Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fetter - Salvor

Lanolin


Moderdjur
Får
Synonymer
Lanolin, ullfett med vatten, vattenhaltigt ullfett
Farmakopénamn
Lanolinum, Adeps lanae cum aqua, Adeps lanae hydrosus
CAS-nummer 8006-54-0
Lanolin ["fat-like substance derived from sheep wool"]
Engelska namn
Lanolin, hydrous lanolin, hydrous wool fat
Andra namn
Romanska språk
Lanoline, lanoléine hydratée (franska)

Nordiska språk
Lanolin (danska)

Andra språk

Lanolin (tyska)
Förväxlingsrisk
Ullfett - utan vatten. Eng. anhydrous lanolin = vattenfritt lanolin, d.v.s. ullfett, men ofta sägs helt enkelt "lanolin" i engelska texter.

Tradition
Lanolin, ullfett med vatten, ersatte till stor del ister på 1880-talet. Det var inte bara fenomenalt för torr hud utan emulgerade dessutom till fluffig kräm utan behov av andra tillsatser. Senare kom syntetiska emulgeringsmedel men ullfettskrämer är fortfarande i stort sett de enda som tål sura ingredienser utan att krämen faller ihop. Det blev genast använt farmaceutiskt och inom kosmetikaindustrin. Elizabeth Arden Eight Hour Cream från 1930 är en klassisk lanolinsalva.
Om antikens tidiga former, se ullfett.
Namnet
Lanolin, i svenskan sedan 1891, har bildats av latinets lana = ull, och oleum = olja; ullolja, alltså.
Farmakopéerna
Togs upp samtidigt som ullfett i svenska farmakopéns åttonde upplaga 1901 - sjunde upplagan 1869 var för tidig
. I USA var lanolin officinellt redan på 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880).
Framställning
Ullfett tillsätts ca 25 % vatten. Lätt gjort; recept nedan.
Beskrivning
Ljusgul salvliknande och lite seg massa, mjukare än ullfett, "med svag, egendomlig lukt",som det sägs i farmakopéerna. Vid lindrig uppvärmning (40°) smälter det och bildar två lager; det undre är vatten, det övre ullfett.

100 ml väger ca 92 gram (aningen tyngre än ullfett). 100 gram = ca 108 ml.

• Ullfett är nästan olösligt i 95 % alkohol, svårlösligt även i kokande (upp till 1.000 delar 95 % alkohol krävs).
• Olösligt i vatten och glycerin (mycket svårt att tvätta bort från kärl - vid panik: lösligt i aceton) men skiljer sig från andra fettämnen genom att vara lätt blandbart med dem; ullfett drar till sig vätska i stället för att slå den ifrån sig. Smält ullfett tar upp 2-3 gånger sin egen vikt vatten och emulgerar till en mjuk kräm utan att något annat emulgeringsmedel behöver tillsättas.
Smält ullfett kan blandas med vaxer, flytande och mjukt paraffin, fetter, vegetabiliska och eteriska oljor. Oljor blir grumliga vid över 5 % ullfett.
pH och inkompatibiliteter
• Har neutral reaktion (pH 6-8).

Innehåll

Ullfett: 75 %. Se där om innehållet av alkoholer, syror, föroreningar etc.
Vatten: 25 %. Svenska farmakopén 1901 och 1908 höll 30 %.
Tillsatser
• Flytande paraffin: Tillåts i en del länders farmakopéer.

Varianter
• "Vattenfritt lanolin" = ullfett. De två förväxlas ofta eftersom eng. anhydrous lanolin = vattenfritt lanolin ofta förkortas till bara lanolin.
• Se också där för sådant som "lanolinvax" och lanolinalkoholer.
Hållbarhet
Mycket hållbart, härsknar inte och behöver inte förvaras kallt men gärna svalt (under 25°). Viktigast är mörker och att förpackningen är tät och väl tillsluten för att förhindra att fettet tar upp fukt från luften. Det håller sig bra också blandat i krämer så länge vattnet i krämen är rent, d.v.s. destillerat eller konserverat.
Inköp We don't sell, we tell!
På apotek för runt 415 kr per 130 gram.

Hudvård

Inte så fett utan snarare klibbigt på huden. Vid tillredningar är det viktigt att fett och vätska har ungefär samma temperatur när de blandas och att inte kyla ner blandningar för snabbt. Oljor med över 5 % ullfett blir oklara.
Hudläkemedel
Täcker och skyddar, bevarar fukt och mjukgör på självsprickor, torra läppar, utsatta ställen som armbågar och fötter och på röda barnstjärtar - fettet skyddar och emulgerar urinen och neutraliserar dess ammoniak. Ullfett är likt den mänskliga hudens talg och absorberas lätt och fungerar som transportör av fettlösliga ämnen. Formen lanolin är vanligast, rent ullfett blir lätt för kletigt.
I sårsalvor och liknande har man föredragit ister som fungerar likadant men inte är så klibbigt. I läppstift lär det torka ut läpparna i längden.
Handkräm, fotkräm: upp till 100 %.
Cerat: 20-30 %.
Lanolinsalva, hudolja: 20-80 %.
Emulgeringsmedel
En av ullfettets stora fördelar är att det kan blandas med vätskor och vattenlösliga ämnen till mjuka krämer.
Lanolinkräm, fotkräm, handkräm: upp till 50 %.

Torr, narig, självsprucken. För fet hy kan det vara för tillslutande.
Antistatisk effekt i balsam (mikroskopisk mängd).
Massage Absorberas lätt - bra när man ska massera in aktiva ämnen på större hudytor. 5 % kan t. ex. ingå i en massagekaka, men rent ullfett har också använts som massagesalva; det mjuknar av handvärmen.
Fast tvål
Kallrörd tvål
• Fördelar: Ullfett gör tvålen hård och dryg och löddret (småbubbligt) stabilt.
• Nackdelar: Mer än ett par procent ullfett förstör klarheten i genomskinlig tvål och såpa.
Förtvålningstal
74-76 = det krävs 74-76 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo ullfett (7-8 % av fettets vikt), vilket är mycket lågt. Ullfett innehåller inte så mycket fettsyror som kan förtvålas så det blir över rätt mycket oförtvålbara ämnen.

Varmrörd tvål
Överfettning med 2-10 % ullfett ger den särskilda tvåltypen lanolintvål.
Hudreaktion Kan ge allergiska reaktioner. Vad överkänslighet beror på är inte klart, möjligen är det reaktioner på de starka medel som ullen tvättas ur med. Ullfett som renats från rester av rengöringsmedel och fria fettalkoholer ger inga sådana reaktioner. Ingår i kontaktallergitestet Truetest. Täpper till porerna och kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag) och kliande utslag vid långvarig användning; båda reaktionerna försvinner när man slutar använda fettet på huden.

Giftighet En del av pesticiderna som kan finnas som rest (Lindan, Dieldrin, Endrin) är fettlösliga och kan lagras i mänsklig fettvävnad.

Recept
Recept I Ullfett - 70 viktdelar
Vatten - 30 viktdelar 
Sammanrivas i värme. Farmakopénamn: Lanolin (Lanolinum).
(Källa: Svenska farmakopén VIII 1901, Svenska farmakopén IX 1908) 
Recept II Ullfett - 75 viktdelar
• Destillerat vatten - 25 viktdelar 
Sammanrivas i värme - fettet smälts i vattenbad och vattnet tillsätts i små portioner. Röres tills lanolinet är helt svalt. Farmakopénamn: Lanolin (Adeps lanae cum aqua).
(Källa: Svenska farmakopén X 1925, Nordström 1940 efter Svenska farmakopén X 1925, Ljungdahl 1953 efter Svenska farmakopén XI 1946) 

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Meyer (1952), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nordström (1940), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Pharmacopedia: a commentary on the British Pharmacopoeia 1898 (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 17)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/lanolin.html
Datum: 2018 04 21 - Uppdaterad: 2009 12 16
Cookieinfo
Made with a Mac