Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen - Extrakt - Hartser

Morotsextrakt


Moderväxt
Morot (Daucus carrota)
CAS-nummer 84929-61-3
Daucus carrota sativa root extract ["an extract of the roots of the carrot"]
Förväxlingsrisk
Betakaroten - provitamin A, finns i extraktet
Morotsessens - eterisk olja
Morotsolja - örtolja, ibland också ett extrakt
• Morotsextrakt - spritudrag på vildmorotsört

Tradition En svensk "biologisk hudvårdsserie" beskriver ingrediensen morotsextrakt som kort och gott "provitamin A" och karoten som "morotsextrakt". Det är viss skillnad.
Framställning
Koldioxidextraheras ur morötter (gasen koldioxid görs flytande genom tryck och löser ut morotens fettlösliga ämnen), en skonsam extraheringsmetod.
Beskrivning
Tjock orangeröd olja eller vätska.
• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol men kan emulgeras med dem.
• Lösligt i vegetabiliska och eteriska oljor (bäst vid 35-40°) och kan blandas med smälta fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll
Det rena extraktet är en balsam (oleoresin) som finns i morot, med små mängder naturligt betakaroten och A-vitamin eller lite större mängder tillsatta.
Lösningsmedel

Balsamen späds alltid:
• Oljelösning: Extraktet löst i vegetabilisk olja, t. ex. jojobaolja. Utspädningsgrad brukar inte anges för extrakt som säljs direkt till konsument.
• Emulsion: Extraktet löst i olja, vatten, emulgeringsmedel (t. ex. E 494 Sorbitanmonooleat = fettsyraestrar), fettlösliga konserveringsmedel (t. ex. parabener E 216, E 218). Inte heller här brukar man bekymra sig om att ange halter.
• "Morotsextrakt" uppges ibland bestå av morotsextrakt i glycerin (INCI-namn, om det funnes något: Glycerine, Daucus carrota). Detta är rent nys; de feta ämnen som extraheras ur morot löses inte i glycerin.
Ersättning • Icke avfärgat palmfett.
Betakaroten.
Hållbarhet
Förvaras mörkt och svalt - förlorar färgen i värme, solljus och luft. Bör inte värmas till över 50°. E-vitamin kan förlänga hållbarheten på oljelösningar.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 65 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Tillsätts när blandningen börjar svalna. Löses bäst vid 35-40° och bör inte värmas till så mycket högre.
Hudläkemedel
Sägs vara bra för eksem.
Solskydd
Sägs ge lite solskydd, alltså skydda mot solsveda, inte pigmentering. Antagandet bygger på att betakaroten kanske gör det, eftersom A-vitamin kanske gör det. Som betakaroten sägs också morotsextrakt förbättra och snabba på pigmenteringen. I alla fall fungerar båda som
Gult färgämne
Ger genomskinlig gulorange färgton åt produkten och huden, som betakaroten men svagare.
Morotsolja, hudolja för ansiktet: 0,1-1 %
Cerat: Upp till 1 %
Kräm: 1-2 %.
Torr hy.
Känsliga personer kan reagera allergiskt.

Litteratur: Andersen (2003).
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/morotsextrakt.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac