Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Alkoholer - Terpener

Kanelalkohol


Synonymer
Kanelalkohol, styron
CAS-nummer 104-54-1
Cinnamyl alcohol
Engelska namn
Cinnamyl alcohol, cinnamic alcohol, styrone, styryl carbinol, gamma-phenyl allyl alcohol, trans-cinnamyl alcohol, 3-phenylallyl alcohol
Andra namn
Romanska språk
Alcool cinnamylique (franska)
Andra språk
Zimtalkohol (tyska)
Förväxlingsrisk

Kaneltinktur
Kanelaldehyd


Framställning
• Källor: Förekommer sällan fri och obunden utan vanligtvis förestrad. Extraheras särskilt ur liquidambarolja vars kanelalkohol anses vara bättre än syntetisk.
• Tillverkning: En terpenalkohol (monoterpen och primär alkohol) som bildas när dess "egen" aldehyd kanelaldehyd reduceras (syre avges, väte upptas). Man kan också göra tvärtom: kanelalkohol oxideras (syre upptas, väte avges) till kanelaldehyd, vilket sker t. ex. när eteriska oljor åldras och också på huden.
Beskrivning
Helt ren kanelalkohol är vita nålkristaller, mindre ren en ljusgul massa med grön kryddsmak. Smälter vid 34-35° och kokar vid 257°.
100 ml väger ca 100 gram. 100 gram = 100 ml.

• Lättlöslig i 70 % alkohol och starkare, löslig i vegetabiliska oljor, propylenglykol.
• Olöslig i vatten, glycerin, mineralolja.
pH och inkompatibiliteter
• Tål alkalier bra.

Varianter • Amylkanelalkohol, a-amylkanelalkohol
Engelska namn: Amylcinnamyl alcohol, a-amyl cinnamic alcohol; franskt namn: 2-pentyl-3-phénylprop-2-ène-1-ol. INCI-namn: Amylcinnamyl alcohol. CAS-nummer 101-85-9.
Hudirriterande och allergen; finns liksom kanelalkohol med på 13-i-topp-listan över mest allergiframkallande doftämnen och måste innehållsdeklareras i kosmetika på samma sätt.
Hållbarhet

Måste förvaras lufttätt - oxideras lätt till kanelaldehyd och särskilt tillsammans med syror vidare till kanelestrar och luktlös kanelsyra.

Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Svag grön blomdoft, hyacintdoft.
Flyktighet
Hållbar doft.
Användning
Förr kunde upp till en tredjedel av doftämnena i en parfym bestå av kanelalkohol, särskilt i
rosdofter och andra blomdofter. Idag handlar det om mindre mängder. I EU på 1990-talet innehöll 60 % av de finare parfymerna och 14 % av de "naturliga" kanelalkohol. Det fanns också i 40 % av deodoranterna och 5 % av kosmetikan - puder, kräm, hårschampo, badskum, hårspray.
Används mycket i tvålparfym eftersom den tål alkalier bra.
Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP). 80 % av dem som är allergiska mot kanelaldehyd reagerar också på kanelalkohol. Ingår sedan flera år i standardblandningen Fragrance Mix I (FM I) för att spåra doftämnesallergi. 5-14 % av hudreaktionerna på testet kommer av kanelalkohol. Allergierna har minskat på senare år i takt med att användningen i kosmetika minskat.

Miljö Så gott som helt nedbrytbar.
Lagstiftning
Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)
Någon lag om tillåten mängd i kosmetika finns inte men det har givits rekommendationer om maximala mängder:
SCCP:s rekommendation 2001 0,08 % = 0,08 gram per 100 gram = 80 mg per 100 gram = 800 ppm (miljondelar)
IFRA:s rekommendation 2004 0,4 % = 0,4 gram per 100 gram = 400 mg per 100 gram = 4.000 ppm (miljondelar)

Litteratur: Vetenskapliga kommitténs undersökning av doftämnesallergi i Europa: SCCNFP/0017/98 (1999). Direktiv om obligatorisk märkning av vissa doftämnen: 2003/15/EG (2003).
Nätpublikationer: Good Scents Co. Good Scents Co (2006 07 31). Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/kanelalkohol.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac