Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Alkoholer - Terpener

Borneokamfer och borneol


Moderväxt
Borneokamferträd (Dryobalanops aromatica)
Synonymer
Borneokamfer, borneolkamfer, borneol
1) d-Borneol, äkta Borneokamfer, naturlig Borneokamfer, borneolkamfer, sumatrakamfer, baraskamfer, baruskamfer, baroskamfer, ostindisk kamfer, drakhjärna, D-borneol, högervridande borneol, dexter-borneol, (+)-borneol
2) l-borneol, vänstervridande borneol, laevo-borneol, (-)-borneol
3) dl-borneol, syntetisk borneol, dextro-laevo-borneol, optiskt inaktiv borneol, racemform av borneol, racemisk borneol, (±)-borneol
CAS-nummer

1) 507-70-0
2) 464-45-9

  2) l-Borneol
Engelska namn

1) d-Borneol, borneo camphor, alcoholic camphor, bicyclo [2.2.1]heptan-2-ol, 1,7,7-trimethyl-endo-
2) l-Borneol, L-2-camphanol, (1S-endo)-1,7,7-trimethylbicyclo[2.2.1]heptan-2-ol
3) dl-Borneol

Andra namn
Asiatiska språk
1) Long nao xiang
(mandarin = kinesiska), ryûnô (japanska), kapor (malaysiska), karpura (sanskrit), kâfûr (arabiska)
3) Bing pian (mandarin = kinesiska)
Andra språk
1) Kafáyra (grekiska)
Förväxlingsrisk
Japankamfer - "vanlig kamfer".

Tradition
Ostasien
Borneokamfer exporterades tidigt norrut och västerut från Sydostasien. Det kinesiska hovet tog upp den som tribut från en "Kra-prins" år 610 och importen fortsatte under Sungdynastin (618-1295). Den fick tidigt stor användning som läkemedel. Det första omnämnandet är från 695 i den tidens officinella farmakopé "Xinxiu bencao" ("Nyligen bearbetade farmakopén"). På Sumatra där trädet växer vilt har både veden och dess kamfer använts mycket som rökelse, t. ex. vid ceremoniell rening i samband med begravningar och - okänt hur - för att bevara döda kroppar. Holländare förde den till Japan på 1600-talet. Inom buddhismen symboliserar doften av borneokamfer en av de grundläggande rötterna till mänskligt lidande, stolthet.
Västasien
I början av 500-talet berättar en arab att kamfern importeras till Arabien från Jemen; d.v.s. den fraktades antagligen från Ostasien sjövägen över Ceylon och Indien till arabiska halvön. År 636 fanns borneokamfer, mysk, ambra och sandelträ i en av de sista persiska kungarnas, Yazdegerd III, palats i Babylon. I mitten av 800-talet rapporterade Ibn Khurdadhbih, en perser som tjänstgorde som postmästare i dagens Irak, att kamfern kom till Indien från Sumatra. Där såg han den skördas och visste också berätta att stora mängder exporterades över hamnstaden Barus på öns västkust - därav senare europeiska namn som sumatrakamfer och baruskamfer. År 923 omtalar den persiske läkaren Rhazes kamfer från Sunda och Sumatra (där bara borneokamferträdet växer) som ett oslagbart medel mot pest.
Europa
Borneokamfer var den kamfersort som importerades först till Europa. Antagligen nådde den Europa första gången redan någon gång vid vår tideräknings början. Det första europeiska omnämnandet är från 100-talet, då läkaren Galenos i Rom beskriver den som sammandragande och renande. Det dröjde till 1100-talet innan europeisk import kom igång på allvar, säkert inspirerad av den tidens arabiska läkare. Redan århundradet därpå var borneokamfern bekant i det avlägsna Norden och omkring år 1500 klassificerades "camphora" som kall och torr i tredje graden i en svensk läkebok. Som i Västasien var den ett pestmedel, använd t. ex. i den tidens pomandrar.
  Idag är borneokamfer ytterligt sällsynt i väst. Bytet till japankamfer skedde under 1600-talet. Den började komma till Europa i slutet av 1500-talet och hade i mitten av 1700-talet helt ersatt borneokamfern som blivit dyr och svår att komma över. Förklaringen är antagligen handelspolitisk: Handeln med borneokamfer sköttes av holländare, som under 1600-talet mutat in Indonesien (ockupation) och Japan (begränsat tillstånd att handla) men snabbt förlorade makt i Asien till engelsmän.
Dagens borneokamfer i väst är syntetisk borneol.
Framställning

1) d-Boneol
Kamfern finns färdig i trädets stam och kan kratsas ut ur sprickorna. Så här gick det till enligt Ibn Khurdadhbih på 800-talet:

 
För att få kamfern gör man ett snitt i toppen på trädet, varifrån den flytande kamfern rinner i sådan mängd att den fyller flera krukor. När man har tappat tdet gör man ett nytt snitt längre ner mot mitten av trädet. Därifrån kommer kamfern som kristalliserar till bitar; det är trädets kåda men finns också i själva veden. Efter det ingreppet blir trädet värdelöst och torkar ut.
  Destillering
Trädet växte också i Kina och 1505 beskrev den medicinska encyklopedin "Bencao pin hui yao" hur kamfern destillerades fram ur veden:
 
För att utvinna kamfer måste man först och främst bygga en ugn av lera. På ugnen sätter man några järngrytor. Hugg upp trädet. Om stammen är mycket tjock hugger man av grenarna och skalar av barken. Om man använder en örnnäbbsyxa får man många flisor. Lägg 5 quin av detta trä i varje gryta och tillsätt rent vatten tills vattnet står tre fingrar över träet. Täck över genom att sätta ett tvättfat av porslin upp och ner ovanpå. Slut till väl med en våt trasa så att ingen ånga slipper ut. Växla mellan låg och hög värme. Ställ sedan grytan åt sidan så att kamfern kan fastna på det upp- och nervända handfatets insida. Med en liten fjäderborste lossar man kamferkristallerna och lägger dem i en porslinsvas som tillslutes väl. Detta kallas grön kamfer.
  - rätt likt Thunbergs beskrivning av hur japankamfer utvanns i Japan på 1700-talet. Till skillnad från japankamfer kan borneokamfer inte sublimeras, d.v.s. värmas tills den avsätter sig på kärlets väggar. På Borneo idag vattendestilleras den ur veden; ett träd ger i genomsnitt 5 kilo.
Borneol är en terpenalkohol (monoterpen och sekundär alkohol) och Isomer till d-linalol.
Extrahering
2) l-Borneol
Extraheras ur eterisk borneokamferolja och finns i mindre mängd i många andra friska eteriska oljor som timjan, lavendel, spiklavendel, rosmarin, citronella.

Syntetisering
3) dl-Borneol
Borneol kan tillverkas genom att Japankamfer reduceras (syre avges, väte upptas).
Beskrivning

1) d-Borneol: Stora halvgenomskinligt vita klumpar. Sämre sorter är gråare och i mindre kristaller. Till utseendet lik Japankamfer men är inte seg utan hård. Smaken är besk, stark och lite kylande. Optiskt högervridande, d.v.s. bryter ljuset åt höger (d-borneol).
2) l-Borneol: Naturlig borneol, optiskt aktiv (vänstervridande).
3) dl-Borneol: Blandning av d-borneol och l-borneol, optiskt inaktiv. Färglösa kristaller som smälter vid 203-208° och kokar vid 215°.

1) d-Borneol:   Sjunker i vatten, d.v.s. 100 ml väger mer än 100 gram.
3) dl-borneol: 100 ml väger ca 100 gram, 100 gram = ca 100 ml.
• Lösliga i vegetabiliska oljor och 95 % alkohol; ganska löslig i 70 %.
• Mycket svårlösliga i vatten (2.000 delar krävs).
pH och inkompatibiliteter
• Tål alkalier dåligt.
Varianter Birmakamfer, Blumeakamfer
Kinesiskt namn: N'gai. Vattendestilleras ur bladen på
örten-trädet Blumea balsamifera i Kina och Östasien. I likhet med Japankamfer och i motsats till borneokamfer kan den sublimeras. Består av nästan rent L-borneol. Blev känd i Europa på 1200-talet efter Borneokamfer men innan Japankamfer.
Ersättning

Japankamfer, "vanlig kamfer"
Kan inte ersätta eller ersättas av Borneokamfer eller borneol.

Hållbarhet
Förvaras som eteriska oljor - mörkt, svalt, väl tillsutet. Förflyktigas långsamt i rumstemperatur, snabbare med vattenånga. Tål inte alkalier. Oxideras till kamfer och i närvaro av syror till bornyl-estrar, som bornylacetat med ättiksyra.
Inköp We don't sell, we tell!
Finns inte att köpa i Sverige, möjligen hos en kinesisk läkare eller akupunktör.

Doftbeskrivning
Lukten är lik kamfer men pepprigare och mer aromatisk, med inslag av patchouli eller ambra.
Flyktighet
Ganska flyktig, särskilt med vattenånga.
Användning
Syntetisk borneol kan utgöra upp 3 % av doftämnena i parfym. Naturlig Borneokamer är sedan gammalt ett populärt doftämnei Japan.

Religiös rökelse: "Infödingarna använder råvaran till balsamering och rökelse", berättas i ett svensk standardverk om nyttoväxter i början av 1900-talet. Det gäller särskilt infödingarna i Kina, Borneo och Sumatra, där Borneokamfer används i det religiösa livet. Inom buddhism symboliserar doften en av de grundläggande rötterna till lidande, stolthet.
• Rumsparfym: Stimulerande (medan vanlig kamfer sägs vara lugnande). I Europa har Borneokamfer använts mycket i pomandrar för att friska upp luften och fördriva allehanda ont. I en svensk läkebok från ca 1500 sägs lukten förta kvinnolust. Isolerad borneokamfer eller syntetisk borneol användes en bra bit in på 1900-talet i luktrenande sprayer för offentliga samlingslokaler.

Har använts en del i tvålparfym, bl. a. som fixatör i lavendeltvålar.

Invärtes bruk
I kinesisk medicin (i doser upp till 0,1 gram) tillsammans med mysk som stimulerade akutmedel, t. ex. vid medvetslöshet - bör väl ha varit närmast ett luktsalt. Ensamt har det använts i ögondroppar.
Giftighet
I aromaterapi används någon gång renad eterisk olja av borneokamfer men den är inget att leka med alltför vidlyftigt. Den bör inte användas under graviditet eller till barn, vid astma (kan ge kramper vid inhalering), vid hjärtproblem eller vid epileptiska anfall (starkt stimulerande). Regelbundet bör den nog inte användas av någon.

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Junying (1991), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Klemming läkebok 3 (1883-1886), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Meyer (1952), Miller (1969), Reynolds (1996), Valnet (1992). För att få kamfern...: Key (2006). För att utvinna kamfer...: Fazzioli (1989).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Good Scents Co (2006 07 31). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 07). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/kamferborneo.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac