Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer - Färgämnen

Saffranstinktur


Moderväxt
Saffran (Crocus sativus) - se där om t. ex. standarder för färg, doft och smak
Synonymer
Saffranstinktur, saffranssprit
Farmakopénamn Crocus tinctura, Tinctura croci
Engelska namn
Tincture of saffron
Förväxlingsrisk
• Saffranin - gammaldags anillinfärgämne

Tradition
Alexander den store (300-talet f. Kr.) ska ha älskat saffransdoften liksom alla greker på hans tid, och före dem egyptierna och efter dem romarna.  Linné hade med tinkturen i sin Pharmacopaea Holmensis ca 1740.
Framställning
Torkad saffran, helst hela strån som smulas vid tillredningen. Stöt dem i mortel med aningen socker eller salt. Låt dra i vodka. Vätskan gulnar på en halvtimme och stråna blir efter ett par veckor alldeles krispiga och kan plockas ut med pincett. Filtreras.
Svag alkohol (runt 50 %) är till fördel om det är färgämnena man är ute efter; dessa är vattenlösliga. För doft tar man starkare sprit. 4 viktdelar sprit till 1 viktdel saffran (20 %) anses av parfymörer ge en stark tinktur som kan användas i de flesta doft- och smaksammanhang.
Beskrivning
Orangegul sprit med stark saffranslukt.
60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram. 100 gram = 111 ml.
40 % alkohol (vodka): 100 ml väger 95 gram. 100 gram = 105 ml.
För detaljer, se alkoholmått.
• Doftämnet (saffranal) är lösligt i alkohol, delvis lösligt i vatten.
• Smakämnet (pikokrokin) är lättlösligt i vatten.
• Färgämnena (krokiner) är svårlösliga i alkohol, lättlösliga i vatten. Tinkturen har använts mycket till att färga svag sprit snabbt och lätt.
• Den färdiga tinkturen kan blandas obehindrat med vatten, glycerin, alkohol inklusive andra tinkturer. Den är olöslig i oljor och den låga alkoholhalten gör den svårblandad med eteriska oljor.
Innehåll Se saffran för standarder för lukt, smak och färg i torkad krydda.
Alkohollösligt:
• Doft av saffranal, en aldehyd som spjälkas av pikokrokin och kanske också av andra krokiner vid torkningen.
Vattenlösligt:
• Bitter smak av glykosiden pikokrokin.
• Röd färg av glykosiden krokin.
• Gul färg av andra krokiner som spjälkas under torkningen, bland annat estern kroketin och andra karotener som alfakaroten, betakaroten, lycopin, zeaxantin.
• Hög halt vitamin B2 (riboflavin).
Doftämnen Torkad saffran
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol)  
pinen  
Aldehyder  
saffranal 50-60 %
Varianter
• Eterisk saffransolja
Kan framställas men kräver ofantliga mängder saffran och blir extremt dyr. Doften blir oerhört stark men är instabil; tinkturen föredras i parfymeri.
Ersättning
• Saffransdrogen har alltid förfalskats och så sker än idag. Färgen är förvisso lätt att ersätta men inte doften.
Hållbarhet
Hållbar utan konserveringsmedel - spriten konserverar. Förvara slutet så att alkoholen inte avdunstar.

 
Doftbeskrivning
Varm, kryddig doft med träig och örtig bakgrund - det luktar lussekatt. "Metallisk honung" har någon beskrivit doften. Förbluffande kraftfull sötma som snabbt blir för mycket och framkallar illamående i stor dos.
Flyktighet
Inte så hållbar - måste fixeras. Bensoetinktur passar bra.
Doftblandning
Saffran och viol går i par i doftsammanhang så det är nog ingen slump att antikens greker var tokiga i båda. Än idag anses ingen violdoft (med irisrot, viol) komplett utan tillsats av en aning saffranstinktur. I Mellanöstern är saffran med sandelträ en populär kombination.
Användning
Tinktur anses vara bättre än eterisk olja och är det som används i parfym - blomdofter, särskilt viol, och orientdofter.
• Rumsparfym: Kan användas i juldofter. Tillsätt de eteriska oljorna kardemumma, vanilj och mikroskopisk mängd kanel och det blir bullparfym...
Doftens element
• Eld: I europeisk magisk praxis förknippas saffransdoften med Jupiter (eld).
Hudläkemedel
I Asien har man använt saffran i ansiktsmasker; det sägs göra huden mjuk.
Gult färgämne
Därtill ger tinkturen en gul ton som varit eftertraktad. Tinkturen kan användas som ett kraftfullt om än inte särskilt ljushärdigt gult färgämne i krämer etc. 1 del rent krokin i 200.000 delar vatten, alltså 1 ml i ett fyllt badkar, sägs färga vattnet tydligt gult.

Mat och dryck
Förr var tinkturen vanlig som färgämne i livsmedel. Den kan fortfarande förekomma i bakverk (ca 0,1 %) och alkoholhaltiga drycker som vermouth och likörer, men färgämnen med E-nummer har i stort sett ersatt den. På senare år har tinkturen börjat komma tillbaka som färgningsmedel i livsmedel.
Invärtes bruk
Redan Plinius runt år 70 säger att saffran är sömngivande och minskar berusningen av vin. "Saffran i maten hjälper till god sömn", säger medeltida svenska läkeböcker och det står fast; kryddan har kramplösande och lugnande effekt. Den har använts bland annat som hostmedel, afrodisiakum och i lugnande nervdroppar. I traditionell kinesisk medicin behandlas chocktillstånd, depression och rädsla med saffran.
Saffran är också menstruationsökande. En av de äldre användningar av saffran som överlevt är just som "menstruationsbefrämjande medel", d.v.s. abortmedel. Linné skriver i sina dietiska föreskrifter om saffran att det finns "näst intill Camphora ej något som bättre resolvera blodet", och övergår sedan till att beskriva hur saffran kokt i ättika och lagt på magen, och samtifigt intaget invärtes i stor mängd, hjälper till att få ut efterbörden. Också inom indisk ayurveda används saffran gynekologiskt, t. ex. vid smärtsamma menstruationer och klimakteriebesvär.
Giftighet
Linné berättar att för mycket saffran ger "skrattsjuka". Culpeper (1650-talet) berättar detsamma: "En del har fallit i skratt som slutat med döden". Dödlig dos för en vuxen är 10-20 gram torkad krydda, men även mindre kan döda. 1,5 gram om dagen är helt ofarligt även för gravida. Stora doser av kryddan har använts som abortmedel; en svår balansakt. I början av 1960-talet avled en ung svensk kvinna efter att ha ätit saffran för att framkalla abort. Hon blev helt gul och dog av njurskador. Vid obduktionen visade det sig att hon inte varit gravid.

Recept
Recept I Alkohol (60-61 %) - 10 viktdelar
Saffran, medelgrovt skuren - 1 viktdel
Totalt 11 viktdelar varav ca 9 % saffran. Härav göres tinktur. Blandas 1 ml av tinkturen med 20 ml vatten, ska 1 ml av blandningen färga 1.000 ml (1 liter) vatten tydligt gult. Mörkt orangegul vätska. Farmakopénamn: Saffranstinktur (Tinctura croci).
(Källa: Pharmacopoeia of Japan IV 1922)
Recept II Vatten - 750 ml
Alkohol (80 %) - 375 ml
Saffran - 25 gram
Totalt 1.150 gram varav drygt 2 % saffran. Saffran extraheras i halva vattenmängden under omrörning. Vattnet hälls av och den andra halvan hälls på och får dra 2 timmar. De två extrakten slås samman och filtreras. Alkoholen tillsätts.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept III Vodka (40 %) - 20 gram (21 ml)
Saffran, hela strån - 1-5 gram
Totalt 21-25 gram varav 5-20 % saffran. Vodka hälls över stråna så att det täcker. Ställs mörkt och väl tillslutet och skakas om varje dag. Lösningen blir starkt orange på en vecka. Man kan lugnt låta utdraget stå och sköta sig självt några veckor eller månader och sila av när man får starkt behov av saffransdoft, som är mycket kraftig men inte särskilt hållbar. Ger starkt gul färg åt vattenlösningar och vattenrika blandningar.
(Källa: Shenet 2000)

Litteratur: Se t ex Bergmark (1981), Culpeper (1976), Gaugin (1947), Klemming läkebok 7 (1883-1886), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1946), von Linné (1954), Neuendorf (2009), Nielsen (1991), Stodola och Volak (2000).
Nätpublikationer: Pars Saffron (2005 12 17). Gernot Katzer's spice pages (2006 02 14). Good Scents Co. (2006 08 15). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/saffranstinktur.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2009 11 28
Cookieinfo
Made with a Mac