Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fettsyror - Emulgeringsmedel

Stearylalkohol


Synonymer
Stearinalkohol, 1-oktadekanol, n-oktadekanol, oktadecylalkohol
Farmakopénamn
Alcohol stearylicus
CAS-nummer 112-92-5
Stearyl alcohol
Engelska namn
Stearyl alcohol, stearic alcohol, sterol, 1-octadecanol, octadecyl alcohol, octadecan-1-ol
Andra namn
Romanska språk
Alcool stéarylique, alcool stéarique (franska)

Andra språk
Stearylalkohol (tyska)
Förväxlingsrisk
Cetylstearylalkohol

Tradition
Farmakopéerna
Officinellt i europeiska farmakopén.
Framställning

• Förekomst: En högre långkedjig alkohol och en av de vanligaste fettalkoholerna - den mättade fettsyran stearinsyras "egen". Vanlig i fetter och vaxer.
• Tillverkning: Utvanns förr ur valrav, som behandlades med i tur och ordning kalilut, alkohol och vattenlösning av koksalt, varefter följde filtrering, vattentvättning från klorrester, pressning och torkning. Idag görs den av stearinsyra ur andra animaliska eller vegetabiliska fetter och oljor. För omvandling av stearinsyra till fettalkohol tillsätts en katalysator och behandlas med vätgas vid tryck och temperatur över 300°.

Beskrivning
Vita fasta flingor, gryn eller massor med vaxartad känsla och svag lukt. Smältpunkt 48-60°, högre än cetylalkohol.
100 ml väger ca 40 gram. 100 gram = ca 260 ml.
• Olösligt i vatten och glycerin.
• Löslig i alkohol.
Löslig i vegetabiliska och eteriska oljor och kan smält blandas obehindrat med dessa och med fett, fast och flytande paraffin, hartser och vaxer.
Innehåll
stearylalkohol av farmaceutisk och kosmetisk kvalitet är 90-95 % ren. Resten är andra fettalkoholer, framför allt cetylalkohol. Blandningen cetylstearylalkohol består av 30-35 % cetylalkohol och 50-70 % stearylalkohol.
Varianter
• Isostearylalkohol
Eng. Isostearyl alcohol, isooctadecan-1-ol
Ersättning
• Stearylalkohol kan ersättas av samma mängd stearinsyra (eller lite mer stearin).
• Stearylalkohol kan ersättas av samma mängd cetylalkohol. Cetylalkohol har något lägre smältpunkt men de fungerar på samma sätt i emulsioner och på huden.
• Stearylalkohol kan ersätta eller ersättas av cetylstearylalkohol som är en blandning av cetylalkohol och stearylalkohol.
• Stearylalkohol kan ersätta valrav där detta förekommer i gamla recept. 
Hållbarhet Härsknar inte. Kan förvaras i åratal torrt och mörkt i rumstemperatur.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Hudläkemedel
Stearylalkohol tas inte upp av huden utan lägger sig utanpå med en lätt vaxig känsla och och mjukgör och skyddar genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå.
Emulgeringsmedel
Ensamt eller nästan ensamt emulgeringsmedel i fet kräm, salva, cold cream, rengöringskräm, läppstift, mascara, rouge och understödjande stabiliseringsmedel tillsammans med andra emulgeringsmedel i magra emulsioner som MF/VE-kräm, flytande tvåloch sur lotion.
För mycket (mer än 6 %) ger en torr, vaxig och tung kräm som strimmar i vitt när den stryks ut på huden. Stearylalkoholen smälts tillsammans med fettet. Det är viktigt att den får smälta ordentligt och sedan svalna långsamt, bäst utan att blandningen kyls, annars stelnar stearylalkoholen innan resten gör det och krämen blir grynig.
Emulsioner: 3-5 %

Återfettande medel i balsam som hjälper upp konsistensen och stabiliserar emulgeringen. Också i schampo, trots att det fungerar som ett antiskummedel.
Hårbalsam: upp till 6 %
Milt irriterande för hud och ögon. Kan ge överkänslighetsreaktioner (nässelutslag) och allergiska reaktioner (eksem).

Giftighet
Inte akut giftigt vid förtäring.
Miljö
Lätt nedbrytbart. Anses inte miljöbelastande.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Gaugin (1947), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svanberg (1932, 1948).
Nätpublikationer: Livsmedelsverket: Livsmedelsverkets föreskrifter om hantering av livsmedel SLVFS 1996:5 (2005 10 01). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/stearylalkohol.html
Datum: 2018 09 26 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac