Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Växtsafter

Gurksaft


Moderväxt
Grön gurka (Cucumis sativus) - även vit kan användas
Synonymer
Gurksaft, gurkjuice
CAS-nummer 89998-01-6 / 8024-36-0
Cucumis sativus juice ["the liquid expressed from the fresh pulp of the cucumber"]
Engelska namn
Cucumber juice

Tradition
Den som börjat använda gurksaft får svårt att sluta. Få saker är så svalkande och friska på huden. I Japan används den som ansiktsvatten på sommaren, i kinesisk medicin lägger man skivad färsk gurka på ormbett för att lindra irritationen. Så har den använts också i Europa. Se t. ex. under frukt- och grönsaksmasker. Bland ögonkompresserna finns de klassiska avsvällande gurkskivorna!
Framställning
Saften pressas, råsaftcentrifugeras eller sjuds ur gurkan med eller utan tillsats av lite vatten. Ska den sparas bör den sedan få ett uppkok och skummas av innan den konserveras.
Filtrering: Undvik att mixa gurkan, det försvårar filteringen. Börja med att sila genom tynt tyg och låt sedan stå ett par dagar. På botten avsätter sig en ganska stor bottensats. Den kan användas i krämer och annat; fibrerna som är mycket, mycket små. Vill man ha saften helt klar krävs många filtreringar. För varje omgång blir vätskan klarare och ljusare, till slut nästan vit.
Beskrivning
Gurkdoftande vatten, mörkare eller ljusare grön beroende på antalet filtreringar och gulnar mer eller mindre efter några dagar. Råsaftcentrifugerad saft på oskalade gurkor blir mörkgrön och efter ett par filtreringar ljusgrön och så gott som klar. Små mörkgröna gurkor, oskalade gurkor och Västeråsgurkor ger mer och grönare saft med starkare lukt än stora bleka gurkor, skalade gurkor och slanggurkor.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram.
• Löses inte i saften: oljor, hartsämnen eller eteriska oljor; blandningen måste skakas om före användning.
• Löses i och kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol
Innehåll
Vatten , mer än i havsvatten, upp till 97 %.
• Med detta följer vattenlösliga ämnen, som det gröna färgämnet klorofyll, saponiner, garvämnen, slemämnen och mineralämnen. Små frilandsgurkor (under 10 cm) innehåller dubbelt så mycket B-vitaminer och askorbinsyra som de större.
Varianter
• Vill man ha med oljan som finns i fröna får man göra en gurktinktur - utmärkt bas i alkoholhaltigt ansiktsvatten. Bäst: Dra först ut saften, gör sedan en tinktur av resterna.
Hållbarhet
Håller sig upp till en vecka i kylskåp; längre tids förvaring kräver konservering . Det går utmärkt att använda syltkonserveringsmedel som natriumbensoat eller flytande Atamon (0,5-1 ml per dl).
Konservering med alkohol
Bensoetinktur, som alltså ger en gurkdoftande jungfrumjölk. Mängd beroende på tinkturens alkoholstyrka men här konserverar ju också bensoehartsen. 3 % är det vanliga i äldre recept för konservering av vätskor. Blandningsexempel:

• För 100 ml med 15 % alkohol, tag:
63 ml gurksaft + 37 ml vodka (40 %). Ungefär: 1 + 2 volymdelar.
78 ml gurksaft + 22 ml denaturerad sprit (70 %). Ungefär: 1 + 3 volymdelar.
83 ml gurksaft + 17 ml denaturerad sprit (95 %). Ungefär: 1 + 5 volymdelar.
• För 100 ml med 20 % alkohol, tag:
50 ml gurksaft + 50 ml vodka (40 %). Lika delar, alltså.

Hudläkemedel
Enligt Culpeper på 1650-talet - som destillerade saften - fanns inget bättre för att bli av med solbränna och fräknar. Han rekommenderade den också för att svalka ögonen och till ansiktstvätt. Den ingick ofta i det tidiga 1900-talets blekande glycerinlotioner och och dyker fortfarande upp som blekande medel och som medel mot rynkor. Saften svalkar fenomenalt på solsveda och i ögonkompresser och lindrar på insektsbett och annat som kliar. En gammal huskur för nariga läppar och torr hy är att badda med gurksaft eller gnida med en gurkskiva flera gånger om dagen. Saften kan användas som vätska i alla slags hudvårdsmedel som krämer, cold cream och ansiktsmasker.
Rengöringsmedel
Saften ensam eller med lite glycerin är ett utmärkt svalkande och sammandragande ansiktsvatten
Kan vara mycket lindrande på hud som kliar, är småirriterad, inflammerad eller solbränd. En cold cream på gurksaft är perfekt för torr hy.
Mild och snäll, men mycket känslig hy kan reagera.

Recept
Recept I • Mogna vita gurkor
Skär gurkorna i bitar och stöt sönder dem till mos. Lägg moset i silduk över en burk så att saften avrinner.
(Källa: Wenström 1938)
Recept II • Mogna vita gurkor
Vatten - lite
Skär gurkorna i tjocka skivor. Låt dem koka långsamt, med skal och allt, till mos. Sila först genom sil och sedan genom silduk. Ju starkare gurksaften är, dess vitare gör den huden.
(Källa: Wenström 1938)
Recept III • Färsk grön gurka
Gurkan skalas och läggs i gryta på låg värme, utan vatten. Låt sjuda tills saften trängt ut. Sila.
(Källa: Efter Duff 1998)
Recept IV Slanggurkor - 3-4 st för ca 1 liter saft
Konserveringsmedel - t. ex. flytande Atamon 0,5 % (5 ml per liter)
Gurkan skalas, hackas och pressas genom ett tunt tyg. Filtrering: Vid en första silning får man en grön vätska - enklast är att hälla gröten i en finmaskig nylonstrumpa och låta rinna av. Därefter silas genom Melitta-filter så många gånger som man har tålamod till. Det är inte som att brygga kaffe - små, små partiklar avsätter sig på och täpper till pappersfiltret, som måste bytas många gånger. För varje gång blir saften ljusare. Använder man mixer för att finfördela gurkan får man med mycket små växtfibrer som försvårar filtrering. Koka sist upp saften, skumma av och tillsätt konserveringsmedel. Använd resterna till en gurktinktur.

(Källa: Shenet 1998)
Recept V • Vanlig slanggurka, oskalad - 3-5 st för 6-7 dl saft
eller
• Västeråsgurka, oskalad - 6-10 st (1 kilo) för 6-7 dl saft
Salt - ca 1 msk
Alkohol, gurktinktur eller citrustinktur - till 20 % alkoholhalt
Skiva gurka tunt med potatisskalare eller riv grovt på rivjärn. Blanda med salt i bunke. Täck med tallrik och ställ något tungt i press ovanpå. Saltet och tyngden drar ut gurksaften som bara är att hälla av efter ett par timmar. Knyt in mosresterna i en handduk eller nylonstrumpa och och låt självrinna resten av dagen. Om man kramar på slutet får man ut mycket saft men också växtfibrer som gör saften oklar och är svåra att filtrera bort. Filtrera genom Melittafilter till önskad klarhet och färg. Saftmängden kan variera rätt mycket med gurka, press och avrinningstid. Håller sig ca en vecka i kylskåp utan konservering. Konserverar man med 40 % vodka tages för en alkoholhalt på 20 % lika volymdelar gurksaft och vodka.
(Källa: Shenet 2005)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Duff (1998), Leigh (1994), Ljungqvist (2007), Wenström (1938), Wicklund (1998).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/gurksaft.html
Datum: 2021 12 02 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac