Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Salter och tvålar

Magnesiumstearat


Synonymer

Magnesiumstearat, magnesiumdistearat, stearinsyrat magnesium, magnesiumsalt av stearinsyra, förtvålad stearinsyra, stearintvål

Farmakopénamn
Magnesii stearas
E 470b Magnesiumsalt av fettsyror
CAS-nummer 557-04-0
Magnesium stearate
Farmakopénamn Magnesii stearas
Engelska namn
Magnesium stearate, magnesium distearate, octadecanoic acid magnesium salt
Andra namn
Romanska språk
Stéarate de magnésium (franska)
Nordiska språk
Magnesiumstearat (danska)
Andra språk
Magnesiumstearat (tyska)
Förväxlingsrisk
Magnesiumkarbonat
Magnesiumoxid
• Magnesiumsilikat = talk
Magneiumsulfat = Epsomsalt.

Tradition

Benämningen magnesium har använts i svenska språket sedan 1782 (av grekiska magnêsia lithos = magnetsten) medan stearat är ett 1800-talsord.
Farmakopéerna
Inte officinell i svenska farmakopén 1946, däremot i danska vid samma tid och kom med i nordiska farmakopén 1964. Idag upptaget i den europeiska.

Framställning
Stearinsyra förtvålad med alkaliska magnesiumsalter till ett salt (tvål).
Beskrivning
Vitt, lätt, fint och poröst pulver med fet känsla. Smaklöst och luktlöst eller med svag lukt av stearinsyra.
Mått och vikt 100 ml väger ca 25 gram. 100 gram = ca 400 ml.

• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol.
• Smältbart med vaxer, paraffin, fetter, vegetabiliska och eteriska oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir neutralt (pH 6-8).

• Inkompatibelt med syror och järnsalter (sönderdelning).

Innehåll
Glycerin och fettsyror av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung.
• Stearater: Sällan helt rent utan brukar innehålla också lite andra stearater som aluminiumstearat, zinkstearat, magnesiumstearat, kalciumstearat.
• Förutom stearat också lite andra
tvålar, som magnesiumpalmitat (av palmitinsyra) och kanske magnesiumoleat (av oljesyra).
Ersättning
Andra salter av stearinsyra, som kalciumstearat och natriumstearat, används på samma sätt.
Hållbarhet
Förvaras lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 100 gram och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. Farmaceutisk kvalitet på apotek för runt 180 kr per 250 gram.

Hudvård

Hudläkemedel
Håller fukt inne (fukthållande) och vatten ute (vattensavstötande), t. ex. i feta skyddande krämer.
Vitt färgämne
Bulkmedel i rouge, ögonskugga och ansiktspuder, särskilt pressat kompaktpuder (10-20 %). Ökat vidhäftningen, täcker bra och gör huden matt. Där och i kroppspuder ("talk") har magnesiumstearat också fördelen att hindra stärkelse och mjöl från att surna. 
Gör vätskor ogenomskinliga.

I schampo för att göra det vitt ogenomskinligt.
Fast tvål Rent magnesiumstearat köps in som kärntvål av tvålfabrikanter och blandas med andra natriumsalter till köptvål.
Inte hudirriterande.

Mat och dryck
Magnesiumstearat (E 470b Magnesiumsalt av fettsyror) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser och används som stabiliserings- och emulgeringsmedel. Smörjmedel på tabletter för att de inte ska fastna i maskinerna som spottar fram dem.
Giftighet
Ogiftigt. Uppför sig i kroppen som naturligt fett. Rekommendationer om högsta acceptabla dagliga intag (ADI) finns inte.
Miljö
Innehållet (glycerin och fettsyror) är lätt nedbrytbart men formen stearater är svårnedbrytbara.

Litteratur: Se t ex Nationalencyklopedins ordbok (1995), Reynolds (1996), Svanberg (1948). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/magnesiumstearat.html
Datum: 2018 04 27 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac