![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fetter - Oljor Palmkärnsfett - palmkärnolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Oljepalm (Elaeis Guineensis) | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Palmkärnsfett, palmkärnfett, palmkärnolja, palmkärnsolja | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | 8023-79-8 | ||||||||||||||||||||
Elaeis Guineensis kernel oil ["the oil obtained from the seeds"] | |||||||||||||||||||||
Engelska
namn |
Palm kernel oil, palm-kernel oil, palm-nut oil, palm butter , vegetable tallow | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Romanska språk Huile de palmiste (franska) Nordiska språk Palmevoks (danska) Andra språk Palmkernöl (tyska) |
||||||||||||||||||||
Förväxlingsrisk |
Palmfett - palmolja - ur fruktköttet | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition |
"Oljepalmens frukter
måste betraktas som en av tropikernas förnämligaste
handelsartiklar", förklaras 1910, då 55
miljoner liter oljepalmsfett gick ut på världsmarknaden
årligen - t. ex. till palmoljetvål som patenterats
i England 1844. Ännu mer ökade efterfrågan
sedan man i Frankrike 1869 uppfunnit margarin.
Den verkliga boomen kom 1912 då man lärde sig
härda oljor och fett. Palmoljeindustrin är en
av dagens ekonomiska och miljömässiga rysare. Fettet utvanns redan på 1400-talet i de afrikanska växtländerna, enkelt genom att koka palmfettet ur fruktköttet och strunta i de hårda kärnorna. När fettet började utvinnas i större kolonial skala under 1800-talets första hälft fick även kärnorna åka med i pressningen men ställde till problem eftersom de är hårda. Efter några år började man exportera kärnorna till Europa för pressning. Det behövs inte idag. Europeiska och nordamerikanska företag skickar istället kraftfulla maskiner till plantagerna i Malaysia och Indonesien. Farmakopéerna Palmkärnsfett har inte haft medicinsk användning i Sverige och inte varit officinellt. |
||||||||||||||||||||
Framställning |
90 % av palmfrukternas fett kommer
från fruktköttet (palmfett),
resten från kärnorna. Förr skiljde man
inte så noga på dem; båda kunde följa
med i samma pressning. Idag utvinns de i olika processer,
t.o.m. i olika länder. Kärnorna (med 20-50
% fett) krossas. Varmpressning: Kärnmjölet pressas med värme (80-120°). Extrahering: Kärnmjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Raffinering: Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Ursprung Palmkärnsfett har framställts i det industrialiserade Europa och Nordamerika sedan 1800-talets mitt - kärnorna var hållbara och klarade transporten. En del utvinns fortfarande i gamla kolonialländer som Holland och England men i dagens storproducerande länder Malaysia och Indonesien (80 % av världens oljepalmsfetter) sker utvinningen på plantagerna. |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Rått (oraffinerat)
palmkärnsfett: Fast och gulbrunt fett med typisk
lukt och smak. |
||||||||||||||||||||
Olösligt i
vatten, glycerin
och alkohol; blandningen
delar sig i två skikt och måste skakas om
före användning. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning - rätt stora variationer: | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror 50-85 % |
|||||||||||||||||||||
Varianter |
Fraktionerad palmkärnolja:
Vitt och fast, luktlöst eller nästan luktlöst.
Smälter vid 31-36°. Palmfett ur fruktköttet. |
||||||||||||||||||||
Hållbarhet | Oraffinerat palmkärnsfett härsknar lätt och blir då vitgrått och illaluktande. Raffinerat fett håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 3-5 år - om det förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
I indiska livsmedelsbutiker för runt 30 kr per 500 ml. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Ger en
mycket fet känsla på huden och stannar kvar
där; det tar flera timmar för fettet att absorberas.
Hudläkemedel Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt - rent eller som ingrediens i feta preparat som salva och cerat. Hudolja, sololja och andra oljor: 5-10 % för att förtjocka. Gult färgämne Palmkärnsfett som inte avfärgats ger både preparat och hud en gul ton. |
|||||||||||||||||||||
Hudtyp | Torr hud. | ||||||||||||||||||||
Hårvård | Har som palmoljan haft stor användning i och som hårolja och hårpomada. | ||||||||||||||||||||
Tas upp mycket långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Ger också glid i sexuallivet - utmärkt alternativ till handelns syntetiska och halvsyntetiska glidmedel. | |||||||||||||||||||||
Fast tvål |
Kallrörd tvål |
||||||||||||||||||||
Hudreaktion | Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva pressat fett, den som är känslig för besprutningsmedel fett från ekologisk odling. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Matfett i Afrika men palmfettet används mer. I Europa i form av margarin. | ||||||||||||||||||||
Miljö |
Produktionen har ökat kraftigt under 1990-talet och anses hota både den ekonomiska och ekologiska mångfalden i Sydostasien. För svensk KRAV-märkning av palmkärnsfett krävs att skog inte har avverkats vid anläggningen av plantagen. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Andersen (2004), Elkington och Hailes (2000),
Gentz och Lindgren (1946), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935),
Lodén (2002), Meyer (1952). Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Fineli, finska Folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas (2005 03 14). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |