Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Hartser

Liquidambar


Moderväxt
Asiatiskt ambraträd (Liquidambar orientalis)
Synonymer

Liquidambar
1) Flytande storax, flytande styrax, ren liquidambar, styraxbalsam, storax, ambra, liquidamber, liquid ambar, liquid amber, asiatisk styrax, orientalisk styrax, turkisk styrax, stakte
2) Vanlig storax, vanlig styrax, oren liquidambar
3) Rökelsebark, Kristusträd

Farmakopénamn 1) Resina storacis liquidae, Balsamum styrax liquidus, Styrax, Styrax liquida resina, Styrax liquida balsamum, Storax liquida, Styrax praeparatus, Styrax liquidus
2) Styrax calamitus, Resina storacis calamitae
3) Cortex thymiamatis
Engelska namn

Liquidambar, liquidamber, ambar, amber
1) Liquid storax, liquid styrax, liquidambar balsam, oriental storax, oriental styrax, Levant styrax, Asiatic styrax, oriental sweet gum, Turkish sweet gum
2) Cane storax, styrax calamita

Andra namn
Romanska språk
1) Styrax liquiid, resinoid du styrax extra (ej att förväxla med resinoid av hartsen) (franska)
2) Storax en pain (franska)
Asiatiska språk
1) Sogokô (japanska)
2) Storak (turkiska för både ren liquidambar från ambraträdet och styrax från styraxbusken)
Nordiska språk
1) Styraxbalsam (norska)
Förväxlingsrisk
• Äldre tiders storax och styrax: Harts från styraxbusken (Styrax officinalis).
Bensoeharts: Harts från bensoeträdet (Styrax tonkinensis).
Perubalsam: Harts med likheter.
Ambra: Från kaskelottvalen.
Ambretteolja: Eterisk olja från myskkornsträdet (Hibiscus abelmoschus).
• Styrax liquida: Hondurasbalsam, av amerikanska trädet Liquidambar styraciflua. Förr officinell.
• Amerikansk liquidambar - se Ersättningar nedan.

Tradition

Detta är ambraträdets harts, inte styraxbuskens. Den senares harts var känd i Europa som styrax och storax innan ambraträdets harts dök upp på 500-talet och p.g.a. doftlikheten började kallas likadant. Bestämningen "flytande" är inte till stor hjälp eftersom även styraxbuskens harts också har kallats styrax liquidis. Båda har också kallats ambra. Bestämningar som asiatisk, orientalisk eller turkisk skiljer i alla fall båda från amerikansk storax; se nedan under Ersättning. Minst risk för förväxlingar ger antagligen benämningen liquidambar.
Liquidambar
Hartsen - en äkta balsam - började användas i Europa på 500-talet som skabbmedel. Linné rekommenderade den fortfarande för detta. Den förekommer i många renhetsgrader mer eller mindre uppblandad med bark och annat från trädet. Orena blandningar har varit en standardingrediens i kyrkliga rökelser. Ibland har den antagits vara Bibelns stakte (Andra Mosebok 30:34: "Tag dig välluktande kryddor, stakte och sjönagel...") men de flesta verkar luta åt att detta är myrraharts.
Farmakopéerna
1) Flytande storax (ren liquidambar): Upptagen i svenska farmakopén från första upplagan 1775 t.o.m. åtminstone tionde 1925, utom i sjätte 1845 som hoppade över den. Fanns under 1800-talets andra hälft upptagen i farmakopéerna i bl. a. Norge (1879), Frankrike (1866), Storbritannien (1867), Tyskland (1872) och USA (1876).
2) Vanlig storax (oren liquidambar): Blev apoteksvara i slutet av 1600-talet och var sedan den vanliga formen på svenska apotek.

Framställning

1) Flytande storax (ren liquidambar): Trädet skadas och den utrunna hartsen skrapas av - riktigt ren kallas kornstorax. Det vanliga är att vattenkoka hartsen tillsammans med ytterbark, innerbark och yngre flisade stamdelar så att balsamen smälter ifrån och flyter upp på ytan. Det sista pressas ut. Detta var den gamla kinesiska metoden att utvinna hartsen. Enligt svenska farmakopéer på 1900-talet skulle balsamen "renas genom silning efter lindrig uppvärmning i vattenbad".
2) Vanlig storax (oren liquidambar): Kan vara harts med mycket bark och flisor kvar eller flytande storax utblandad med pressrester eller lite av varje, t. ex. två delar enklare kvaliteter flytande storax och tre delar bark- och pressrester. Också bensoeharts kan tillsättas.
3) Rökelsebark: Urkokt och pressad bark. Äldre tiders Kristusträd är samma bark utblandad med äldre barkdelar.
Ursprung
Turkiet.

1) Flytande storax (ren liquidambar): Färsk flytande storax (uppfluten balsam blandad med utpressad) är en seg, grå gröt med mörka prickar, som vartefter vattnet avdunstar blir segare och mörknar till rödbrun samtidigt som kanel-vaniljlukten blir starkare. Farmakopéernas balsam var en trögflytande och klibbig massa, grå till gråbrun och ogenomskinlig av iblandat vatten. Hela rena korn av balsam beskrivs som risgrynsstora, brunsvarta, släta och glansiga. Smaken är retande, skarp och brännande, lik tolubalsam. Jämför nedan under Ersättning med det som idag säljs som "amberstone" från Indien.
2) Vanlig storax (oren liquidambar): Brunröda eller grålila klumpar eller en brunsvart humusartad massa, mer eller mindre fuktig, som med tiden ljusnar till ljusare brun, med mer kanellukt än flytande storax.
3) Rökelsebark: Barkrester med god lukt.

Mått och vikt En droppe varm balsam ska sjunka i en lösning av natriumklorid (1+8, d.v.s. 1 vikdel salt i 8 viktdelar vatten), krävde svenska farmakopén 1908.
1) Flytande storax (ren liquidambar)
• Så gott som olöslig i vatten.
• Löslig i sin egen eteriska olja (som utgör endast 5 % av extraktet liquidambar resinoid) och i alkohol (löses till större delen i lika volym 90-91 % varm alkohol). När lösningen filtrerats och spriten avdunstat ska 65 % av vikten återstå i form av en seg, brun och genomskinlig återstod.
pH och inkompatibiliteter
• Lika delar flytande storax och alkohol ger sur reaktion (pH under 6).

1) Flytande storax (ren liquidambar)
• Över 50 % kanelsyra och derivat av denna (det är alltså en äkta balsam). kanelalkohol (2-3 %, som utvinns ur hartsen), lite vanillin.
• Ur ren eller så gott som ren balsam utan barkrester kan 35-75 % av vikten extraheras som resinoid. 1-5 % eterisk olja kan destilleras ut.
Vatten: Upp till en tredjedel i enklare sorter som vattenkokats ur barken.
2) Vanlig storax (oren liquidambar)
Bensoeharts och lite av varje kan vara tillsatt. Svenska apotek som fört den har haft svårigheter att identifiera innehållet.
3) Rökelsebark
• Pressad och urkokt bark.

Varianter Liquidambar resinoid: Extraheras ur ren balsam. En 10 % tinktur på balsamen är vanligare i parfym.
Ersättning
• Syntetisk storax: Flytande och med samma fixerande effekt som äkta liquidambar. 
• Amerikansk storax, amerikansk liquidambar (eng. liquid storax, Honduras balsam oil, white Peru balsam oil
, balsam of storax, gum styrax)
Moderväxten är amerikanskt storaxträd (Liquidambar styraciflua) - inte ambraträdet (vars harts också kallas "liquid storax") eller perubalsamträdet (hartsen också kallad "Honduras balsam" och "Peru balsam"). Amerikansk storaxharts kan innehålla 7-20 % eterisk olja som har sötare doft än flytande storax. Branschorganisationen IFRA avråder från användning i parfym på grund av riskerna för överkänslighetsreaktioner.
• Amberstone, amber
Det som säljs som "amberstone" och "amber" från Indien är mycket troligen liquidambar; landet har besläktade arter av ambraträdet som sägs ge en liknande om än sämre harts.
I Indien är det nog rätt självklart att "amber" kan betyda liquidambar. Att västerlänningar gärna tror att de fått tag på gråambra behöver man ju inte låtsas om.
Hartsen amberstone är ljusgula till vita, mjuka och lättsmulade klumpar med fet känsla och lukt av vanilj och kanel. 3 % vikt i 95 % alkohol löses snabbt och fullständigt till en gul vätska. Vid bränning avger massan en välluktande rök och smälter till en fet och mörkbrun rest med vita kristaller som luktar starkt och smakar beskt.
Förvaras mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Både flytande och vanlig storax förekom förr på svenska apotek men inte idag. Bark har förekommit i handeln som rökelse.  

Doftbeskrivning
1) Flytande storax (ren liquidambar)
Söt och kryddig doft av kanel och vanilj men inte med samma söta vaniljstyrka som bensoeharts utan mer påminnande om den kryddigare perubalsam. En del former har doft av hyacint. Ska inte lukta terpentin vid uppvärmning.
2) Vanlig storax o(ren liquidambar)
Starkare kanellukt.

Flyktighet
Basnoter, mycket hållbara. 

Doftblandning
Extremt effektiva fixatörer. Går bra ihop med blomdofter (cassie, jasmin, lavendel, mimosa, nejlika, ros, viol, ylang-ylang) och många kryddofter.

Användning
Doftämne och fixatör, vanligen som10 % balsamtinktur, i orientdofter och blomdofter.

För rökelsemetoder med glöd eller låga, se under Rumsdoft på samlingssidan Hartser.
Religiös rökelse: Den enkla kvaliteten rökelsebark ("Kristusträ") har använts mycket i de judiska, romersk-katolska och framför allt i den grekisk-ortodoxa kyrkan, där den blandas med frankincense.

• Rumsparfym: Balsamens rök anses främja klarsyn, t.o.m. klärvoajans, och skydda mot häxeri. Den har också mer profana nyttor, som att vara avslappnande, lugnande vid oro och befordrande för matsmältningen. Klassisk rökelseingrediens i Japan.
• För luftvägarna: Röken anses vara bra för luftvägarna, t ex. vid förkylning.

Doftens element
• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.

Hudläkemedel
1) Flytande storax (ren liquidambar)
Balsamen började användas i Europa på 500-talet framför allt som skabbmedel; Linné rekommenderade den för detta och så fortsatte den att användas enligt många svenska farmakopéer. Den är bakteriedödande och har, ungefär som perubalsam, varit ett vanligt medel för allehanda hudproblem inklusive ringorm. I kinesisk medicin har den använts som sårmedel, på bölder och varbildningar.
• Skabbsalva: 20-50 % balsam löst i fet salva eller olja.
Som doftämne och fixatör i tvålparfym.
Inte hudirriterande men överkänsliga kan reagera. Branschorganisationen IFRA avråder från användning i parfym. Liquidambar resinoid är mindre riskabelt i åtminstone en del former.

Mat och dryck
1) Flytande storax (ren liquidambar): Ett gammalt kinesiskt tips för att få bort fiskben som fastnat i halsen: Svälj långsamt små korn av hartsen.
Invärtes bruk

1) Flytande storax (ren liquidambar): Balsamen, vanligen i form av tinktur, har använts i både öst och väst som slemlösande medel (katarr, hosta, bronkit). I Europa har den också använts för att behandla difteri, gonorré och underlivsflytningar och som epilepsimedel och i cancerbehandling.
2) Vanlig storax (oren liquidambar): Använd på samma sätt. Vid skabb rekommenderade Linné att man skulle ta vanlig storax invärtes och flytande utvärtes.

I kinesisk medicin avråds från att ge storaxbalsam till gravida kvinnor.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Piesse (1857), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925).
Nätpublikationer: Moeran (2007): Creatvity at work: making scents of smell: manufacturing incense in Japan (2008 03 14). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/storax.html
Datum: 2018 10 19 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac