget eller lite.
Tillsatser och föroreningar
Vatten: inget (i motsats till lanolin) men tar upp fukt från luften vid fel förvaring. "100 % renad vattenfri lanolin", alltså ullfett, säljs som salvan Lansinoh.
Antioxidanter, vanligen BHT, brukar tillsättas.
• Lösningsmedel: Rester av såplösningar och andra ämnen som används vid ullens rengöring och avfettning.
• Pesticider (Lindan, Dieldrin, Endrin): I dåligt renat ullfett, sällan mer än 2-3 ppm = miljondelar (under 0,2-0,3 mg per 100 gram), vilket uppges vara långt mindre än i vegetabiliska oljor. Ullfett enligt europeiska farmakopéns krav idag uppges vara pesticidfritt.
• Nickel, koppar, krom: Kan finnas i dåligt renat ullfett.

Varianter

Lanolin = ullfett med ca 25 % vatten. Namnet lanolin har blivit så inarbetat att ullfett idag säljs som "vattenfritt lanolin" (eng. anhydrous lanolin), ofta förkortat till bara lanolin, så de förväxlas ofta. Innehåll av vatten märks då man smälter fettet; det delar sig i två skikt varav det övre är fettet.
Lanolinvax, fasta fraktioner av ullfett (Adeps solidus)
Engelskt namn: Lanolin wax (INCI-namn: Lanolin cera).
Extraheras med lösningsmedel. Emulgerar bättre än ullfett. Mild hudallergen.
Flytande fraktioner av ullfett
Engelska namn: Liquid lanolin, lanolin oil, dewaxed lanolin.
Ullfett destilleras, vilket förutom fast fett ger också en flytande, gul del bestående av fettsyror och kolesterin. Denna har lägre smältpunkt än ullfett och är lättare att lösa i mineraloljor och löslig i isopropylalkohol, men olöslig i vanlig alkohol och i vatten
. Kladdar mindre än ullfett och används som emulgeringsmedel i feta emulsioner och som stabiliseringsmedel i magra.
Ullfettsalkoholer, lanolinalkoholer (Alcoholia lanae)
Engelska namn: Wool alcohols, wool alcohol, wool wax alcohols, lanolin alcohols, modified lanolins, lanolin oil, lanolin wax (INCI-namn: Lanolin alcohol).
Fraktioner av förtvålat ullfett med nära 1/3 kolesterinalkoholer (kolesterol). Vaxlika, gula till gulbruna massor, spröda i kyla, mjuka i rumstemperatur. Smälter vid 56-58°. Lukt av ullfett. Härsknar lätt; antioxidanter tillsätts. Delvis lösliga i alkohol, absorberar vatten bra: 5 % ullfettsalkohol i en kräm tredubblar den mängd vatten som kan blandas i. Används som emulgeringsmedel i feta emulsioner.
Eucerinum: Handelsnamn på en blandning av fettalkoholer ur oesypus och vaselin som i början av 1900-talet var emulgeringsmedel i sensationen Nivea. Det tar upp dubbla sin vikt vatten och används idag framför allt som stabiliseringsmedel i magra emulsioner (1-5 % i fettfasen). Emulsioner med Eucerinum klarar svaga syror men svettas lätt och måste förpackas lufttätt, ljusskyddat och tillsättas antioxidanter. Kan som ullfett ge allergiska reaktioner.
Ättiksyrad ullfettsalkohol
Engelskt namn: Acetylated lanolin alcohol.
Utvinns ur ullfett med ättiksyra och alkalier. Emulgerar vätska, mjukar upp, ger fukt och en skyddande hinna med antistatisk effekt. Har inga kända biverkningar och anses vara mild.
Ättiksyrat ullfett
Engelskt namn: Acetylated lanolin (INCI-namn: Acetylated lanolin).
Ullfett behandlat med ättiksyra och alkalier. Emulgerar vätska, mjukar upp, mer vattenavvisande är ullfett och och funktbindande än obehandlat ullfett. Används (upp till 25 %) i alla slags hudvårdprodukter och i läppstift. Mindre hudallergiframkallande än boehandlat ullfett.

Ersättning • I sårsalvor och liknande har man ofta föredragit ister som fungerar likadant - likt hudens fett - men inte är lika klibbigt.
• Vanligast är f
ormen lanolin med vatten, på större ytor bli ensamt ullfett lätt för kletigt.
Hållbarhet
Mycket hållbart, härsknar inte och behöver inte förvaras kallt men gärna svalt (under 25°). Viktigast är mörker och att förpackningen är tät och väl tillsluten för att förhindra att fettet tar upp fukt från luften. Det håller sig bra också blandat i krämer så länge vattnet i krämen är rent, d.v.s. destillerat eller konserverat.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-55 kr per 100 gram och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma pris. På apotek för runt 65 kr per 100 gram, 285 kr per 800 gram.

Hudvård

Inte så fett utan snarare klibbigt på huden. Vid tillredningar är det viktigt att fett och vätska har ungefär samma temperatur när de blandas och att inte kyla ner blandningar för snabbt. Hudoljor med mer än 5 % ullfett blir oklara.
Hudläkemedel
Ullfett är likt den mänskliga hudens talg, tränger ner i hela hornlagret och fungerar som transportör av fettlösliga ämnen där. Täcker och skyddar, bevarar fukt och mjukgör som inget annat; så effektivt vattenavstötande att det används i rostskyddsmedel. Fuktsprren gör att vattenhalten ökar i sträv och torr hud. Detta förebygger sårighet och lindrar smärta; hur vet man inte riktigt. Mycket bra på självsprickor, torra läppar, utsatta ställen som armbågar och fötter och på röda barnstjärtar - fettet skyddar och emulgerar urinen och neutraliserar dess ammoniak. Rent ullfett säljs som salva för att förebygga ömma och såriga bröstvårtor vid amning.

Cerat: 20-30 %.
Ullfettssalva, hudolja: 20-80 %.
• Salva: 100 %
Emulgeringsmedel
En av ullfettets stora fördelar är att det kan blandas med vätskor och vattenlösliga ämnen. Förr en vanlig bas i "vattenupptagande salvor" som blir hållbara och får bra konsistens.

Ullfettskräm, fotkräm, handkräm: upp till 50 %.

Torr, narig, självspucken. För fet hy kan det vara för tillslutande.
Hårvård Antistatisk effekt i balsam (mikroskopisk mängd).
Massage Absorberas lätt - bra när man ska massera in aktiva ämnen på större hudytor. 5 % kan t. ex. ingå i en massagekaka. På 1800-talet användes rent och oblandat ullfett som massagesalva; det mjuknar av handvärmen.
Fast tvål
Kallrörd tvål
• Fördelar: Ullfett gör tvålen hård och dryg och löddret (småbubbligt) stabilt.
• Nackdelar: Mer än ett par procent ullfett förstör klarheten i genomskinlig tvål och såpa.
Förtvålningstal
74-76 = det krävs 74-76 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo ullfett (runt 7-8 av fettets vikt), vilket är mycket lågt. Ullfett innehåller inte så mycket fettsyror som kan förtvålas så det blir över rätt mycket oförtvålbara ämnen.
Varmrörd tvål
Överfettning med 2-10 % ullfett ger den särskilda tvåltypen lanolintvål.
Hudreaktion Kan ge allergiska reaktioner. Vad överkänslighet beror på är inte klart, möjligen är det reaktioner på de starka medel som ullen tvättas ur med. Ullfett som renats från rester av rengöringsmedel och fria fettalkoholer ger inga sådana reaktioner. Ingår i kontaktallergitestet Truetest. Täpper till porerna och kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag) och kliande utslag vid långvarig användning; båda reaktionerna försvinner när man slutar använda fettet på huden. I läppstift lär det torka ut läpparna i längden.

Giftighet
En del av pesticiderna som kan finnas som rest (Lindan, Dieldrin, Endrin) är fettlösliga och kan lagras i mänsklig fettvävnad.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Antczak och Antczak (2001), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Nordiska farmakopén I (1961-1965), Nordström (1940), Pharmacopoea Svecica I (1775), Reynolds (1996), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925).
• Citat: De ryska soldaterna...: Gitta Sereny: Albert Speer och sanningen (Bonnier, 1995).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Nationalencyklopedin (2004 04 14). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Pharmacopedia: a commentary on the British Pharmacopoeia 1898 (2007 05 08). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/ullfett.html
Datum: 2018 05 26 - Uppdaterad: 2010 06 9
Cookieinfo
Made with a Mac