Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt

Sorbitol


Synonymer
Sorbit, sorbitolsirap
Farmakopénamn
Sorbitolum, Sorbitolum 70 per centum non cristallisabile
E 420 Sorbitol, sorbitolsirap
CAS-nummer 50-70-4
Sorbitol
Engelska namn
Sorbitol, hexan-1,2,3,4,5,6-hexol, d-sorbite, sorbol, hexahydric alcohol, D-glucitol
Andra namn
Nordiska språk
Sorbitol, rønnebaersukker, sorbitol sirup (danska)

Tradition
Den billigaste av sockeralkoholerna (glycerin är en annan), mycket används som industriell råvara. Ett vanligt sötningsmedel och används också som laxerande medel. 
Farmakopéerna
Officinellt i dagens europeiska farmakopé.
Framställning
• Förekomst: Sorbitol är en sockeralkohol som finns naturligt i många frukter och bär, t. ex. rönnbär (Sorbus aucuparia) som givit sorbitol dess namn.
• Tillverkning: I industrin utgår man från stärkelse som spjälkas med enzymer till druvsocker (glukos). Detta förvandlas till sorbitol genom en process kallad katalytisk hydrering: vätgas leds in under högt tryck och i närvaro av en katalysator, vanligen nickel, varvid druvsockret reduceras (väte upptas, syre avges) till sorbitol.
Beskrivning
Vitt kristallinisk pulver utan lukt, med frisk och söt smak. Den relativa sötheten är 0,55, att jämföra med strösocker 1,0 och glycerin 0,7. Smälter vid 110° (vattenfritt) eller 75° (vattenhaltigt). Säljs vanligen som sorbitolsirap, som är klar, färglös och sirapsaktig.
• Lättlösligt i vatten (1 del vatten eller mindre), måttligt lösligt i alkohol (30-100 delar).
pH och inkompatibiliteter
• Kan missfärgas av järnoxider, t. ex. gula och andra "jordfärger" som används mycket i kosmetika.
Innehåll
• Pulver: Rent sorbitol, som till 100 % består av sockeralkoholer, d.v.s. derivat av mono- och disackarider (om sockerarterna, se under växtdrogers innehåll).
• Sorbitolsirap: 70 % sorbitol, resten vatten.
Varianter
• d-sorbitol: Kan förekomma som ett vitt luktlös pulver som smälter vid 93°. Neutral reaktion, används som antioxidant och stabiliseringsmedel i emulsioner. Ej hudirriterande.
Ersättning
• Sorbitolsirap kan ersätta glycerin som fuktgivande ämne och kan ersättas av detta. De kan problemfritt användas tillsammans.
• Kan ersätta propylenglykol som fuktgivande ämne och kan också ersättas av propylenglykol, som är mindre klibbigt.
• Kan i viss mån ersätta vanlig alkohol för att göra tvål genomskinlig.
Hållbarhet
Förvaras lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
• Sorbitol (100 %): Hos importörer av eteriska oljor för runt 35 kr per 100 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.
• Sorbitolsirap (70 %): Farmaceutisk kvalitet på apotek för runt 120 kr per liter. Där finns också mikrolavemang (85 %) för runt 15 kr per 10 ml.

Hudläkemedel
Sorbitols fuktbindande förmåga är ungefär tredjedelen av den hos glycerin, propylenglykol och pantoten. Det absorberas inte lika bra som glycerin men ger huden en liknande len känsla.
Ansiktsmasker: 3-5 %
Förtjockningsmedel
Sorbitol kan användas för att förtjocka och stabilisera emulsioner. Magra emulsioner blir lite lösare och mjukare än med glycerin men fastare än med propylenglykol. Mer än 8-10 % blir sirapsaktigt och kladdigt.
Kräm, lotion, ansiktsvatten: 2-5 %.

Oljespray mot snarkning
Fuktupptagande och fuktbindande ingrediens i spray mot snarkning som sprayas mot ovansidan av svalget eller i näsborrarna. Se under Munvatten för beskrivning och recept.
Kan användas som förtjockare i alla slags hårvårdspreparat i samma doseringar som för huden.
Sötningsmedel (upp till 5 %) i munvatten och tandkräm; det binder också fukten i tandkrämen så att den inte torkar.
I äkta glycerintvål för att göra den genomskinlig.
Inte hudirriterande.

Mat och dryck
Sorbitol (E 420 Sorbitol, sorbitolsirap) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, men inte i drycker. Det används dels som förtjocknings- och stabiliseringsmedel, dels som sötningsmedel, särskilt i sockerfria produkter och lightprodukter - senap, såser, glass, sylt, kakor, godis, desserter. En av dess fördelar är att det hindrar socker från att kristallisera. Sötningskraften är ungefär hälften av sockers. Eftersom sorbitol inte bryts ner till syra av munbakterierna är det tandvänligare än vanligt socker.
Invärtes bruk
Använd som laxermedel. Eftersom det inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt socker rekommenderades det förr till diabetiker men idag avråder man från det.
Giftighet
Anses oskadligt; FAO/WHO ger inga rekommendationer om högsta acceptabla dagliga intag (ADI). Stora mängder (över 20 gram) ger diarré och gaser (livsmedel med mer än 10 % sorbitol ska märkas med diarrévarning). Så mycket som 20 gram får man inte i sig när det används som konsistensmedel, däremot om det ska fungera ensamt som sötningsmedel. 

Litteratur: Se t ex Antczal och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Lodén (2002), Lodén (2008), Reynolds (1996). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: Fineli, finska Folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas (2005 11 12).
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sorbitol.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 11 5
Cookieinfo
Made with a Mac