Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Makadamiolja


Moderväxt
Makadami (Macadamia ternifolia, Macadamia integrifolia, Macadami tetraphylla)
Synonymer
Macadamiolja, macadaminötsolja, macadaminötolja
CAS-nummer • 129811-19-4
• 128497-20-1, 129811-19-4
• Macadamia integrifolia seed oil ["the fixed oil obtained from the nuts"]
• Macadamia ternifolia seed oil ["the fixed oil obtained from the nuts"]
Engelska namn Macadamia nut oil, Queensland nut oil
Andra namn
Andra språk
Macadamianussöl (tyska)

Tradition En ung olja; trädet började inte odlas förrän på 1930-talet och då för nötterna. Inte mycket olja pressas.

Framställning

Nötterna (med 75 % olja) mals, och kokas eller rostas eventuellt.
• Kallpressning: Nötpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Nötpulvret pressas med värme (80-120°).
• Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Pressad och extraherad olja blandas ofta och alla former raffineras vanligen. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Afrika (Kenya, Sydafrika).
Beskrivning
• Oraffinerad: Klar, ljusgul till guldgul olja med mild lukt och smak av nötter. Tjocknar vid 5-10°. 
• Raffinerad, den vanliga i handel: Klar olja, ljusgul eller svagt grön till färglös med svag lukt och smak av nötter. Stelnar vid vid 5°.
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = 111 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 25-40 %
• Palmitinsyra 7-30 %
Stearinsyra 2-6 %

• Arakinsyra 2 %
• Laurinsyra under 1 %
• Myristinsyra under 1 %
Enkelomättade fettsyror 50-80 %
• Omega 9: Oljesyra 52-67 %
• Omega 9: Palmitolsyra 20 %
Fleromättade fettsyror runt 5 % 
• Omega 6: Linolsyra 1-5 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning
• Kan ersätta minkolja som fortfarande förekommer i hudvårdsprodukter. 
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-5 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-105 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Ger en fet, lite klibbig känsla på huden och stannar kvar där; det tar upp till timme för oljan att absorberas. Emulgeras lätt.
Hudläkemedel
Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt.
Ger bra glid i cerat. Ger lenhet i hudolja, salva och fetare kräm.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen.
Solskydd
Solskyddsfaktor 4.
Mogen och torr hud. Inte lika lämplig för fet hy; det mättade fettet kan täppa till porerna.
Tas upp långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra men inte för mycket. Vill man ha mer motstånd blandar man med någon torrare olja.

Kallrörd tvål
• Fördelar: Håller sig bra. Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart.
• Nackdelar: Rätt dyr. Löddrar inte mycket och bubblorna blir små. Mycket gör tvålen mjuk och dåligt hållbar (härsknar).
Förtvålningstal
139 = det krävs 139 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (runt 14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Hudreaktion Nötallergiker bör kolla att de tål oljan, annars är det få som reagerar på den. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Kallpressad makadamiolja används som matolja.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/makadamiolja.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac