Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Hampolja


Moderväxt
Hampa (Cannabis sativum) - växtens historia där
Synonymer
Hampfröolja, utpressad hampefrösolja
Farmakopénamn
Oleum cannabis, Oleum expressum cannabis ex semine 
CAS-nummer 89958-21-4
INCI-namn Cannabis sativa seed oil |"the fixed oil expressed from the seeds"]
Engelska namn
Hemp oil, hemp seed oil
Andra namn
Nordiska språk
Hampeolie (danska)

Tradition
Hampväxten har använts i Kina i tusentals år och det var antagligen därifrån den spreds till skyterna i Ukraina-södra Ryssland, som i sin tur förde hampväxten, och såpan som länge gjordes av hampolja, till Nordeuropa. I Sverige försvann den odlade spånads- och oljehampan efter andra världskriget och hampoljan i industritillverkad grönsåpa ersattes med tallolja och grön färg. Oljan, som är torkande, har också använts i oljefärg, om än inte mycket i Sverige. På 1990-talet har den kommit tillbaka som kosttillskott.
Farmakopéerna
Hampolja har inte varit officinell i Sverige men fanns upptagen i medicinaltaxor på 16- och 1700-talen.
Framställning Fröna (med 30-35 % olja) mals.
• Kallpressning: Fröpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Extrahering: Fröpulvret extraheras med lösningsmedel (t. ex. hexan, förr kolsvavla eller eter).
• Raffinering: Mer eller mindre; ibland efter kallpressning, alltid efter extrahering. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
I en utredning om oljeväxter i Finland berättas hur man i Tavastland på 1910-talet snabbtillverkade hampolja att använda som medicin:
 
Man gjorde sig av näver en strutformig tratt, i vars nedre ända fanns ett hål, genom vilket hampfrö ej kunde passera. Struten fylldes med hampfrön till brädden, och på ytan av hampfröna placerades en brinnande pärta. Så fort en pärta brunnit till slut, ersattes den med en annan. Fröna blev snart varma och "svettades olja" (hikoilivat öljyä), så att vätskan inom kort rann längs med trattens inre vägg genom bottenhålet ned uti en därunder ställd kopp. Oljan var tjockflytande och mycket mörk, nästan svart samt luktade illa. Märkligt nog blev alla i tratten befintliga hampfrön först hopskrumpna och senare mörka; de översta blev svedda och något brända. Jag förvånades över den stora mängd olja, som erhölls genom det enkla förfaringssättet.
  Metoden är alldeles lik den japanska metoden att framställa risolja. Pärta = lysved.
Ursprung
Hampolja som säljs i Sverige idag brukar vara tysk.
Beskrivning
Klar olja som smälter/stelnar vid -20 - -27°. Tar upp syre ur luften (oxideras) och torkar då till en hinna på samma sätt som linfröolja och valnötsolja men långsmmare och till en stark glans som inte brukar gillas av konstnärer.
• Kallpressad: Färsk olja är gröngul till starkt grön; med tiden blir den brungul till brungrön och får starkare lukt och smak, som kan variera från nötaktig till obehagligt grov och sandig.
• Extraherad: Brungul (extraherad med kolsvavla) eller starkt grön (extraherad med eter).
• Kan blandas obehindrat med andra oljor, hartsämnen och eteriska oljor.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror runt 10 %
• Palmitinsyra 5-6 %
Stearinsyra 2 %

• Arakinsyra 1-2 %
Enkelomättade fettsyror 10-15 %
• Omega 9: Oljesyra 12-13 %
Fleromättade fettsyror 75-80 %
• Omega 3: Linolensyra 21 %
• Omega 6: Linolsyra 55-57 %
• Omega 6: GLA 2-3 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Alkaloider: Inga.
Vitaminer
E-vitamin: Runt 0,0003 %, d.v.s. 0,3 mg per dl.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning • Hampolja till insmorning på stela och styva leder - första gången nämnd av romaren Plinius runt år 70 - är inte pressad fet olja, utan ett oljeutdrag på roten.
Hållbarhet
Ännu mindre hållbar än de andra två torkande oljorna linfröolja och valnötsolja; hållbarhetstiden brukar anges till 3 månader - 2,5 år. Måste förvaras i kylskåp i mörkt och lufttätt kärl och helst tillsättas E-vitamin (0,5 %) för att motverka oxidering. Bör inte värmas till över 50° och är inte lämplig till örtolja. Ett tecken på att oljan börjar bli dålig är att den gröna färgen börjar gå över i brun.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 100 ml och ibland i hälsokostbutiker till ungefär samma pris.

Hudvård Mycket torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba - känns snarare torr och sträv på huden. Känslig för värme så den bör tillsättas i slutet när blandningar svalnat lite (under 50°).
Hudläkemedel
Mjukgörande som alla oljor men inte så skyddande som fetare oljor, däremot näringsrik. Bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden, särskilt lättare hudvårdsprodukter som lotion och mager kräm. Kan vara bra för eksemhud.
Hudolja: 2-5 %.
Fet hy för att den är tunn och inte täpper till; torr, känslig och åldrad hy för att den är näringsrik.
Massage Ren hampfröolja blir torr och sträv på huden och är oanvändbar till helkroppsmassage. Det snabba inträngandet gör den däremot lämplig som tillsats när aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i ansiktsmassage och cellulitblandningar. Bäst är den som näringsrik ingrediens vid ansiktsmassage, 1-5 % tillsammans med någon fetare olja som aprikosokärnolja eller makadamiolja.
Hårvård Sägs vara bra för sönderbehandlat hår. Förekommer i hårvax för dreadlocks - romantiskt, ja visst, men passar illa där eftersom den är dåligt hållbar och kan härskna i håret.
Fast tvål

Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart.
• Nackdelar: Löddrar inte mycket och bubblorna blir små. Mycket gör tvålen mjuk och dåligt hållbar (härsknar). Ger mycket färg - fram till 1940-talet var det vanligen hampolja som gav svensk såpa dess gröna färg.
Förtvålningstal
135-137 = det krävs 135-137 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad (5-10 %, inte mer än 25 %) med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.
Varmrörd tvål
Fram till 1940-talet vanlig i svensk såpa - gav den gröna färgen.

Hudreaktion Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck
Matolja, särskilt till sallad. Förr viktigt näringsmedel i Ryssland under den långa och stränga grekisk-ortodoxa fastan.
Invärtes bruk
Nämns på 1920-talet i Finland som husmedicin mot hosta och magstörningar; man gav oljan varm i mjölk. Idag använd som kosttillskott för de fleromättade fettsyrorna.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Grotenfelt (1920), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Kumlien (1946), Kumlien (1967), Lindgren (1918), Lindqvist (1989), Meyer (1952).
Nätpublikationer: Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 07). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/hampolja.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2010 02 3
Cookieinfo
Made with a Mac