Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Dekokter

Rosendekokt


Moderväxt
Ros (Rosa gallica) eller andra rosenarter
Synonymer
Rosdekokt, rosavkok, rosenavkok
Farmakopénamn
Decoctum rosae
CAS-nummer 93334-48-6, 84696-47-9, 84604-12-6, 90106-38-0, 84604-13-7, 93062-88-5, 97281-55-5, 92347-25-6
• Rosa alba flower extract ["an extract obtained from the flowers of the rose, Rosa alba"]
• Rosa canina flower extract ["an extract of the flowers of the hip rose, Rosa canina"]
• Rosa centifolia flower extract ["an extract of the flowers of the cabbage rose, Rosa centifolia"]
• Rosa centifolia flower extract ["an extract of the flowers of the cabbage rose, Rosa centifolia"]
• Rosa damascena flower extract ["an extract of the flowers of the damask rose, Rosa damascena"]
• Rosa davurica bud extract ["an extract of the bud of the rose, Rosa davurica"]
• Rosa gallica flower extract ["an extract of the flowers of the French rose, Rosa gallica"]
• Rosa hybrid flower extract ["extract of the flowers of the rose, Rosa hybrida"]
• Rosa indica flower extract ["the extract of the flowers of Rosa indica"]
• Rosa rugosa flower extract ["an extract obtained from the flowers of the rose, Rosa rubiginosa"]
Engelska namn
Rose decoction
Förväxlingsrisk
Rosenvatten - destillat av blomman
Andra extrakt av blomman som:
Roseninfusion - med vatten
Rosenolja - med olja

Framställning
Kronblad (torkade väger en tiondel av färska) kokas i vatten. Filtreras. Tillsats av surt som C-vitamin gör infusionen rödare, alkalier gör den blå till grön.
Beskrivning
Avkoket har tillräckligt vacker färg och god lukt för att användas som rosenvatten, även om det inte blir lika starkt som destillerat rosenvatten.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Olöslig i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol.

pH och inkompatibiliteter
• Blir blåröd i kontakt med alkalier (som tvål), gulare röd av surt.
Innehåll
Vatten
Vattnet och värmen drar ut vattenlösliga ämnen som garvämnen och vattenlösliga färgämnen.
Konserveringsmedel
är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk rosenolja.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring och bibehåller den röda färgen.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.
Varianter Roseninfusion - udrag med hett vatten.
Rosenvatten - destillat med vatten.
Rosenolja - utdrag med olja.
Hållbarhet
Dekokten kan hålla sig ca en vecka. Ska den förvaras längre tid eller användas som råvara i andra beredningar måste den konserveras, om man vill att den röda färgen ska bestå.

Hudläkemedel
Till baddning av brännsår och till omslag på svårläkta sår. Kan användas i stället för vatten eller rosenvatten kräm och cold cream. I ögonkompress lenar och mjukar dekokten upp huden kring ögonen och minskar svullnad. Rosa gallica ger en mer sammandragande dekokt än Rosa centifolia.
Torr hy.
Kan användas i stället för vatten i schampo etc.
Örtbad med stark dekokt.

Mat och dryck
Kan användas för att smaksätta mat och dryck. Sockrad blir rosensaft.

Recept
Recept I Vatten - 5 dl
• Torkade kronblad av Rosa gallica - 3 nävar
Värms upp till kokpunkten och får dra 10 minuter.
(Källa: Nielsen 1991)
Recept II Vatten - 1 liter
• Torkade kronblad av Rosa gallica - 6 nävar, eller kronblad av rosor - 0,5 kilo
Värm upp till kokpunkten, eller låt småkoka på låg värme i 20 minuter. Använd kärl av emalj eller rostfritt stål, inte aluminium. Låt dra 10 minuter eller låt svalna under lock. Sila.
(Källa: Okänd 1991)

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Nielsen (1991), Stodola och Volak (2000), Sutton (1995).
Nätpublikationer:European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 03).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/rosendekokt.html
Datum: 2018 07 23 - Uppdaterad: 2009 10 3
Cookieinfo
Made with a Mac