Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel

Rosmarinextrakt


Moderväxt

Örter i familjen kransblommiga (Labiatae) som
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Salvia (Salvia ssp.)
Timjan (Thymus ssp.)
Oregano, mejram (Origanum ssp.)

Synonymer
Rosmarinextrakt, rosmarin antioxidant, naturliga kryddväxten rosmarin, naturlig rosmarin. Handelsnamn som Herbalox, Rosmanox, Rosemary Deodorised, Rosmarin antioxidant
CAS-nummer 84604-14-8
• Rosmarinus officinalis extract ["the extract of the whole plant"]
• Rosmarinus officinalis leaf extract ["an extract of the leaves"]
Engelska namn
Rosemary leaf extract, natural flavor, natural faloring, oleoresin rosemary, rosemary antioxidant extract
Andra namn
Romanska språk
Rosmarino estratto (italienska)
Förväxlingsrisk
Rosmarinessens - eterisk olja
Andra extrakt av rosmarin som:
Rosmarininfusion - med vatten
Rosmarintinktur - med alkohol

Tradition

På 1950-talet upptäckte man att örter som rosmarin och salvia hade antioxidant verkan, förmåga att förhindra eller fördröja härskning av fett och oljor. Detta ledde till experiment med olika arter av Thymus (timjan), Origanum (oregano, mejram), kryddnejlika, ingefära och muskot. Man destillerade och extraherade med alkaliska vattenlösningar, vegetabiliska oljor och flyktiga lösningsmedel utan att få tillräckligt starka och effektiva utdrag, tillräckligt fettlösliga eller tillräckligt rena från lösningsmedelsrester.
På 1960-talet förstod man att den antioxidanta effekten av rosmarin och salvia kom av fenoler och att de var minst lika effektiva som de mycket använda syntetiska fenolerna BHA/BHT. På 1980-talet hittades ytterligare ämnen som visade sig lika bra eller ännu bättre och under ett par årtionden kom många nya extrakt ut på marknaden för användning i livsmedel och kosmetika. Rosmarin extraherades med allt från fettsyreestrar till aceton och på 90-talet började man använda koldioxid. Idag arbetas mycket på att få fram extrakt som inte ger lukt, smak och färg vid höga doseringar. Ännu är de luktfria inte effektiva och de effektiva luktar.

Framställning
Råvara är rester av rosmarin sedan den destillerats på eterisk rosmarinolja. Växtmaterialet extraheras med koldioxid och renas med något flyktigt lösningsmedel som alkohol. Man får ut ända upp till 10 % av vikten i form av extrakt.
Ursprung
• Tilverkas i Europa, Asien och USA.
Beskrivning
De rena extrakten är fina pulver med lukt, smak och färg av rosmarin. I handeln säljs de som flytande lösningar. Oljelösningar är trögflytande vätskor med mer eller mindre mörkt brun färg och lukt och smak.
Mått och vikt 1 ml (ca 20 droppar) oljelösning av rosmarinextrakt väger ca 1 gram.

• Oljelösning av rosmarinextrakt är löslig i olja, fett, eteriska oljor, smälta hartser och annat fettlösligt. Det konstgjorda fettet Capric (triglycerider av fettsyror) verkar försämra fettlösligheten för en del extrakt. Okänt om det är fallet också med naturliga triglycerider (oljor och fetter).
• Oljelösning av rosmarinextrakt är olöslig i vatten och vattenlösliga ämnen som glycerin och propylenglykol. Några vattenlösliga vatten- och alkohollösningar finns också på marknaden.
pH och inkompatibiliteter
• Fenoler tål alkalier dåligt och brukar undvikas i tvål.

Innehåll De rena pulverextraktens INCI-namn före utspädning är Rosmarinus officinalis - precis som allt annat som har sett skuggan av en rosmarinört, nämligen:
 
Rosemary, ext. Extractives and their physically modified derivatives such as tinctures, concretes, absolutes, essential oils, oleoresins, terpenes, terpene- free fractions, distillates, residues, etc., obtained from Rosmarinus officinalis, Labiatae
 

Rosmarinolja (som innehåller samma fenolsyror som extrakten) vill man ha kvar så lite som möjligt av eftersom den ger smak och lukt. Allt under 5-10 % rosmarinolja är bra.
Lösningsmedel

• Extraktpulvren späds ut med alkohol (vattenösliga) eller (fettlösliga). Det senare är vanligast. En del extrakt består till 80 % av den syntetiska oljan Capric (triglycerider av fettsyror).
• Rester av alkohol kan finnas i extrakt som renats från färg.
Poly-fenoler
Det speciella i extrakten är poly-fenolerna av typen diterpener, i innehållsdeklarationer ihopklumpade till "carnosolic compound" eller något liknande, som kan utgöra 7-8 % av ett extrakt i oljelösning. De vanligaste poly-fenolerna är:
• Karnolsyra (pikrosalvion): Utgör 25-45 % av en del extraktpulver medan andra innehåller bara femtedelen. Oxideras lätt till bitterämnet
• Karnosol (pikrosalvin), som är det huvudsakligen verksamma ämnet i en del extrakt. Det har antioxidant effekt liksom syran men svagare.
• Rosmarinsyra: Viktigaste ämnet i vattenlösliga extrakt.
• Rosmanol
• Rosmaricin
• Rosmarikvinon

Varianter
Rosmarin eterisk olja - innehåller samma poly-fenoler men den antioxidanta effekten är osäker.
Ersättning
E-vitamin för (svagare) antioxidant effekt.
Hållbarhet
Rent extraktpulver håller sig åtminstone fem år om det förvaras svalt i mörkt och slutet kärl - luft och ljus tåls särskilt dåligt av fenoler, som rödfärgas av dem. Bör inte värmas till över 50°.
Inköp We don't sell, we tell!
Rosmarinextrakt i oljelösning hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och ibland i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Användning
Antioxidant i oljebaserade och fasta parfymer.
Hudvård

Antioxidationsmedel
Rosmarinextrakt används som antioxidans i allt som innehåller mycket fett - vegetabilisk olja, fett och fettlösliga ämnen, feta preparat som hudolja, salva och örtolja. Effekten uppges vara kraftigare än med BHA/NHT. Doseringen för en oljelösning som säljs i Sverige är mycket lik doseringen av liknande extrakt i Europa:
• Fett, tjocka oljor med mycket mättat fett: 0,02-01 % (0,4-2 droppar per dl)
• Tunna oljor med mycket fleromättat fett: 0,2-0,4 % (4-8 droppar per dl)
Hudvårdsmedel
Terpener och ännu mer poly-fenoler är kända som hämmande på jäst, svamp, bakterier och virus. Karnolsyra uppges hämma virus. Pikrosalvin beskrivs som bakteriehämmande och antiinflammatoriskt. Polyfenoler sägs också minska blåmärken, stärka kapillärväggarna och öka blodcirkulationen.
• Medel mot blåmärken: 0,5-1 % (10-20 droppar per dl)
Cerat: 0,5 % som virushämmande ingrediens (10 droppar per dl)

Antioxidant i håroljor och pomador.

Värmande massage: 0,5-1 % (10-20 droppar per dl) i salva, kräm eller olja för att öka blodcirkulationen.
• Antioxidant i massageolja: Upp till 0,4 % (8 droppar per dl).
Antioxidant i badoljor.
Kan vara ett alternativ till BHA/BHT, som idag används särskilt i s.k. naturliga tvålar med dekorativa blommor och blad; förutsatt att fenolerna klarar alkalierna.
Fenoler är ofta hudirriterande. Om bitterämnet pikrosalvin kom en första rapport om kontaktallergi 1997.

Mat och dryck

Livsmedelsindustrin använder rosmarinextrakt i feta halvfabrikat och färdigmat som dressingar, såser, kyckling- och köttprodukter. Doseringen i matoljor och köttprodukter är ungefär som för oljor till hudvård; 1-10 droppar oljelösning per dl.

Invärtes bruk
Polyfenoler av diterpentyp uppges fungera som antioxidanter också i den mänskliga kroppen. Pikrosalvin hämmar tumörbildning hos möss.
Giftighet Fenoler är vanligen mycket giftiga men polyfenoler av diterpentyp uppges vara ogiftiga.
Miljö
En svensk linfröolja med karnolsyra och pikrosalvin som antioxidantia är KRAV-godkänd.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004).
Nätpublikationer: Gigicabrini, Italien: Rosmarino estratto 15 % oleoresina 20 % (2005 09 18). Kalsec, USA: Herbalox seasonings (2005 09 18). MOEA Intellectual Property Office, Taiwan: EP00454097A1- Patent information (2005 09 18). Contact Dermatitis 1997 Sep;37(3):99-100: Occupational allergic contact dermatitis from carnosol...abstract PubMed (2005 09 18). Carcinogenesis, volume 23, nr 6, pp 983-991, June 2002: Carnosol, an antioxidant in rosemary suppresses inducible nitric oxide synthase...- abstract Oxford Journals (PDF) (2005 09 18). Biocompare, USA: Carnosol from Cayman Chemical (2005 09 18). International Journal of Food Sciences and Nutrition, Vol. 50, nr.6, 1 November 1999, pp. 413-427 (15): Allied studies on the effect of Rosmarinus officinalis L. on experimental hepatotoxity...abstract IngentaConnect (2005 09 18). Essential oils, USA: Rosemary antioxidant (2005 10 23).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/rosmarinextrakt.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2009 10 6
Cookieinfo
Made with a Mac