Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Isolerade och syntetiska doftämnen

Aldehyder
Anisaldehyd - Bensaldehyd - Citral - Citronellal - Formaldehyd - Heliotropin - Kanelaldehyd - Salicaldehyd - Vanillin


Parfymens framtid ligger i vetenskapens hand.
(Ernest Beaux, skapare av Chanel No 5)
Engelska namn
Aldehydes
Andra namn
Romanska språk
Aldéhydes (franska)

Andra språk
Aldehyden (tyska)
Förväxlingsrisk
• Acetaldehyd - kallas ofta bara alsehyd

Tradition
Aldehyderna upptäcktes 1821 och fick sitt namn som en sammandragning av alcohol dehydrogenatus. 1835 var man klar över sammansättningen och på 1880-talet isolerades de första ur eteriska oljor. Som doftämnen i parfym slog de igenom på bred front med Chanel No 5 som kom 1921. Myten om denna parfym säger att den höga halten persikoaldehyd (1 % av doftämnena) var ett rent misstag: någon tog fel på decimalerna och satte till tio gånger för mycket.
Benämningar
Ges namn på -al.

Ordet aldehyd (i svenskan sedan 1856) är en sammandragning av alcohol dehydrogenatus = väteberövad alkohol; av att aldehyder bildas när alkoholer oxideras (syre upptas, väte avges).
Många gamla "nummeraldehyder" - C14 persikoaldehyd, C16 smultronaldehyd, C18 kokosaldehyd - visade sig snart vara något annat än aldehyder, men namnen är inarbetade och används fortfarande.
Framställning • Källor: Aldehyder finns särskilt i citrusdoftande eteriska oljor.
• Tillverkning: Aldehyder bildas när primära alkoholer oxideras (syre upptas, väte avges) elleromvänt när estrar reduceras (väte upptas, syre avges). Processen kan avbrytas eller fortsättas:
 
Oxidation Terpen > Primär alkohol > Aldehyd > Ester > Syra
Exempel bensylalkohol bensaldehyd bensylbensoat bensoesyra
Reduktion Terpen < Primär alkohol < Aldehyd < Ester < Syra
Beskrivning
Färglösa vätskor med varierande doft.
Lättare än vatten, d.v.s. 100 ml väger under 100 gram.
• Vanligen lättlösliga i alkohol
• Olösliga i glycerin och så gott som olösliga i vatten.

pH och inkompatibiliteter
• Tål i allmänhet alkalier dåligt.
Varianter
Nedan några vanliga och/eller kända aldehyder. En del är samtidigt fenoler (fenolaldehyder) eller terpener (terpenaldehyder).
Acetaldehyd
Andra namn: Etylaldehyd, aldehyd, etanal. Engelska namn: Acetaldehyde, acetic aldehyde, acetyl aldehyde, ethyl aldehyde, ethanal. CAS-nummer 75-07-0.
En av de allra först isolerade aldehyderna, 1835 i fördropparna till vanlig alkohol. Gavs då namnet aldehyd, kort och gott. Klar färglös vätska med lätt rutten fruktdoft. Ovanligt nog vattenlöslig. Används inte i parfym. Hälsovådlig.
Anisaldehyd Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd).
Bensaldehyd Naturligt förekommande aldehyd.
Citral Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd).
Citronellal Terpenaldehyd (monoterpen och aldehyd).
Cyklamenaldehyd Engelska namn: Cyclamen aldehyde, phenyl propyl aldehyde, hydrocinnamic aldehyde, hydrocinnamaldehyde, benzene propanal, 4-isopropyl-alpha-methyl. CAS-nummer 103-95-7.
Klar, färglös till ljusgul vätska med mättad grön doft, använd i friska och fruktiga dofter där den kan utgöra upp till 8 % av doftämnena. Upp till 1,5 % cyklamenalkohol (hudirriterande) godkänns som orenhet. Finns inte naturligt. Hudirriterande, miljöskadlig.
Dekylaldehyd Andra namn: Aldehyd C10, dekanal. Engelska namn: Aldehyde C-10, decanal, N-decanal, decyl aldehyde, decyclic aldehyde, capric aldehyde, caprinic aldehyde. CAS-nummer 112-31-2.
I apelsinolja. Klar, färglös till ljusgul vätska med söt och blommig doft av apelsinskal. Använd i fruktiga och blommiga dofter i låg dos, inte mer än 1 % av doftämnena. Populär i 20-30-talens blomparfymer, t. ex. Chanel No 5 (Chanel 1921) och Arpège (Lanvin 1927). Hudirriterande. Miljöskadlig.
Formaldehyd Den enklaste aldehyden, säger kemisten.
Gurkaldehyd

Andra namn: Violbladsaldehyd, nonadienal, (E,Z)-2,6-nonadien-1-al.
I bl. a. gurka och violblad, huvudämnet i eterisk olja destillerad ur gurkörtens gröna blad (mindre än 0,1 %). Används med upp till 0,5 % i doftblandningar för en fet gurkdoft.

Heliotropin Det som luktar vanilj i vanilj.
Hydroxi-metylpentyl-
cyklohexen-karboxaldehyd
Annat namn: 4-(4-hydroxi-4-metylpentyl)-3-cyklohexen-1-karboxaldehyd. INCI-namn: Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. CAS-nummer 31906-04-4.
• Lagstiftning: Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)
Kanelaldehyd Fenolaldehyd (fenol och aldehyd).
Kokosaldehyd Aldehyd C18 som visade sig vara en lakton - se samlingssidan om isolat.
Kumminaldehyd Engelska namn: Cumin aldehyde, cuminaldehyde, cuminic aldehyde, cuminal, para-isopropyl benzaldehyde. CAS-nummer: 122-03-2.
Färglös till ljusgul vätska som ger örtig kummindoft i kumminolja (30 %) och i små mängder i t. ex. myrraolja. Mycket stark; 0,5 % av doftämnena i en doftblandning kan vara mer än nog.
Lilial Derivat av kanelaldehyd.
Lyral

Engelska namn: HICC, Hydroxymethyl-pentylcyclo-hexenecarboxaldehyde, 4-(4-hydroxy-4-methylpentyl)-3-cyclohexene-1-carboxaldehyde. Lyral är ett varunamn. INCI-namn: Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. CAS-nummer 31906-04-4.
Tjock, färglös till ljusgul vätska med blomdoft. Finns inte naturligt, endast tillverkad. Används i parfymerad kosmetika, t. ex. deodorant och parfym; i lätta blomdofter kan det utgöra upp till 20 % av doftämnena.
• Hudreaktioner: Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP). I danska studier på eksempatienter 2003 och 2006 reagerade 1,6 % av männen och 2,7 % av kvinnorna allergiskt på ämnet och i en likaledes dansk studie på 3.179 eksempatienter 2002-2005 reagerade 1 % av männen och 1,7 % av kvinnorna allergiskt på 5 % Lyral i vaselin. I USA där det används mindre och i lägre doser i kosmetika reagerar endast 0,4 % av eksempatienterna. Ingår med 2,5 % i den nya parfymblandningen Fragrance Mix II (FM II) som började användas i rutintest för doftämnesallergi 2005.

 
• Lagstiftning: Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)
Någon lag om tillåten mängd i kosmetika finns inte men det har givits rekommendationer om maximala mängder:
SCCP:s rekommendation 2003 0,02 % = 0,02 gram per 100 gram = 20 mg per 100 gram = 200 ppm (miljondelar)
Branschorganisationen IFRA:s rekommendation 2004 1,5 % = 1,5 gram per 100 gram = 1.500 mg per 100 gram = 15.000 ppm (miljondelar)
Metaldehyd Andra namn: Torrsprit, metatabletter.
Vitt kristallpulver med god lukt, olösligt i vatten. Använt sedan 1920-talet som bränsle men sedan barn förgiftats (en tablett på 4 gram dödar en vuxen) började man tillsätta ett illasmakande ämne. Idag snigelutrotningsmedel.

Förbjudet i kosmetika (nr 223 på EU:s förbudslista).
Oktanal Annat namn: Aldehyd C 8. Engelska namn: Aldehyde C-8, octanal, capryl aldehyde, caprylic aldehyde, octyl aldehyde, octanaldehyde. CAS-nummer 124-13-0.
Färglös till ljusgul vätska med fet citrusdoft, bl. a. i apelsinolja och andra citrusoljor. Används i fruktiga och blommiga dofter i mycket små mängder, inte mer än 0,5 % av doftämnena. Bl. a. i Joy (Patou 1935). Hudirriterande.
Persikoaldehyd Aldehyd C14 som visade sig vara en lakton - se under isolat.
Saffranal Engelska namn: Safranal, 2,2,6-trimethyl-1,3-cyclohexadien-1-carboxaldehyde. CAS-nummer 116-26-7.
Bildas genom spjälkning av smakämnen när saffran torkas; standarder finns för halten. Ren saffranal är en gul vätska med kamferartad kryddsmak och metallisk kryddoft, löslig i alkohol (kan dras ut i saffranstinktur). Används i alla slags dofter i mycket små mängder, upp till 0,5 % av doftämnena och inte mer än 0,005 % i färdiga produkter som kommer i kontakt med huden, p.g.a. risk för överkänslighetsreaktioner. Oerhört doftstark; man varnas för att lukta på den outspädd.
Salicaldehyd Naturlig aldehyd.
Smultronaldehyd Aldehyd C16 som visade sig vara en ester.
Vanillin Fenolaldehyd (fenol och aldehyd).
Hållbarhet
Aldehyder förvaras som eteriska oljor - mörkt, svalt, i väl tillslutet kärl. De som ger doft är sällan hållbara; de tappar lukt särskilt i kontakt med syre (oxideras) och förvandlas så småningom till helt luktlösa organisaka syror. Inte heller håller de sig bra i alkalisk miljö. Ett vanligt trick är att göra om dem till formen acetaler som har samma doft men är hållbarare.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker. Aldehyder hör till de dyrare doftämnena men inte ens de dyra kostar några förmögenheter - branschpriserna på nätet för många av nummeraldehyderna är en tusenlapp eller två per kilo.

Doftbeskrivning
Aldehyders grundton har av någon beskrivits som "varmt strykjärn på fuktigt tyg". Outspädda luktar de ofta rent illa, stickande och härsket. I stark utspädning kan de variera från grönt kryddigt över citrus till blomma, ofta lite vaxiga och feta.
Flyktighet
Vanligen toppnoter.
Användning
Använda i parfym sedan 1900-talets början. Aldehydparfymer utgör en egen doftfamilj bland de amerikanska parfymfamiljerna
.
• Rumsparfym: Lugnande men kan också pigga upp samtidigt.
• För luftvägarna: Aldehyderna är ofta starkt bakteriedödande och också virushämmande, användbara vid förkylning. Anses också stärka immunsystemet.
Rengöringsmedel
Som aktivt ämne i hudvård möjligen för sin bakteriedödande och inflammationshämmande effekt (sällan).
Ibland lokalt smärtstillande.
Aldehyder tål alkalier dåligt och är alltså rätt värdelösa i tvålparfym.
Aldehyder är den mest hudirriterande gruppen doftämnen och den som ger flest allergiska reaktioner.

Mat och dryck
Lukt- och smakämnen i mat och dryck. En del har använts som konserveringsmedel.
Invärtes bruk
Sänker blodtrycket.
Giftighet I allmänhet är aldehyderna giftigare isolerade än när de förekommer i sitt naturliga sammanhang, även när mängden är densamma. Motsatsen förekommer också, d.v.s. äkta vara har giftverkan men inte syntetisk.
Lagstiftning Se anmärkningar vid de enskilda aldehyderna.

Litteratur: Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Gattefossé (1993), Johansson (1996), Kruskopf (1959), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Naves (1947), Nobelius (1960), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Thompson (1928), Winter (1994). Vetenskapliga kommitténs undersökning av doftämnesallergi i Europa: SCCNFP/0017/98 (1999).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 29). Good Scents Co. (2006 08 15). Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/isolataldehyd.html
Datum: 2018 12 12 - Uppdaterad: 2008 12 5
Cookieinfo
Made with a Mac