Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tensider

Sockertensid


Synonymer
Sockertensid, dekyl-d-glukosid, dekyl-d-glykosid
CAS-nummer 54549-25-6
Decyl glucoside
Engelska namn
Decyl glucoside, decyl-D-glukoside

Tradition
Gruppen sockertensider (alkylpolyglukosider, APG) hör till de nyare tensider som började dyka upp i tvätt- och diskmedel på 1990-talet.
Framställning

Den vanligaste, såld helt enkelt som "sockertensid" och i innehållsförteckningar kallad Decyl glucoside, "framställs av majs och kokosfett", som en biologisk hudvårdsserie uttrycker det. Och det är sant: Fettsyror, vanligen mättade fettsyran laurinsyra, spaltas ur olja och fett (svavelsyrakokning, kyla, press, destillering) och reduceras till fettalkohollen laurylalkohol (350-400°, tryck, vätgas, nickel eller annan katalyserande metallegering). Denna får reagera med glukos = druvsocker av majs (också en spaltningsprodukt). Därav namnet glykosider, som betecknar ämnen av någon sockerart + annat ämne, i fallet tensider fettsyror. Till och med med mineraloljor kan användas. Kemiskt hör denna sockertensid till gruppen nonjoniska tensider.

Beskrivning
Pulver eller tjock genomskinlig vätska med svagt gul ton och typisk lukt av - hårschampo.
Hör till de nonjonaktiva tensiderna. Molekylerna har en vattenlöslig-fettavvisande och en fettlöslig-vattenavvisande del. I den vattenlösliga delen är den ytaktiva jonen oladdad - molekylerna är elektriskt neutrala.
• Löses i vatten.
• Löser eteriska oljor (mjölkigt). MIPA-laurylsulfat är bättre, men redan vid 50/50 MIPA-laurylsulfat/sockertensid grumlas lösningen igen.
pH och inkompatibiliteter
• Elektriskt oladdadd (neutral).
• Nonjonaktiva tensider kan hämma den konserverande förmågan hos parabener, bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater.
Innehåll
• Tensiden: Till hälften består sockertensid av kolhydrat, därav namnet.
• Tillsatser: I handelsblandningar blandas sockertensiden med runt 15 % betain för att inte kristallisera vid låga temperaturer.
• Utspädning: En sådan handelsblandning uppges bestå av "40 % tvättaktiva ämnen" - alltså 15 % betain, 25 % sockertensid, 60 % vatten? Tensidtillverkarna säljer torra pulver till grossisterna, som späder med vatten och säljer till importörerna, som säljer "40 % tvättaktiva ämnen" till tillverkarna, som späder med mer än dubbla mängden vatten och säljer som flytande tvål till konsumenterna. Det går i alla fall att torka tensiden till torr (ugn flera timmar vid 50-60°).
Ersättning
• Kan ersättas av disodium-laurylsulfosuccinat (handelsnamn Setacin) - se anjonaktiva tensider.
Hållbarhet
Tål inte extrema temperaturer. Notera ovan om inkompatibilitet med vissa konserveringsmedel.
Inköp We don't sell, we tell!
Sockertensid 30 %: Hos importörer av eteriska oljor för runt 115 kr litern.

Rengöringsmedel
Sockertensid rengör och löddrar bra. Det används i flytande tvålar och skumbad ihop med starkare och mer retande ämnen som laurylsulfat, betain eller ammoniumsulfat.
Några vanliga doseringar av en blandning av 85 % sockertensid och 15 % betain:
Flytande tvål för kroppen: 5-10 %
• Flytande tvål för ansiktet: 6 %
• Flytande två för intimhygien: 8-12 %.
Förtjockningsmedel
Sockertensider kan förtjockas med alginater och xantangummi. En del förtjockar anjonaktiva tensider. Blandningar med betain (katjonaktiv), som ovan, förtjockas enkelt genom tillsats av runt 1 % vanligt salt.
Kombinationen sockertensid och betain används mycket i schampo. Nedan vanliga doseringar för en blandning av 85 % sockertensid och 15 % betain.
Hårschampo: 3-15 % och fyll på upp till 30 % med
MIPA-laurylsulfat
• Raklödder: 7 %.
Kan ingå som skummande medel i tandvårdspreparat.
Munvatten
: 1-2 %
Skumbad: 8-10 %.
Effektivt rengörande men ändå hudvänligt - används i tensidblandningar för att mildra dem. 

Miljö
Många av sockertensiderna är miljömässigt jämförbara med tvål; de bryts ner helt. Brukar godkännas som Bra Miljöval.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Lodén (2002), Lodén (2008), Nyström (1996), Svenska Naturskyddsföreningen (1995), Svenska Naturskyddsföreningen (2000).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sockertensid.html
Datum: 2018 06 22 - Uppdaterad: 2010 01 22
Cookieinfo
Made with a Mac