Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen

Rött sandelträ


Moderväxt
Rött sandelträ (Pterocarpus santalinus)
Synonymer
Rött sandelträ, röd sandel, kaliaturträ, caiaturträ, vermillionrött
Farmakopénamn
Santalum rubrum, Pterocarpi santalini lignum, Santali rubrum lignum, Lignum santali rubrum
CAS-nummer 84650-41-9
Pterocarpus santalinus wood powder ["the powder obtained from the dried, ground wood"]
Engelska namn
Red sandalwood, vermillion red
Förväxlingsrisk
• Vermillion: Även ett namn på den röda kulören, som kan framställas också av andra ämnen. Det används t. ex. om det röda färgämnet cinnober = kvicksilversulfid.

Tradition
Mycket gammalt rött färgämne, använt i Indusdalen för 4-5.000 år sedan. Det röda färgämnet santalin extraheras ur pulvret och används till bland annat textilfärgning och kastmarkering i pannan. I Europa har veden varit känd sedan åtminstone 1500-talet. Linné hade med den i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Fanns upptaget i 1699 års svenska medicinaltaxa (4 öre lodet, vitt sandelträ 8 öre, gult sandelträ 10 öre). Det tgs med i den första svenska farmakopén 1775 och förblev officinellt till och med elfte och sista upplagan 1946.
Framställning
Kärnveden i rot och nedre del av stam finmals. Denna del är röd, och död, i motsats till de rosafärgade yttre lagren.
Ursprung
Asien: Indien, Sri Lanka, Filippinerna.
Beskrivning
Finmalet, lätt och luckert pulver utan lukt med sammandragande smak. Färgen är mörkröd och mörknar så småningom till brunröd.
• Pulvret liksom färgämnet santalin är olösligt i vatten, glycerin, vegetabiliska och eteriska oljor (sjunker till botten) men kan slammas upp och blandas i en emulsion eller salva för att ge en gulorange ton.
• Santalin löses i kokande vatten och alkohol (minst 80 %). Receptexempel nedan.
Innehåll
Pulvret innehåller ett hartsaktigt rött färgämne, santalin, "sandelrött" (16 %), pterokarpin 0,1 %, homopterokarpin, santal.
Inköp We don't sell, we tell!
I indiska butiker för runt 15 kr per 30 gram. Ofta också på kryddhyllan i vanliga livsmedelbutiken.

Parfym Doftbeskrivning
Luktar just ingenting.

• Bindemedel: Pulveriserat rött sandelträ används i rökelse som färggivande och neutralt bindemedel för hartser. Det ger ingen lukt men de som bränt den i Europa för magiska syften har ansett att dess rök skrämmer bort onda andar. I Indien och på Sri Lanka anses den vara ett afrodisiakum, om inte annat så för den röda färgen. Vid Charles II:s hov i England på 1600-talet gjorde man en afrodisiakisk rökelse av rött sandelträ, ambra och mysk.
Doftens element
• Jord, luft: I europeisk magisk praxis har veden hänförts til Venus (jord, luft).
• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande effekt på känslolivet är t. ex. kardemumma, kassiakanel och opoponax.

Gult och rött färgämne
Har gett den eftertraktade vermillion-färgen till rouge och läppsalva. Färgen är inte särskilt ljushärdig, men å andra sidan inte heller giftig som den blyhaltiga cinnobern som var alternativet. Kan också dras ut i sprit till en tinktur med vilken man kan färga vätskor - se receptexempel nedan.
Hårvård Används som tonande sköljmedel för att göra håret mörkare med en röd ton.
Tandvård Förr mycket använt i tandkräm eftersom det där är lätt att slamma upp, särskilt som tandkrämerna förr var ganska fasta.

Mat och dryck
Ger färg åt ansjovis och sill men har inget E-nummer eftersom det inte betraktas som en tillsats utan som ett livsmedel.
Invärtes bruk
Har använts medicinskt, vilket man idag förklarar med att det antagligen ofta förväxlades med det vita sandelträet. Den röda färgen har också setts som ett signaturtecken och veden användes därför som läkemedel för hjärt- och blodsjukdomar (rött botar rött).

Recept
Recept I
(i alkohol)
Alkohol (80 %) - 750 ml
Rött sandelträ - 100 gram
Extraheras. Filtreras.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept II
(i vatten)
Vatten - 500 ml 
• Pulveriserat rött sandelträ - 60 ml (4 msk)
Får sjuda i upp till en halvtimme. Silas av. Används som sköljmedel för att göra håret mörkare.
(Källa: Neal's Yard 1997) 
Recept III
(i alkohol)
Alkohol (95 %) - 45 ml (ca 26 gram)
• Pulveriserat rött sandelträ - 5 ml (ca 1 gram)
Trä ca 10 % volym, 3 % vikt. Blanda. Spriten blir omedelbart röd. Låt stå en vecka eller två; skaka om dagligen. Sila genom Melitta-filter; det behövs åtminstone ett par genomsilningar för att avskilja de mycket fina partiklarna. 5 ml av denna spritlösning färgar upp till ett par liter vatten till samma färg som jordgubbssaft. Neutrala och sura lösningar blir mer orange, alkaliska något blåare och djupare röda.
(Källa: Shenet 2004) 

Litteratur: Se t ex Adrasko (1968), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lindgren (1918), Linné (1954), Neuendorf (2009), Pharmacopoea Svecica I (1775), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), SLV FS 1999:22.
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/sandelrod.html
Datum: 2018 12 18 - Uppdaterad: 2010 06 28
Cookieinfo
Made with a Mac