Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulgeringsmedel

Natriumstearoyllaktylat


Synonymer
Natriumstearoyllaktylat, natriumstearoyl-2-laktylat, vegetabilisk emulgator. Handelsnamn som MF-fett, MF-emulgator
E 481 Natriumstearoyl-2-laktylat
CAS-nummer 25383-99-7, 18200-72-1
Sodium stearoyl lactylate
Engelska namn
Sodium stearoyl lactylate, sodium stearoyl-2-lactylate, sodium-2-stearoyllactate, sodim 2-stearoyllactylate
Andra namn
Nordiska språk
Natriumstearoyllactylat (danska)

Tradition Har använts i livsmedelsindustrin sedan 60-talet, särskilt i bageriindustrin - med natriumstearoyllaktylat i degen tål den kraftig maskinbearbetning och brödet blir enhetligare, större och hållbarare.
Framställning
Framställs syntetiskt genom att stearinsyra behandlas med mjölksyra. Fettsyran kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett.
Beskrivning
Vitt vaxigt pulver som smälter vid 45°.
• Natriumstearoyllaktylat: 100 ml väger ca 65 gram. 100 gram = ca 154 ml.
• MF-fett: 100 ml väger ca 63 gram. 100 gram = ca 159 ml.
• Olösligt i vegetabiliska och eteriska oljor.
• Löses i uppvärmt vatten - blandas i vattenfasen vid tillverkning av emulsioner.
Varianter
• Natriumcetylsulfat, natriumcetostearylsulfat (Farmakopénamn Natrium cetylosulphuricum, eng. sodium cetyl sulphate, sodium cetostearyl sulphate): I hårschampo och andra rengöringsmedel.
• Natriumstearylsulfat, natriumcetylstearylsulfat (Farmakopénamn Natrium cetylstearylosulphuricum, eng. sodium stearyl sulphate)
Brukar ingå i mindre mängd i föregående.
• Kalciumstearoyl-laktylat: Mycket likt och används på samma sätt.
Hållbarhet
Kan sparas i stort sett hur länge som helst i rumstemperatur. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Emulgeringsmedel
Emulgerar och stabiliserar vätskedelen tillsammans med ungefär hälften så mycket glycerylstearat ("VE-fett") i fettdelen.
Lotion (ca 90 % vätska): 3-4 % volym
Fuktkräm, dagkräm(ca 80 % vätska): 4,5-5 % volym
Nattkräm (ca 75 % vätska): 6-7 % volym
Fotkräm, handkräm (ca 65 % vätska): 7,5 % volym
Inga kända.

Mat och dryck
Får användas som emulgeringsmedel (E 481 Natriumstearoyllaktylat) i bröd och en lång rad skräpmat som t. ex. kakor, snacks, godis, tuggummi, desserter, extra hållbar kaffegrädde och pulver till varma drycker. De tillåtna mängderna är 2-5 gram per kilo.
Giftighet Oskadligt. Bryts ner i kroppen till stearinsyra och mjölksyra. Högsta acceptabla dagliga intag (ADI) har satts till 20 mg per kilo kroppsvikt, alltså 1.400 mg (1,4 gram) för en person på 70 kilo.

Litteratur: Se t. ex. Andersen (2003). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/natriumstearoyl.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac