Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Estrar

Linalylacetat


Synonymer
Bergamiol, bergamol, ättiksyralinalylester, ättiksyrelinalylester, linalacetat, linaoylacetat
CAS-nummer 115-95-7
Linalyl acetate
Engelska namn
Linalyl acetate, lemonal, bergamol, acetic acid linalool ester, 3,7-dimethyl octa-1,6-diene-3-yl acetate
Andra namn
Romanska språk
Acétate de linalyle (franska)
Andra språk
Linalylacetat (tyska)
Förväxlingsrisk
• Linolacetat

Tradition Denna ester vill man vanligen vill ha mycket av i eteriska oljor. För en del franska lavendeloljor används halten som kvalitetsbeteckning: "Mont Blanc 40/42" ska t. ex. garantera 40 % linalylacetat.
Framställning

• Källor: Linalylacetat är viktigt för doften i bl. a. bergamottolja och muskatellsalviaolja. Den förtvålas lätt vid vattendestillering så ångdestillering föredras för oljor som beror på linalolhalten.  Rosenträolja av den speciella kvaliteten bois de cayenne sägs ge överlägset linalylacetat. Därefter kommer andra rosenträoljor, hoolja och linaloeolja.
• Tillverkning: Ester som bildas när
alkoholen linalol oxideras (syre upptas, väte avges) tillsammans med ättiksyra. Startråvara är terpener som limonen eller beta-pinen, som oxideras först till primär alkohol (linalol), sedan till aldehyd (alfa-citral) och slutligen till ester (linalylacetat). Man kan också göra tvärtom - linalylacetat reduceras (väte upptas, syre avges) till alfa-citral - linalol - limonen.

   
100 ml väger 90-91 gram. 100 gram = 111-110 ml.
• Löslig i 96 % alkohol, i 70 % löses endast 2-5 %, vegetabiliska oljor, mineraloljor.
• Olöslig i vatten, glycerin.
Innehåll
Estern ska vara så ren som möjligt från annat. Vad man inte vill ha:
Terpener: Att linalylacetat ur rosenträolja anses vara så bra beror på är den är så ren från terpener och annat som betraktas som rester.
Kamfer och borneol: Linalylacetat av hoolja och linaloeolja måste renas väl från kamfer och borneol för at betraktas som bra.
Linalol: Fri, oförestrad linalol finns inte i bra linalylacetat med naturligt ursprung men syntetisk kan innehålla kring 20 %.
Ersättning • Med sitt innehåll av upp till 90 % linalylacetat är bergamottolja den eteriska olja som ligger närmast till som ersättning. Linalylacetat används ofta också som ersättning för bergamottolja i parfym.
• Linalylacetat används mycket i förfalskningar, t. ex. av lavendel, neroli och petitgrain.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Söt citrus, blommig och fruktig - påminner om päron och bergamott, nästan identisk med doften av terpenfri bergamottessens.

Flyktighet
Toppnot.

Doftblandning
Passar var som helst men går särskilt väl ihop med citrus (bergamott, neroli, petitgrain) och söta blomdofter (jasmin, ylang-ylang, lavendel).
Användning
Används flitigt som doftämne i citrusdofter, cologner och blomdofter
och som luktmaskör i all slags kosmetika.
• Rumsparfym: Lugnande och avspännande.
Hudläkemedel
Estrar är ofta verksamma mot svamp. 
Fungerar problemfritt som tvålparfym men får tvålen att mörkna - bergamottolja är bättre. 
Estrar brukar vara milda mot huden.

Giftighet
FAO/WHO har beräknat 500 ug (mikrogram) per kilo kroppsvikt som acceptabelt dagsintag av linalylacetat, beräknat som citral.

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Kruskopf (1959), Lawless (1996).
Nätpublikationer: Good Scents Co. (2006 07 29).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/linalylacetat.html
Datum: 2018 11 15 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac