![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oljor Makadamiolja |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Moderväxt |
Makadami (Macadamia ternifolia, Macadamia integrifolia, Macadami tetraphylla) | ||||||||||||||||||||
Synonymer |
Macadamiolja, macadaminötsolja, macadaminötolja | ||||||||||||||||||||
CAS-nummer | • 129811-19-4 • 128497-20-1, 129811-19-4 |
||||||||||||||||||||
• Macadamia integrifolia seed oil ["the fixed oil obtained from the nuts"] • Macadamia ternifolia seed oil ["the fixed oil obtained from the nuts"] |
|||||||||||||||||||||
Engelska namn | Macadamia nut oil, Queensland nut oil | ||||||||||||||||||||
Andra
namn |
Andra språk Macadamianussöl (tyska) |
||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Tradition | En ung olja; trädet började inte odlas förrän på 1930-talet och då för nötterna. Inte mycket olja pressas. | ||||||||||||||||||||
Framställning |
Nötterna (med 75 % olja) mals,
och kokas eller rostas eventuellt. Kallpressning: Nötpulvret pressas utan värme (under 30°). Varmpressning: Nötpulvret pressas med värme (80-120°). Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan. Raffinering: Pressad och extraherad olja blandas ofta och alla former raffineras vanligen. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Ursprung Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Afrika (Kenya, Sydafrika). |
||||||||||||||||||||
Beskrivning |
Oraffinerad:
Klar, ljusgul till guldgul olja med mild lukt och smak
av nötter. Tjocknar vid 5-10°. Raffinerad, den vanliga i handel: Klar olja, ljusgul eller svagt grön till färglös med svag lukt och smak av nötter. Stelnar vid vid 5°. |
||||||||||||||||||||
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = 111 ml. | |||||||||||||||||||||
Olöslig
i vatten, glycerin
och alkohol; blandningen delar
sig i två skikt och måste skakas om före
användning. Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer. |
|||||||||||||||||||||
Innehåll | Fettsyrornas fördelning: | ||||||||||||||||||||
Mättade
fettsyror 25-40 % |
|||||||||||||||||||||
Ersättning |
Kan ersätta minkolja som fortfarande förekommer i hudvårdsprodukter. | ||||||||||||||||||||
Hållbarhet |
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-5 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja. | ||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 55-105 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Hudvård | Ger en fet,
lite klibbig känsla på huden och stannar kvar
där; det tar upp till timme för oljan att absorberas.
Emulgeras lätt. Hudläkemedel Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Ger bra glid i cerat. Ger lenhet i hudolja, salva och fetare kräm. Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen. Solskydd Solskyddsfaktor 4. |
||||||||||||||||||||
Mogen och torr hud. Inte lika lämplig för fet hy; det mättade fettet kan täppa till porerna. | |||||||||||||||||||||
Tas upp långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra men inte för mycket. Vill man ha mer motstånd blandar man med någon torrare olja. | |||||||||||||||||||||
Kallrörd tvål |
|||||||||||||||||||||
Hudreaktion | Nötallergiker bör kolla att de tål oljan, annars är det få som reagerar på den. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Mat
och dryck |
Kallpressad makadamiolja används som matolja. | ||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Andersen (2004). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01). |
|||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |