Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Jojobaolja


Moderväxt
Jojobabuske (Simmondsia chinensis)
CAS-nummer 90045-98-0
Simmondsia chinensis seed oil ["the fixed oil expressed or extracted from seeds of the desert shrub jojoba"]
Engelska namn
Jojoba oil, liquid jojoba wax, liquid wax 
Andra namn
Nordiska språk
Jojoba olie (danska)
Andra språk
Jojobaöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Jojobasmör (jojobavax) ur oljan. 

Tradition

Denna olja från en amerikansk ökenväxt, undersökt första gången på 1930-talet, har använts länge i Mexiko och södra Kalifornien till skydd mot väder och vind. 1971 började den framställas i liten skala i indianreservat och säljas till mindre kosmetikaföretag. Idag används den även av de stora och en förhoppningsfull kemisk industri visionerar om storskalig framställning av jojobaolja, som skulle kunna bli råvara i tvättmedel, tensider, desinfektionsmedel, ytbehandlingsmedel, antiskummedel, smörjmedel, torkmedel, rostskydd, hartser, plaster... Oljan har många goda egenskaper som gör den brett användbar: Den är billig och lätt att framställa, tacksam att maipulera, lagringstålig och passar kemiskt bra in i många industriella processer. Enda nackdelen: den stelnar redan vid 5-7°.
Export
USA:s årsproduktion i mitten av 1980-talet var ca 300 ton. En tredjedel gick till Japan, en tredjedel till Tyskland och Nederländerna tillsammans, det mesta till kosmetisk industri.

Framställning
Fröna (nötterna, med 30-60 % olja) mals.
• Kallpressning: Mjölet pressas utan värme (under 30°), vilket får ut 75 % av oljan. En andra pressning ger ytterligare 5-10 %.
• Extrahering: Pressresterna extraheras med flyktiga lösningsmedel, t. ex. hexan, för att få ut de 15-20 % olja som återstår. Koldioxidextrahering fungerar också men är dyrt.
• Raffinering: Kallpressad olja behöver inte mycket mer än filtrering genom uppsugande pulver som valklera, som drar till till sig damm, småskräp och gula färgämnen men det händer också att den deodoriseras och avfärgas. Olja som ska användas kosmetiskt pastöriseras ofta. Extraherad olja raffineras alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
USA, Mexiko, Argentina, Israel.
Beskrivning
Klar olja som stelnar vid 5-7° till en mjuk grynig massa. Brinner vid 338°.
• Kallpressad: Ljusgul till gul med oljig lukt.
• Kallpressad raffinerad: Färglös och luktfri.
Kallpressad olja: 100 ml väger ca 96 gram. 100 gram = ca 104 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Löslig i fetter, oljor och eteriska oljor och kan blandas obehindrat med dessa och med hartsämnen.
pH och inkompatibiliteter
• Emulgerar inte med lecitin.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 3-5 % 
• Palmitinsyra upp till 3 %
Enkelomättade fettsyror 95-97 %
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 66-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 10-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol 5-15 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror inga 
Övrigt
Glycerin: Endast spår. Jojobaoljans fettsyror är istället förenade med fettalkoholer, så kemiskt sett är det ingen olja utan ett flytande vax.
• Fria fettsyror, d.v.s. fettsyror oförenade med alkoholer: 0,2-1 % (syratal upp till 2).
• Oförtvålbara ämnen (mest vaxer; fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 45-55 %.
• Andra vaxämnen: 6 %.
• Hartsämnen, tjärämnen, alkaloider: Inga.
Vitaminer
E-vitamin: 0,005 % alfa-, gamma-, deltatokoferoler d.v.s. 5 mg per 100 gram. 0,0005 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 0,5 mg per dl.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Varianter
Jojobasmör (jojobavax) - härdad jojobaolja.
Ersättning

• Den biligare risoljan har likheter och fungerar lika bra i oljebaserad parfym.
• Jojobaolja hade inte funnits på marknaden i mer än ett årtionde förrän förfalskningar dök upp. En av metoderna var denna: Vegetabilisk olja (lämpligen rapsolja från gamla rapssorter, med hög halt erukasyra) härdas. Glycerinet tas bort. Hälften av fettsyrorna reduceras till fettalkoholer, som förestras med den andra halvan fettsyror till vaxestrar.

Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja. Raffinerad jojobaolja oxideras inte ens vid långvarig uppvärmning.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 55-145 kr per 100 ml och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma priser.

Användning
Kanske den bästa vegetabiliska oljan för oljebaserad parfym - tar upp dofter bra, fixerar doftämnena och får dem att mogna ihop bra. Dessutom är den mycket hållbar, den raffinerade dessutom luktfri och utvecklar inte heller någon eftersom den inte härsknar.
Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter). Tjock men ändå lätt och kladdfri på huden.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande - den kan mycket väl användas som den är som fuktighetsbevarande nattkräm. Den sägs vara utmärkt på psoriasis och torra eksem och också ha viss "reglerande" effekt på bakterier. Tecken tyder på att jojobaolja passerar en del barriärer och går in i huden på ett sätt som inga andra oljor lyckas med. Den kan alltså vara ett bra medium för andra verksamma ämnen som man vill arbeta in, t. ex. som grundolja i ansiktsolja. Mycket lite behövs.
Emulsionskräm: 3-10 %. Emulgerar inte med lecitin.
Salva och cerat: 20-30 %
Hudolja: 35-40 %, fet hy 15-30 %, efter badet 100 %
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen.
Konsistensgivare
i läppstift, ögonsbrynspennor och annat smink.
Solskydd
Kallpressad jojobaolja har en solskyddsfaktor på runt 4 och sägs också snabba på pigmenteringen.
Rengöringsmedel
Bra sminkborttagare som den är eller som ingrediens i rengöringskräm.
Rengöringsolja, t. ex. för sminkborttagning: 100 %.
Anses balansera talgproduktionen och hjälpa både vid underproduktion (torr och lättirriterad hy) och överproduktion (fet hy med akne). Bra för rynkig, grov och åldrad hy.
Rätt mycket använd i schampo och balsam; har visat sig ha positiv effekt på seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten - bäst är att massera in den i hårbotten. Bra i hårolja också på torrt och skadat hår - några droppar på torra hårtoppar ger ny lyster. En oljeinpackning ger bra volym och glans och är relativt lätt att tvätta ur.
En mellanolja som kan passa till både ansikte och kropp: Tas upp ganska långsamt av huden och ger därmed bra glid - bra i kroppsmassage. Känns det för torrt kan man blanda 10-20 % jojobaolja med någon fetare olja som avokadoolja. Å andra sidan är oljan inte särskilt kladdig och kan därför passa också till ansiktsmassage.
Utmärkt i eller som badolja.

Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart. Snabbar på förtvålningen. Hållbar.
• Nackdelar: Dyr. Löddrar inte mycket och bubblorna blir små. Redan ett par procent jojobaolja i fettblandningen gör såpa ogenomskinlig.
Förtvålningstal
69-70 = det krävs 69-70 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (runt 7 % av oljans vikt), minst av alla vegetabiliska oljor. Jojobavaxet som finns i förtvålas inte. Den används inte ensam utan alltid blandad (några få procent, inte mer än 10 %) med billigare oljor och med fetter som ger fasthet och bättre lödder. Vanlig till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligenvid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Hudreaktion För mycket kan täppa till porerna på fet hy. Tåls av de flesta, men allergiska reaktioner har rapporterats. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Nestlé har matat råttor med jojobaolja och funnit att de inte har något emot den. Det har spekulerats i att oljan (som är mest vax, till skillnad från fett bara delvis smältbart) skulle kunna göras till något slags "bantningsfett" som får passera rätt genom organismen.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004).
Nätpublikationer: INCI-namn, CAS-nummer: INCI-databasen. Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Tecno-point: Jojoba: new crop for arid lands, new raw material for industry (2005 09 30). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html
Datum: 2018 05 26 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac