Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Stärkelser och mjöler

Mandelmjöl


Moderväxt
Mandelträd (Prunus amygdalus)

Tradition
Klassiskt rengöringsmedel för hyn.
Framställning
Ursprungligen betecknade både mandelmjöl och mandelkli pressåterstoden sedan man pressat ut mandeloljan. Idag kallar man pressresterna mandelkli, medan mandelmjöl är helt enkelt skållade och finmalda sötmandlar eller bittermandlar som malts fint, t. ex. i mandelkvarn.
Beskrivning
Grovt fett pulver, fetare än kliet eftersom all olja finns kvar.
• Olösligt i allt (används i pulver) men kan slammas upp hjälpligt i vätskor.
Innehåll
40-55 % mandelolja. Därtill proteiner, kolhydrater, fibrer, socker; mycket kvävehaltiga ämnen, aningen amygdalin. Ingen stärkelse. Bittermandel innehåller något mindre olja och också enzymet emulsin och bitterämnet amygdalin (4 %; se bittermandelolja hur blåsyra bildas).
Varianter • Mandelmjölk är en berömd ansiktsmjölk med mandelmjöl i vatten eller rosenvatten som anses släta ut rynkor.
Hållbarhet
Vid långvarig lagring i rumstemperatur kan oljan i mjölet härskna. Industrin föredrar därför det fettlösa mandelkliet, som vid behov kan tillsättas behandlat fett.

Rengöringsmedel
Både lenande och slipande verkan i ansiktsmasker och rengöringskrämer.
Känslig hy.
Mycket finmald mandel eller nötter kan tillsättas i tvål för slipande effekt - runt 1 ml per 100 gram tvål. Tillsätt vid omsmältningen när tvålen mognat en månad, eller i färdigmognad köpt glycerintvålmassa.

Recept
Recept I Mandlar - 50 st
Kör i mixer eller matberedare i 10-sekunders omgångar eller mal i kaffekvarn tills konsistensen är som finmald Parmesan-ost. Det är lätt hänt att man mal dem för fint och får mandelpasta istället. Ger ca 125 ml mandelmjöl.
(Källa: Tourles 1999)

Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/mandelmjol.html
Datum: 2018 11 21 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac