Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tensider

Anjonaktiva tensider
Lecitin - MIPA-laurylsulfat - Natriumlaurylsulfat - Såpa - Tvål


Synonymer

Anjonaktiva tensider, anjoniska tensider, ankona tensider

Engelska namn
Anionic surfactants, anion-active surfactants

Tradition

Dessa är de tidigaste tensiderna - fast tvål och såpa hör hit liksom de första moderna tensiderna som skapades på 1930-talet. De tidiga var ofta hudirriterande och miljöskadliga, men mildare och miljövänligare varianter har ökat kraftigt i Sverige sedan 1990-talet.
Namnet
Ordet anjon (i svenskan sedan 1951) syftar på den negativt laddade jonen som vid elektrolys vandrar till den positiva elektroden, anoden - av grekiska ana = upp.

Framställning

För alla gäller att det börjar med vegetabiliska eller animaliska oljor och fetter, ibland även mineraloljor, som efter många behandlingar med petrokemiska ämnen, syror och alkalier slutar som tensider. Äldst och enklast av de anjonaktiva tensiderna är tvål och såpa.

Beskrivning
Feta massor, pulver eller tunna eller halvtjocka vätskor.
Löslighet

• Anjoniska tensider är lösliga i vatten, bäst i varmt.
• Alla är mer eller mindre fettlösande - de löser fett, olja, eteriska oljor och ofta också hartser och vaxer. Det är tensidernas ytspänningsminskande effekt på vatten som emulgerar fett- och hartspartiklarna så att dessa svävar i vattnet istället för att fastna på omgivande ytor. Därmed blir de utmärkta både som rengöringsmedel och emulgerigsmedel.
pH och inkompatibiliteter
• Mer eller mindre alkaliska (pH över 8) och fungerar bäst i lätt alkalisk miljö.
• Anjonaktiva tensider är negativt elektriskt laddade i alkalisk miljö och ibland också i sur och därmed inkompatibla med katjoniska tensider (positivt laddade).

Innehåll Kemiskt mycket omgjorda fetter och oljor. Ingredienserna i tvål är inte detsamma som innehållet i tvål.
Varianter

Anjonaktiva tensider är bara en av flera typer av tensider som i sin tur har många undergrupper och underundergrupper, t. ex. syror som fettsyretvålarna fast tvål och såpa, estrar som MIPA-laurylsulfat, natriumlaurylsulfat), lecitin, etrar som CPA (Laureth-4)).

Inköp Fast tvål och såpa kan hittas i varje livsmedelsbutik. Andra anjonaktiva tensider som MIPA-laurylsulfat. CPA (Laureth-4), natriumlaurylsulfat och lecitin finns hos importörer av eteriska oljor och ibland i hälsokostbutiker.

Rengöringsmedel
Anjonaktiva tensider är i allmänhet bra rengörare. En del löddrar bra, andra sämre.
Emulgeringsmedel
Anjonaktiva tensider emulgerar inte bara smuts utan allt fett och används därför flitigt som emulgeringsmedel. De lär finnas i 75 % av dagens hudkrämer.

Anjonaktiva tensider är de vanligaste i schampo - de flesta löddrar och emulgerar smuts bra. De kombineras ofta med mildare amfotära tensider. De anjonaktivas största nackdel är den negativa laddningen som gör håret flygigt. Two-in-one-shampon med både rengörande anjonaktiva tensider (negativt laddade) och balsam med katjonaktiva (positivt laddade) fungerar inte och har också visat sig vara "dåligt för håret i längden". Alltså: shampo först, balsam sedan.

Flera anjonaktiva tensider används som emulgerande, rengörande och löddrande medel i tandkräm och munvatten (runt 2 %).

Fast tvål och såpa löddrar bra men bildar en tvålrand i badkaret. Den slipper man med övriga anjonaktiva tensider. De kraftigt löddrande, som natriumlaurylsulfat, är huvudingrediens i skumbad (upp till 50 %) - skillnaden på flytande tvål / schampo och skumbad är etikett och pris.

Anjonaktiva tensider tillsätts ibland i fast tvål för att de rengör och löddrar bra och dessutom emulgerar tvålen. Glycerintvålmassa avsedd för omsmältning kan innehålla rätt mycket och ibland påminna mer om emulsion än tvål.

De första diskmedlen och hårschampona var extremt avfettande (effektiva) och därmed hudovänliga. Idag är det vanligt att blanda särskilt irriterande anjonaktiva tensider som man tycker är nödvändiga med mildare. Karbamid tycks minska känsligheten för tensider.


Giftighet
Svavelsyraestrar i pulverform kan vara kraftigt irriterande vid inandning.
Miljö
Fettsyretvålar som fast tvål och såpa är lätt biologiskt nedbrytbara och godkända som Bra Miljöval av rengöringsmedel. Svavelsyraestrar är lätt biologiskt nedbrytbara. Natriumlaurylsulfat (en fettalkoholsulfat) är t. ex. godkänt som Bra Miljöval av tensider. 

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960),Edgren (2007), Johansson (1994), Johansson (1995), Johansson (1996), Leung (1980), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nyström (1996), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Steinman och Epstein (1995), Svenska Naturskyddsföreningen (1995), Svenska Naturskyddsföreningen (2000), Winter (1994).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants (2005 07 20). Lunds universitet: Hemström och Ljungqvist (2005): Polyetylenglykol (PEG) i kosmetiska... (2009 02 14).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/tensideranjon.html
Datum: 2021 10 25 - Uppdaterad: 2010 05 16
Cookieinfo
Made with a Mac