Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Örtoljor

Ringblomsolja


Moderväxt
Ringblomma (Calendula officinalis)
Synonymer Ringblomsolja, calendulaolja
Farmakopénamn
Oleum calenduale
Calendula officinalis flower extract ["an extract obtained from the flowers"]
Engelska namn Calendula oil, marigold oil
Andra namn
Nordiska språk
Morgenfrueolie (danska)
Förväxlingsrisk Många slags extrakt av ringblomma - som:
Ringblomsextrakt - koldioxidutdrag
Ringblomsinfusion - vattenutdrag

Ringblomstinktur - alkoholutdrag
• Ringblomsglycerin - glycerinutdrag

Framställning
• Ringblommor, eventuellt också gröna blad, dras ut i olja. (Plocka när blomman just slagit ut och inte en regnig dag; blöta växtdelar möglar lätt. Undvik stjälkarna; de innehåller för mycket fukt. Det kan vara bra att låta blommor och blad torka en dag eller två.) Även torkade blommor kan användas. Utdraget kan göras svalt (i rumstemperatur), varmt (på vattenbad eller platta) eller soligt (längre tid i solsken). Filtreras.
Ursprung
Ringblomsolja av typen oljelösning tillverkas i Sverige.
Beskrivning
Olja, svagt gul (svalt utdrag) till ljusbrun (varmt utdrag).
Olja
100 ml olja väger i genomsnitt 92 gram.
100 gram = ca 110 ml.
Torkade ringblomsblad
1 dl torkade ringblommor uppges i recept väga allt från 5 till 18 gram.
Torkade kronblad köpta i butik idag, pressade lätt med handen ett par gånger: 100 ml (1 dl) väger 5 gram. 10 gram = 200 ml (2 dl).
• Oljan kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
Innehåll
• Färska eller torkade kronblad av ringblomma, eventuellt också gröna blad.
Vegetabilisk olja: Olivolja, mandelolja och sesamolja är bra och hållbara. Undvik majsolja, solrosolja och tistelolja som är dåligt hållbara särskilt om utdraget görs varmt eller i sol.
Oljan löser ut fettlösliga ämnen (eterisk olja, hormonämnen, alkaloider, färgämnena karoten och xantofyll; det senare tros vara det huvudsakligen verksamma ämnet på huden). Vattenlösliga ämnen som kalendulin löses inte. Bäst är att använda flera sorters utdrag i sina preparat för att få med så mycket av växtens egenskaper som möjligt.
E-vitamin minskar risken för härskning (1 ml = 1 kapsel per dl)
.
Varianter Ringblomstinktur - utdrag med alkohol.
Ringblomsinfusion - utdrag med alkohol.
• Olja med ringblomsextrakt - inte samma sak.
Hållbarhet Hållbar om en stabil olja används.

Hudläkemedel
Oljan, använd som den är eller som oljeingrediens i salva, är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och granulationsfrämjande. Oljeutdrag på blomman (inte ringblomsextrakt i olja) har ett långt och gediget rykte som hudläkande medel och används ensam som sådant eller blandad i olika krämer och framför allt i ringblomssalva. Det är det fettlösliga karotinfärgämnet xantofyll som gör att sår (hudsprickor, nare, såriga bröstvårtor och även svårläkta och kroniska sår som liggsår och bensår) läker snabbare och utan ärrbildning. Oljan lugnar också irriterad hud som insektsbett, röda stjärtar och känslig hy, särskilt nybildad efter mindre hudskador. Den används på brännskador, frostskador och i eksempreparat - förbluffande effektiv på psoriasis och torra, kliande eksem. Avsvällande - tar ner svullnader i varbölder, bulor och blåmärken, minskar hemorrojder. Sägs vara bra på fotsvampl.
Ringblomssalva : 70-80 % volym
Solskydd
Ringblomsolja sägs ge ett visst solskydd - den läker ju sår inklusive brännskador som solsveda och det kan ju kallas solskydd. Den sägs också "bättra på pigmenteringen", d.v.s. ge mer och bättre färg vid solning. Detta brukar påstås så fort något är gult eller orange, men kan ju stämma ändå. Någon färg på huden ger den inte.
Torr hy, känslig hy.
Anses stärka kapillärväggarna och används därför på åderbråck, som den är eller blandad med andra oljor. Den används i massage vid menstruationsbesvär, PMS och klimakteriebesvär och anses vara mycket bra vid dålig matsmältning.
Bad Ett par msk som badolja.
Mild olja som tåls även av känslig babyhy men en del kan reagera allergiskt på ringblomma.

Recept
Recept I
(soligt)
• Olja, t. ex. olivolja, mandelolja, solrosolja - 5 dl (ca 460 gram)
• Färska ringblommor - 300 gram
Totalt 760 gram varav färska ringblommor 39 %. Blommorna kan plockas direkt i glasburk.
Använd bara kronbladen. Häll olja över, inte ända upp utan till 4/5 eftersom den kan börja jäsa, och sätt på lock. Ställ i soligt fönster eller på solig och varm plats utomhus. Den flitige flyttar burken vartefter solen rör sig. Vänd burken upp och ner när du går förbi den. Öppna ibland och släpp ut gaser som bildas. Sila efter 5-6 veckor; det kan ta ett par dagar. Låt inte bottensatsen följa med; den innehåller vatten.
(Källa: Schöneck 1983)
Recept II
(svalt)
Olivolja - 5 dl
• Torkade ringblommor - 30 ml (2 msk)
Totalt 530 ml varav torkade ringblommor 5-6 %. Fylls på flaska som korkas igen. Får stå en månad. Silas och filtreras.
(Källa: Laux 1984)
Recept III
(varmt)
Jordnötsolja - 200 gram (ca 220 ml)
Ringblomma - en näve (ca 100 ml)
Totalt ca 320 ml varav blommor ca 31 %. Blanda och värm i vattenbad på svag värme i ca 20 minuter. Sila av blommorna och häll på flaska. Kan användas för att lindra och läka alla typer av sår.
(Källa: Wickholm 1990)
Recept IV
(varmt)
Olivolja - 1 liter
• Kronblad av ringblommor - 500 ml torkade eller 750 ml färska som legat i rumstemperatur en dag
E-vitamin - 15 ml
Totalt 1.515-1.765 ml varav torkade ringblommor 33 %, färska 42 %. Värm oljan på låg värme; den ska bara nå 50°, inte sjuda. Tillsätt blommorna och se till att de är täckta av oljan. Låt stå så 12-24 timmar, utan lock. Rör om då och då. Sila, pressa ut det sista. Tillsätt E-vitamin. Förvara i kyl och använd inom 6 månader.
(Källa: Tourles 1999)
Recept V
(svalt)
Vegetabilisk olja - 1-2 dl (92-184 gram)
• Torkade ringblommor - 1 dl (5 gram)
Totalt 97-189 gram varav torkade ringblommor 5-2,5 %. Låt stå och dra några veckor i rumstemperatur. Skaka om dagligen och se till att blombladen ligger helt täckta av olja.
(Källa: Bäckan 1999)
Recept VI
(varmt)

Olivolja - 5 dl
Jordnötsolja - 5 dl
• Torkade kronblad av ringblomma - 5 dl pressat lätt med handen
Totalt 1.500 ml varav torkade ringblommor 33 %. Oljekombinationen är hållbar. Blanda med de torkade blombladen. Låt stå varmt i vattenbad eller på platta (1:an) i tre timmar. Det ska inte sjuda, bara vara varmt. Filtrera.
(Källa: Bäckan 2003)

Recept VII
(svalt)
Olivolja eller annan kallpressad olja
• Torkade kronblad av ringblomma
Täck blombladen med olja i en glasburk. Sätt på lock och låt stå tre veckor ljust men inte för varmt. Skaka om försiktigt varje dag och peta ner uppflutna blad under ytan. Sila genom kaffefilter av nylon. Förvara mörkt, t. ex. i kärl av mörkt glas.
(Källa: Tidskrift för Hälsa 8:2009)
Recept VIII
(grundrecept svalt)
Vegetabilisk olja, t. ex. olivolja, jordnötsolja  - 97-93 dl
• Torkade ringblommor - 3-6 ml
Totalt 100 ml varav torkade ringblommor 3-6 %. Sammanfattning av de svala recepten ovan. Olivolja och jordnötsolja är hållbara för sig eller tillsammans. Låt dra några veckor i rumstemperatur. Skaka om dagligen och se till att blombladen ligger helt täckta av olja. Filtrera genom tyg, låt stå en dag, dekantera sedan och filtrera genom kaffefilter.
(Källa: Shenet 2009)
Recept IX
(grundrecept varmt)
Vegetabilisk olja, t. ex. olivolja, jordnötsolja  - 200-220 ml
• Torkade ringblommor - 100 ml
E-vitamin (eventuellt) - 3 ml
Totalt 300-320 ml varav torkade ringblommor 33-31 %. Sammanfattning av de varma recepten ovan. Olivolja och jordnötsolja är hållbara för sig och tillsammans. Blanda i gryta. Värm i vattenbad eller på platta 20 minuter - 24 timmar utan lock. Det ska inte koka eller ens sjuda, bara vara varmt (50°). Rör om då och då och se till att blommorna är helt täckta av olja. Filtrera genom tyg, låt stå en dag, dekantera sedan och filtrera genom kaffefilter. Tillsätt eventuellt 1 % E-vitamin som förhindrar härskning. Förvara svalt och mörkt. Kan kombineras med ringblomsinfusion eller ringblomstinktur i ringblomssalva.
(Källa: Shenet 2009)

Litteratur: Se t ex Färnlöf och Tunón (2001), Juneby (1977), Juneby (1999), Jönsson och Simmons (1935), Nielsen (1991), Schöneck (1983), Stodola och Volak (2000), Thomson (1980), Tourles (1999).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 03)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/ringblomsolja.html
Datum: 2021 10 24 - Uppdaterad: 2010 06 13
Cookieinfo
Made with a Mac