Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Rengöringsmedel - Anjonaktiva tensider - Lösningsmeddel - Emulgeringsmedel

MIPA-laurylsulfat


Synonymer
Laurylsulfat, monoisopropanolammoniumfettalkoholetersulfat, MIPA-fettalkoholetersulfat, laurethsulfat, vegetabilisk tvättsubstans
MIPA-Laureth Sulfate
Engelska namn
Sodium laureth sulphate, sodium laureth sulfate, laureth sulphate
Förväxlingsrisk
Natriumlaurylsulfat och många liknande. Se även Varianter nedan.

Tradition
De första tensiderna efter andra världskriget och ett par årtionden framåt var mycket kraftigt avfettande och skadliga för både hud och miljö. Under 1990-talet började det tas många små steg bort från den situationen, som var lite låst eftersom de gamla tensiderna var billiga. MIPA-laurylsulfat och andra relativt milda medel ersätter nu allt mer grövre kanoner av typen natrium-laurylsulfat.
Framställning

Denna anjonaktiva tensid är en fettalkoholetersulfat inom gruppen svavelsyraestrar. Utgångspunkten vid tillverkningen är kokosfett eller palmkärnolja varur man tar den mättade fettsyran laurinsyra som med hög värme, tryck och en katalysator reduceras till motsvarande fettalkohol laurylalkohol. Då först har man råvaran till tensiden. Laurylalkoholen etoxyleras = behandlas med etylenoxid, sedan med svavelsyra och sist neutraliseras med någon alkalisk monoisopropanolamin (MIPA). Andra alkalier som dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) och trietanolamin (TEA) kan också användas till neutralisering och ger då andra fettalkoholetersulfater.

Beskrivning
Tjock genomskinlig vätska med svag doft av - hårschampo.
Negativt laddad, vilket gör att den ger statiskt elektricitet i kontakt med hud och hår som också har negativ laddning.
• Löses i vatten (10 volymdelar).
• Löser eteriska oljor utan grumlighet och mjölkighet.
pH och inkompatibiliteter
MIPA-laurylsulfat uppges tåla pH 6,5-7,5 (runt neutralt).
• Som alla anjonaktiva tensider negativt elektriskt laddad och därmed inkompatibel med katjoniska tensider (positivt laddade).
Innehåll
Det som säljs som MIPA-laurylsulfat i Sverige är en blandning av 85-95 % MIPA-laurylsulfat + resten betain som mildrar den lite. Mängden tvättaktiva ämnen uppges vara 56 %.
Varianter
Tensidblandningar med MIPA-laurylsulfat säljs under många skiftande handelsnamn, t. ex:
• Laureth sulfate: INCI-namn: MIPA Laureth Sulfate (and) Cocoamidopropyl Betaine: Blandas med mildare tensider för rengöring.
• Lipotensid: INCI-namn: Laureth-4 (and) MIPA Laureth Sulfate (and) Cocoamide DEA: Emulgeringsmedel för oljor och eteriska oljor.
• MIPA Laureth Sulfate (and) Laureth-4(and) Cocoamide DEA: 25-30 % i vatten som badskum.
Ersättning
• Se under natriumlaurylsulfat om de vanligaste av den typen.
• Har man inte händelsevis en flaska laurylsulfat hemma, kan 2-4 gånger så mycket hårschampo ibland ersätta - dessa består i princip av vatten och denna och / eller någon annan tensid.
Hållbarhet
Lång hållbarhet. Förvara under 35-40°.
Inköp We don't sell, we tell!
MIPA-laurylsulfat med 5-15 % betain finns hos importörer av eteriska oljor för drygt hundralappen per liter.

Tål inte uppvärmning; tillsätts sist när blandningen svalnat till 35-40°.
Rengöringsmedel
Fungerar rengörande genom att minska ytspänningen (löser den feta hinnan). Löddrar bra. Laurylsulfat i olika varianter är standardtensider i diskmedel och flytande tvål, MIPA-varianten ofta ihop med 5-15 % betain eller 10 % sockertensid. Blandningarna är lätta att förtjocka med lite vanligt salt.
• Diskmedel: 10-40 %
Flytande tvål: 15-25 %
Emulgeringsmedel
Vanligt i eyeliner; bevarar smetens konsistens i förpackningen och gör den lätt att fördela på huden. Kan användas också för att stabilisera även rätt sura emulsioner. Några få droppar per dl kan ibland rädda en emulsion som skurit sig på grund av för lågt pH.
Sur lotion och kräm: 0,5-1 %

Det tvättande ämnet i många schampon (10- 25 %), ofta kombinerat med lite sockertensid. Resten är i princip vatten och parfym. Med tillsats av lite salt (1-2 %) blir blandningen genast tjockare, ser mera ut och stannar kvar bättre i håret. Som alla anjonaktiva tensider negativt laddad vilket gör håret (också negativt laddat) flygigt och elektriskt. Balsammedel (med positivt ladade katjoniska tensider) ska användas efteråt, inte i samma preparat. Har fördelen farmför fast tvål och såpa, också anjoniska tensider, att inte bilda kalcium- och magnesiumtvålar som gör håret matt. Tillsätts sist vid 35-40° och ska inte röras om för mycket.
Till torrt hår: 20 % med ca 10 % sockertensid.
• Till fett hår: 25 % med ca 5 % sockertensid.

Tandvård Kan ingå som skummande medel i munvatten (2 %).
Ensamt är laurylsulfat uttorkande på huden, men denna effekt kan mildras genom tillsats av cetylstearylalkohol. Alla varianter av laurylsulfat blandas lämpligen med mildare tensider, som sockertensid.

Miljö
Liknande ämnen har godkänts av Svenska Naturskyddsföreningens som Bra Miljöval för tvål och schampo.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Johansson (1996), Lodén (2002), Lodén (2008), Nyström (1996), Svenska Naturskyddsföreningen (1995), Svenska Naturskyddsföreningen, 2000).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 17)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/laurylsulfat.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac