Shenet Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Graviditet, förlossning och barn


Parfym Även luktsinnet är med barn och kan spela en konstiga spratt. Plötsligt avskyr och älskar man dofter.
• Får man smak för mysk finns det kanske anledning att se upp. Äkta mysk användes förr av gemene man för att stöta bort ohyra, och en av anledningarna till att man skydde luffare var att deras starka mysklukt ansågs framkalla missfall. 1900-talsforskning har visat att ketonen muskon, som finns i naturlig mysk och också görs syntetiskt, har klart hormonell effekt. Kvinnor som får lukta på den får tätare ägglossningar och blir lättare gravida. Det finns frågetecken för flera av de syntetiska myskerna, som förbjudits i en del länder, bland annat för att de ansamlas i bröstmjölk.
Babydoft
Några få eteriska oljor - mandarin, romersk kamomill, lavendel - betraktas som "säkra" till baby men det finns andra skäl att undvika även dem: Starka dofter stör barnets luktsinne. Barnet behöver de verkliga lukterna för att orientera sig i världen och identifiera mat och trygghet. Sterilisera inte barnets omgivning utan se till att det har tillgång till mors, fars, syskons och sina egna lukter via väl använda klädesplagg. Utan störningar känner ett en vecka gammalt barn igen modern enbart på lukten. Lek: Lägg ett använt plagg på var sida om barnet - ett känt, ett okänt - och se vilket det föredrar!
• Lukttrick I: Bär babyn så mycket som möjligt den första veckan - det präglar ihop barnet och bäraren.
• Lukttrick II: När du måste gå ifrån: Lämna kvar något i barnets säng som luktar dig.
• Lukttrick III: Ta hem något babyluktande till katten och hunden redan när barnet är på BB, så att djuret är bekant med lukten när babyn kommer hem. Och ta med något djurluktande till babyn.
Rumsdoft Förr i Norden rökte man med enens barr och bär under förlossningen för att hindra att det nyfödda barnet blev en bortbyting (utbytt av trollen mot en trollunge)... Viss försiktighet tillråds med rökelser och doftlampor. Särskilt salvia är ökänt för att kunna framkalla abort hos känsliga bara genom inandning.
Rumsdoft för baby
• Rumsdofter för barnkammaren.
Hudvård Gravid hud
Klåda kan bli en verklig plåga, särskilt en varm sommar. De yttre medlen ska svalka och lokalbedöva. Mentolsprit som användes förr i svensk sjukvård lärde många blivande mammor att hata lukten av mynta... Pepparmyntsolja hör dock till de eteriska oljor man i möjligaste mån bör undvika under graviditet. Man kan pröva mildare beredningar med örten, t. ex. pepparmyntsinfusion - badda ett starkt myntate på huden.
• River man sönder huden gäller det att få den läkt snabbt, annars kan man snart stå med det nya problemet infekterade sår. Gör milda sårsalvor. Ren aloegelé svalkar och läker och är förbluffande klådstillande.
• Graviditetsmask (kloasma) är mörkfärgning runt näsan och munnen, ibland på panna och kinder, mörkare ju mer man vistas i sol. Den bleknar inte alltid bort helt efter graviditeten och kan för övrigt drabba också ickegravida. Kan sminkas över men inte blekas bort, eftersom den beror på hormonpåverkan på de pigmentbildande cellerna. Betraktas av vitaminterapeuter som ett tecken på brist på vissa B-vitaminer.
• Finnar är vanligast under de första tre månaderna, sedan brukar huden återgå till mer normal, ibland lite för torr. Inte heller detta skulle en vitaminterapeut betrakta som "normalt" eller "oundvikligt"; bara allt för vanligt.
Borsyra bör inte användas av någon, gravid eller ej. Risken att man ska stöta på det är liten men en varning bör i alla fall utfärdas. Det var vanligt i babypuder tills man upptäckte att det dödar barn vid utvärtes applicering.
Ammande hud
Redan efter ett par dagars amning kan bröstvårtorna vara utslitna och såriga.
• Lite honung gör ömmande bröstvårtor bra på en dag.
• Ännu enklare på ömma bröstvårtor: bröstmjölk får lufttorka.
• Mycket bra på såriga bröstvårtor är en enkel salva på bivax och olivolja som det ibland tipsas om på förlossningsavdelningar. Den ska vara ganska vaxrik, så gör den efter grundrecept för cerat. Inga annat än olja och vax behövs.
• Enklare ändå: Ullfett förebygger ömhet och sårighet mycket effektivt och är också smärtlindrande..
Babyhy
• Lämna det nyfödda barnets hud i fred - bada inte, smörj inte, pudra inte. Låt ingen tvätta av barnet det gula, klibbiga vaxlagret det föds med. Det skyddar mot bakterier, uttorkning och kyla de första veckorna.
• När vaxlagret är bortnött är inga köpta babypreparat bättre än vanlig matolja. Torka av med t. ex. olivolja vid varje blöjbyte. "Babyolja" (flytande paraffin) är ett näringslöst substitut för vegetabilisk olja.
• För rengöring med vatten är vanlig enkel tvål och såpa beprövade sedan tusentals år. (Huskur vid sårig stjärt: Sätt barnet i ljummet vatten med lite grönsåpa i fem minuter ett par gånger om dagen; låt lufttorka.) Flytande tvål är kemikalieblandningar med ett par årtionden på nacken och mer tveksam, hur mild och snäll den än ser ut och hur mycket "baby" den än kallas. Läs innehållsförteckningarna på båda typerna. "Glycerintvål" är i 99 % av fallen flytande tvål som gjorts fast med hjälp av kemikalier.
• Bröstmjölken är full av antibakteriella ämnen som skyddar även utvärtes. Den läker och lindrar på sår, insektsbett, eksem, torr hud, barnets navel, röda stjärt och blöjutslag (och lär vara fenomenal på psoriasis). Har man ingen bröstmjölk läker aloegelé irritationer snabbt.
• Ska det pudras är potatitismjöl det bästa fuktuppsugande medlet, t. ex. på blöjutslag.
Hårschampo för barn innehåller enligt lag mycket mer konserveringsmedel än schampo för vuxna.
Hudreaktioner Gravid hud kan reagera helt annorlunda än annars på både invärtes och utvärtes medel. Mer än annars måste man tänka på att allt som appliceras på huden också tas upp i kroppen.
Hårvård Håret förändras ofta - det kan bli en torr höstack eller en glänsande krona. Man bör undvika att färga det med starka kemiska medel. Klipp det strax före förlossningen, sedan blir det kanske inte tid till att gå till frissan eller ens kamma sig.
Bad Sittbad med cypress och lavendel är sammandragande och upptorkande vid underlivsbristningar från förlossningen.
Massage Vid massage blandas eteriska oljor i neutral vegetabilisk olja - se grundtipsen för massage.
Massage under graviditet
• Svullna ben kan masseras med apelsinolja, bergamott, patchouli. Handelns benkrämer bygger på alun som verksam ingrediens.
• Avslappnande massage: Mandarin och tangerin, avslappnande och ansedda som säkra, typiska "graviditetsoljor".
• Graviditetsstrimmor (striae) på buk och andra ställen kan ofta förebyggas och också fås att försvinna med massage - se bland recepten på hudolja .
• Förebygg sprickbildning under förlossningen: Massera mellangården (området mellan slidan och anus) med vetegroddolja 5-10 minuter dagligen under graviditetens sex sista veckor.
Muskotolja anses stärka livmoderns muskler och kan masseras på nedre delen av magen i ett par veckor före beräknat förlossningsdatum.
Massage vid förlossning
• Vid förlossningen men inte förrän då kan man använda jasminolja, som är livmodersammandragande = driver på värkarbetet.
• Jasmin understödjer också smärtlindring, liksom muskatellsalvia , ros och lavendel - massera nedre delen av ryggen.
Massage för baby
Magmassage vid kolik och magknip.

Invärtes bruk Allt som gamla örtaböcker kallar och nya upprepar som "menstruationsbefrämjande" är förklädda abortmedel. Kamomillinfusion har man t. ex. druckit för att lättare få ut efterbörden efter förlossningen, en utdrivande effekt som den som är gravid och vill förbli det knappast önskar sig.
Giftighet Eteriska oljor
Läs om eteriska oljors giftighet och tag varning. Om varje enskild olja finns att läsa mer på respektive sida under rubriken Giftighet.
Invärtes bruk är riskabelt och svårdoserat både för gravida och icke gravida. Det betyder inte att tandkräm med pepparmyntssmak är giftig eller att örtkryddor är farliga att äta! Eteriska oljor är koncentrat, hundratals gånger starkare än växterna.
Utvärtes bruk: Det troligaste är att man stöter på eteriska oljor för utvärtes bruk, t. ex. i samband med massage. Där ska man vara försiktig eftersom de som allt annat som appliceras på huden tas upp av kroppen; för eteriska oljor tar det 30-60 minuter. Kräm, schampo etc. innehåller inga riskabla doser eteriska oljor, ofta ingen dos alls eftersom de till 99 % parfymeras med syntetiska doftämnen.
Normaldoserna av alla eteriska oljor bör halveras under graviditet och amning. Följande ska helst undvikas helt eller användas med stor försiktighet, därför att de är livmodersammandragande, har hormonell effekt eller rent allmänt hör till de giftigaste:
• Gröna kryddoljor: Anis och stjärnanis, backtimjan och trädgårdstimjan, basilika, dragon, enbär och enbarr, fänkål, isop, malört, mejram, oregano, rosmarin, salvia.
• Blom- och örtoljor: Angelika, geranium, blå och romersk kamomill, muskatellsalvia, rölleka.
• Myntaoljor: Grönmynta, pepparmynta, pennyroyal, åkermynta (japansk pepparmynta).
• Kryddoljor: Kanel, koriander, kryddnejlika, lagerblad, muskotnöt, svartpeppar.
• Exotiska oljor: Atlasceder och virginiaceder, citronella, citrongräs, cypress, frankincense, galbanum, kajeput, kamfer, labdanum, liquidambar.
• Under graviditetens första tre månader: ros.
• Under graviditetens första fem månader: citronmeliss, myrra.
• Under graviditetens första sju månader: jasmin.

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Davis (1977), Davis (1978), Färnlöf och Tunón (2001), Magnus (1976), Ostrov (2001), Svenska naturskyddsföreningen (2000), Wicklund (1998), Wilhelmsson (2003), Vron (1997).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/gravid.html
Datum: 2021 10 24 - Uppdaterad: 2010 06 9
Cookieinfo
Made with a Mac