Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor - Emulgeringsmedel - Tensider

Turkisk rödolja


Moderväxt
Ricinbuske (Ricinus communis)
Synonymer
Sulfonerad ricinolja, neutraliserad sulfonerad ricinolja, natriumsulforicinoleta, turkiskt röttolja, turkiskt-röd-olja, turkrödolja - Avirol, Appretavirol, Phlerenol, Prestabitolja
Farmakopénamn
Oleum ricini sulphatum
CAS-nummer 101316-48-7
Sulfonated castor oil
Engelska namn
Turkey red oil, sulfated castor oil, sulphated castor oil, sulfonated castor oil, sulphonated castor oil, reprocessed castor oil, sulphated oil, sulfated oil
Andra namn
Andra språk
Tyrkisk rødtolie (danska)
Andra språk
Sulfatierte Öle (tyska)

Tradition

Turkisk rödolja fick sitt namn av att den användes vid färgning med turkiskt rött, en teknik som spred sig som en löpeld bland europeiska färgare under andra halvan av 1700-talet. Oljan minskade ytspänningen så att färgvätskan kunde väta tyget. Den ursprungliga turkiska oljan lär ha varit en emulsion av härsken olivolja, soda, vatten och fårdynga. Franska och tyska kemister på 1830-talet använde olivolja och svavelsyra. Skotska industriidkare upptäckte att ricinolja var ännu bättre.
Oljan försvann från de flesta färgerier när syntetisk krapp kom på marknaden 1869 men är fortfarande en viktig råvara i industrin, bl. a. vid tillverkning av tvål, tvättmedel och kosmetika.

Framställning
Behandlingen med svavelsyra (sulfonering) förtvålar ricinoljan. Så här kan det gå till: I 15 viktdelar varmpressad eller extraherad ricinolja rörs mycket långsamt 3 delar svavelsyra och därefter 45 delar vatten vari man löst 1 del glaubersalt. Temperaturen hålls vid 35° och får inte gå över 40°. Blandningen får stå över natten och kommer att dela sig i två. Den undre (vatten och överskott av saltsyra) tappas av, den övre (surt sulfonat bestående av olja och svavelsyra) neutraliseras med något alkaliskt, t. ex. 2 delar natriumhydroxid eller så mycket som behövs för det pH man vill ha. Till 22 delar av detta tillsätts 5 delar nytt vatten. Hör till de nonjonaktiva tensiderna.
Beskrivning
Klar gul till gulbrun olja, rätt tjock, utan lukt.

• Vanliga vegetabiliska oljor kan blandas i turkisk rödolja bara till en viss gräns (runt 5 %).
Eteriska oljor löses bättre; så mycket som 50 % kan tillsättas utan att blandningen grumlas. Tillsätter man sedan vatten kommer de eteriska oljorna att blanda sig med vattnet.

• Annat som löses är alkohol, vatten (lite mjölkigt), alkohol + vatten (klart), ammoniak (klart, även när man sedan tillsätter vatten. Förblir det inte klart innehåller rödoljan för mycket neutraliserade fettsyror eller är inte tillverkad av ricinolja).
pH och inkompatibiliteter
• 10 % turkisk rödolja i vatten har neutral reaktion (pH 7-7,5).
• Oljan förekommer i olika grader (vanligen 25 %, 50 % = lågsulfonerad, neutral, 80 % = starkt sur, 100 %) som påverkar lösligheten.

• Elektriskt oladdadd (neutral).
• Nonjonaktiva tensider kan hämma den konserverande förmågan hos parabener, bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater.

Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 1-2 %
Stearinsyra (och dess svavelsyraestrar) upp till 1 %
• Palmitinsyra (och dess svavelsyraestrar) upp till 1 %
Enkelomättade fettsyror 90-95 %
• Ricinolsyra och ricinicolsyra (och deras svavelsyraestrar ricinol) 85 %
• Omega 9: Oljesyra 5-10 %

Fleromättade fettsyror 5 %%
• Omega 3: Linolensyra 1 %
• Omega 6: Linolsyra upp till 5 %

Övrigt
• Organiskt bunden svavelsyra: 2-2,2 % i lågsulfonerad olja - 4,4-8,6 % i högsulfonerad.
Laktoner.
Vatten med löst glaubersalt (natriumsulfat).

Ersättning
• Kan inte ersätta eller ersättas med vanlig ricinolja.
• Alla oljor och oljeblandningar kan sulfoneras. Vanligast är olivolja, som blir lite tjockare än ricinolja.
Inköp We don't sell, we tell!

Hos importörer av eteriska oljor för runt 35 kr per 100 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.


Användning
Bra bärarolja för oljebaserad parfym - grumlas inte.
Turkisk rödolja var vanligt i tidiga tvålfria (icke löddrande) hårshampon. Det går utmärkt att tvätta håret med bara turkisk rödolja; den fungerar likadant på hår som på tyg, gör att vattnet väter lättare och löser fett. Håret blir dock matt av oljan, så schampot tillsattes också runt 4 % mineralolja (flytande paraffin).
Lösningsmedel för eteriska oljor i badolja. Essenserna kommer att blanda sig med badvattnet tillsammans med oljan istället för att lägga sig på vattenytan. De fastnar alltså inte på badkarsväggarna och inte heller på huden. Därmed minskar risken för irritation, liksom chansen att badoljan ska ha någon effekt alls. Turkisk rödolja känns inte heller lika fet som vanlig vegetabilisk olja.
Badolja: 70-100 %, med upp till 5 % vegetabilisk olja.
Förväxla inte med obehandlad ricinolja. Turkisk rödolja kan inte förtvålas. Om rödolja ingår i oljeblandningen kommer denna att skära sig när luten tillsätts. Däremot kan rödolja användas för att överfetta tvålen efter förtvålningen.
Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort när man slutar använda oljan. Sulfonerade oljor irriterar huden mer än icke behandlade. Sulfoneringen gör å andra sidan oljan och det man blandar i den mer vattenlösliga, vilket vilket minskar irritationsrisken.

Invärtes bruk
Har använts som laxerande medel, men obehandlad ricinolja mer.
Giftighet
Oljors nedbrytbarheten i vatten och jord försvåras av sulfonering.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/turkiskrodolja.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac