Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Hasselnötsolja


Moderväxt
Hassel (Corylus avellana)
Synonymer
Hasselolja
CAS-nummer 84012-21-5 / 185630-72-2
Corylus avellana seed oil ["the oil expressed from the nuts"]
Engelska namn
Hazel nut oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de noisette (franska)

Andra språk
Haselnuss Öl (tyska)
Förväxlingsrisk
• Nötolja = valnötsolja

Tradition
Idag möter vi oljan som exklusiv och dyr salladsolja. Förr odlades hasseln i nötgårdar och tog vara på den till både matolja, lysolja och maskinolja, liksom till kosmetika och såpa.
Framställning
Nötterna (med 40-50 % olja) mals.
• Kallpressning: Nötpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Nötpulvret pressas med värme (80-120°). Sämre kvalitet.
• Raffinering: Mer eller mindre; ibland efter kallpressning, vanligen efter varmpressning, t. ex. olja för kosmetiskt bruk. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Holland, Tyskland, Frankrike, Turkiet.
Beskrivning
Klar olja som smälter/stelnar vid -20°. Liksom linfröoljan är den torkande.
• Kallpressad: Mörkgul till ljusgul olja med doft och smak av hasselnötter.
• Varmpressad: Mörkare.
• Raffinerad, kalle- eller varmpressad: Ljusare, med mindre eller ingen lukt och smak.
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 111 ml.
• Kan blandas obehindrat med andra oljor, hartsämnen och eteriska oljor.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 5-10 %
• Palmitinsyra 4-6 %
• Stearinsyra 1-4 %
Enkelomättade fettsyror
70-85 %
• Omega 9: Oljesyra 65-85 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 3-20 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 %
• Omega 6: Linolsyra 3-20 %
• Omega 6: Gammalinolensyra (GLA) något
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 0,3-1 % d.v.s. 300-1.000 mg per 100 gram.
Vitaminer
E-vitamin: Runt 0,04 %, d.v.s. ca 40 mg per 100 gram.
Tillsatser och förorenigar
• Pesticider: Rester kan finnas i olja från besprutade träd. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning
• Till förfalskning av mandelolja.
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Dock inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 75-160 kr per 100 ml och ibland i hälsokostbutiker tiill ungefär samma priser. Ibland i livsmedelsbutiker för runt 100 kr per 500 ml. Hittar man ingen kan man hälla av oljan från hälsokostbutikernas hasselnötspasta - en 330-gramsburk för 50-lappen ger en halv dl olja.

Doftbeskrivning
Tydlig nötdoft.
Användning
Basolja för oljebaserad parfym - nötdoften kan ge djup åt doftblandningar men också bli för mycket.
Hudvård Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter), med lätt men inte torr känsla.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande, därtill näringsrik, lätt sammandragande och stimulerande på blodcirkulationen. Kan användas i det mesta som uppmjukande ingrediens och som bärarolja för ämnen som ska tas upp av huden. 
Passar de flesta hudtyper - torr, normal, fet, åldrad.
Används i hårvårdsprodukter för torrt hår. I 14-1500-talens svenska läkeböcker används mosade hasselnötter för att få fart på hårväxten.
Tas upp ganska långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. Kan användas ren eller blandad med lite fetare oljor.
Fast tvål

Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart. Håller sig oväntat bra.
• Nackdelar: Ger färg; i tvål används enklare sorter varmpressad olja som är mörkare än kallpressad. Löddrar inte mycket och bubblorna blir små.
Förtvålningstal
136-139 = det krävs 136-139 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad (5-10 %, inte mer än 20 %) med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Nötallergiker bör förstås kolla att de tål den. De ämnen som framkallar den allergiska reaktionen är vattenlösliga men spår kan finnas kvar. Den som är känslig för besprutningsmedel kan välja en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Oljan ger god smak i kakor och godis och är också en utmärkt salladsolja.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Jönsson och Simmons (1935), Klemming läkebok 7 (1883-1886), Oberbeil (2002).
Nätpublikationer: Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/hasselnotsolja.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac