Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Örtoljor

Kumminolja


Moderväxt
Kummin (Carum carvi)
Engelska namn
Infused caraway oil
Förväxlingsrisk
Kumminessens - eterisk olja

Tradition
Kummin är antagligen den krydda som använts mest i Norden och har förstås också använts som läkemedel, t. ex. utvärtes på blåmärken och bulor. Kumminolja med backtimjanolja och kamomillolja ingick ofta i 1800-talets rissmorningar mot engelska sjukan. Masserad på magen bör blandningen ha hjälpt åtminstone mot kolik.
Framställning
Torkade kumminfrön dras ut i olja (lika volymdelar brukar fungera bra), bäst i rumstemperatur. Uppvärmning ger lätt en unken och dammig lukt. Ställ då undan oljan att dra i lugn och ro i rumstemperatur så tar den sig. Mycket beror på kumminfrönas kvalitet. Filtreras.
Beskrivning
Kraftigt kumminluktande olja, svagt mörkfärgad.
Beräkna efter den oljan - 100 ml väger i snitt 92 gram. 100 gram = 109 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska oljor och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll
Sesamolja är ett förslag; den är både stabil och bra på blåmärken, som är kumminoljans främsta användningsområde, och så neutral att kumminlukten framträder klart. Olivoljans lätt beska lukt har släktskap med kummin, men riktigt god blir inte kombinationen.
• Oljan löser ut fettlösliga ämnen som eterisk olja (kumminessens med mycket karvon), lite hormonämnen, fettlösliga färgämnen (röda och gula) och alkaloider.
Hållbarhet
Hållbar om en stabil olja används; undvik majsolja, solrosolja och tisteloljaE-vitamin minskar risken för härskning.

Doftbeskrivning
Frisk och stark kumminlukt. Misslyckas man luktar det bara hö.
Hudläkemedel
Ytterligt effektiv på blåmärken, ren som den är eller som ingrediens i en blåmärkessalva. Culpeper på 1650-talet, som inte var främmande för örtoljor, rekommenderar formen grötomslag med pulveriserad kummin för att ta bort blå och svarta fläckar på slag- och stötskador.
Kramplösande då den gnids in på magen, t ex på spädbarn med kolik.
Kan användas som badolja.

Recept
Recept I Sesamolja - 1-2 dl (90-185 gram) 
• Torkade frön av kummin - 1 dl (40-50 gram)
Stöt eller mal fröna eller kör olja och frön i mixer till en välling. Lägg i glasburk, häll olja över och ställ burken i vattenbad på ettans spisvärme några timmar (lägg en grytlapp i botten av grytan). Om temperaturen blir för hög kan lykten lätt bli höig. Låt i så fall oljan stå och dra i rumstemperatur några veckor så tar den sig betydligt. Man kan också låta bli uppvärmningen men då tar utdraget längre tid. Med en stabil olja kan man ställa undan den i skafferiet i månader; se till den då och då.
Sila av, först det grövsta genom trådsil och sedan fint genom nylontyg eller kaffefilter. Krama inte tyget, det pressar bara ut fasta partiklar. Låt stå ett dygn så att de sista resterna av små partiklar sjunker till botten, dekantera försiktigt och filtrera ännu en gång. Ge inte upp förrän oljan är klar.
(Källa: Shenet 1999)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Irenes (1974), Juneby (1977), Juneby (1999), Lundber (1960), Nielsen (1991), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/kumminolja.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac