Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Terpener - Alkoholer

Terpineol


Synonymer
• Terpineol
• Alfa-terpineol
CAS-nummer • 8000-41-7
• 10482-56-1, 98-55-5
• Terpineol ["mixed isomers of terpineol"]
• alpha-Terpineol
Engelska namn
• Terpineol, p-menthenol
• alpha-Terpineol, p-menth-1-en-8-ol
Förväxlingsrisk
• Terpinol - en blandning av terpineol, terpinen och andra terpener som var basen för det svenska munvattnet Stomatol 1895.

Tradition
Upptäcktes 1865; vattenfri form är känd sedan 1890..
Framställning

• Förekomst: Terpineol finns i citrusoljor som apelsin, neroli, pomerans och petitgrain och i friska eteriska oljor som enbär, spiklavendel, mejram och tea tree. En av timjanoljas många kemotyper är en söt terpineoltyp. Utvinns i stor skala ur terpentinoljor.
• Tillverkning: Terpenalkohol (monoterpen och primär alkohol) som bildas när anisaldehyd reduceras (syre avges, väte upptas). Man kan också göra tvärtom: terpineol oxideras (syre upptas, väte avges) till anisaldehyd; det sker spontant när eteriska oljor utsätts för luft. Syntetisk framställning ger l-form (optiskt vänstervridande) eller dl-form (optiskt inaktiv, racemform).

Beskrivning
Ger lila färg till lösningar. Vattenfri terpineolär en färglös, tjock vätska som kristalliserar lätt; kokar vid 218°.
Vattenfri terpineol : 100 ml väger ca 94 gram. 100 gram = 107 ml.
Vattenfri terpineol:
• Löslig i 96 % alkohol, ganska löslig i olivolja och mineraloljor.
• Så gott som olöslig i glycerin.
Varianter

d-Terpineol, terpineol-d: Naturlig terpineol, optiskt aktiv (högervridande). Kristaller som smälter vid 32°. Anses ha den finaste doften; använd mycket i tvål eftersom det tål alkalier bra.
• l-Terpineol, terpineol-l : Optiskt aktiv (vänstervridande).
Kristaller som smälter vid 30°. Kärvare doft.
• dl-Terpineol: Optiskt inaktiv (racemform).Syntetisk form; en blandning av d och l.

Hållbarhet Ska förvaras mörkt och svalt, i väl tillslutet kärl. Oxideras till anisaldehyd och i närvaro av syror till terpinyl-estrar som terpinylacetat.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Dåligt renad terpineol kan ha terpentinlukt. Vattenfri terpineol luktar syrén-liljekonvalj när den späds.
Flyktighet
Toppnoter.
Användning
Som luktmaskör och doftämne.
Hudläkemedel
Vattenfri terpineol har antiseptisk verkan.
Används mycket i tvålparfym.

Invärtes bruk
Slemlösande och desinfekterande och har använts som läkemedel för luftvägar och urinvägar. Ökar blodcirkulationen i njurarna vilket verkar retande på dem; det är den höga terpineolhalten i enbärsessens som gör att den stimulerar urinavsöndringen så kraftfullt.
Giftighet
Höga doser terpineol är skadligt särskilt för njurarna (njursmärtor, smärtor vid urinering, blod i urinen, svårigheter att urinera) och eteriska oljor med mycket terpineol bör naturligtvis undvikas särskilt vid njursjukdom, liksom vid leverskada och under graviditet (retar och drar samman livmodern = abortframkallande).

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/terpineol.html
Datum: 2018 04 27 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac