Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel - Extrakt

Grapefruktkärnextrakt


Moderväxt
Grapefrukt (Citrus aurantium paradisii)
CAS-nummer 90045-43-5
Citrus paradisi seed extract [extract of the seeds obtained from the grapefruit, Citrus paradisi"]
Citrus grandis seed extract ["extract of the seeds of the grapefruit, Citrus grandis"]
Engelska namn
Grapefruit seed extract, GSE, grape fruit extract, citrus seed extract, citrus extract
Förväxlingsrisk
• Grape seed extract = vindruvskärnextrakt
• Grape fruit oil - fet olja ur kärnorna
Grapefruktolja - eterisk olja

Tradition
Den moderna historien om grafefruktkärnextrakt ska ha börjat 1980 när en amerikansk läkare, Jacob Harich, noterade att kärnorna inte förmultnade i hans kompost. Vid undersökning visade sig innehållet i kärnor och fruktkött, som tros skydda frukten från förruttnelse, vara verksamt mot många mikroorganismer. Extraktet var populärt som konserveringsmedel i svensk naturkosmetika ett tag (idag ersatt av parabener) men favoriseras fortfarande av många amerikanska hemmakokare av krämer. Något liknande har använts i kinesisk och indisk medicin.
Framställning
Grapefruktkärnor mals och pressas och vätskan späds ... Det var nog länge sedan det. Som en tillverkare idag beskriver det:
 
Allt jag kan säga är att vi börjar med grapefrukt-bioflavonider och omvandlar dem till en kvartenär ammoniumförening som liknar en känd, men giftig, förening kallad bensetoniumklorid.
  Ursprung
Tillverkas i USA.
Beskrivning
Gul tjockflytande vätska med citruslukt. 
• Lösligt i vatten och glycerin.
pH och inkompatibiliteter
• Stabilt i sura blandningar, t. ex. med mjölksyra och citronsyra.
• Som alltid med sura medel gäller att de kan förstöra emulgering med alkaliska emulgeringsmedel - tillsätt extraktet sist när emulgeringen är klar.
Innehåll
Rent extrakt innehåller höga halter bitterämnen och bioflavonider ("diphenolbenzol-komplex").
Många extrakt som analyserats på senare år har befunnits innehålla stora mängder (icke deklarerade) konserveringsmedel som parabener, triklosan och den kvartenära ammoniumföreningen bensetoniumklorid (BTC) - se nedan under Giftighet. Exempel:
• Citricidal 33 % (flytande): Vatten och glycerin (67 %), extrakt (33 %).
• Citricidal 33 % (torrt i kapslar): Kvartenära ammoniumföreningar (50 %), kiseldioxid (30 %), glycerin (20 %).
• Citroseed, Citricidal 10 %, Estratto Di Semillas di Pompelmo (flytande): Vatten, glycerin, bensetoniumklorid (BTC) (7-25 %)
, extrakt (mindre än 0,1 %).
Varianter • Grapefruktkärnextrakt ska inte förväxlas med grapefrukttkärnolja, en pressad olja, torkande, ljusgul till brunaktig, luktlös med bitter smak, som används i kosmetika som mjukgörande ämne.
• INCI-listan är som så ofta dubiös. Den upptar under samma CAS-nummer 14 olika extrakt, oljor och pulver av grapefrukt (Citrus paradisi) och pompelmus (Citrus grandis). Kärnextrakt av den förra får användas som luktmaskör, av den senare som sammandragande och stärkande hudvårdsmedel.
Hållbarhet
Konserverande - inte antioxant - effekt. Extrakt kan t. ex. tillsättas för att natriumbensoat ska fungera bättre konserverande. Ju surare produkt från början, desto mindre extrakt behövs.
Inköp We don't sell, we tell!
Prisexempel från hälsokostbutiker: 10 ml extrakt 75 kr, 39 ml 140 kr, 50 ml 215 kr, 30 ml 33 % extrakt.

Parfym Användning
I europeisk kosmetika om luktmaskör.
Rengöringsmedel
Utvärtes desinfekterande; hämmar tillväxten av hundratals bakteriestammar (stafylokocker, streptokocker, jästbakterier, salmonella, e-coli...) och virus, svamp och andra parasiter (clamydia, herpes..). Som desinfekterande ingrediens får extraktet dock inte användas i europeisk kosmetika utan bara som sammandragande och allmänt "skin conditioning" och "tonic" ingrediens. Extrakttillverkares rekommendationer:
• På
eksem, svamp: outspätt extrakt droppvis
• På eksem, psoriasis, svamp: 1-2 % extrakt i hudolja (30-35 droppar per dl olja)
• Desinfektionsmedel: 1 droppe i 2 dl vätska. 
Ansiktsvatten: upp till 0,25 % (1 ml per 4 dl). 
Konserveringsmedel
I EU får extraktet inte heller användas i kosmetika som konserveringsmedel eller ens pH-reglerare men det är som sådant hemmakokare i Europa och USA utnyttjar det. I kräm, lotion, tvål, aromatiska vatten, ansiktsvatten m.m. sänker extraktet pH till surare, vilket förlänger hållbarheten eftersom bakterier växer till dåligt eller inte alls i sur miljö. Det fungerar inte ensamt som antioxidant utan förstärker och förlänger effekten av antioxidanter så att mindre mängd behövs. Tillsätts ofta för att natriumbensoat ska fungera bättre konserverande i sur miljö.
• Extraktet sägs snabba på förtvålningen ganska mycket i doser runt runt 0,5 % = 0,5 ml per dl olja som tillsätts oljan innan luten blandats i.
• Används av framför allt amerikanska tvålkokare som konserveringsmedel i tvål och såpa (som redan är så alkalisk, pH 9,5-10, att bakterietillväxt inte är möjlig), som neutraliserande medel (omedelbar grogrund för bakterier) och som antioxidationsmedel för blommor och blad (som det är tveksamt om det fungerar som).
Uppges vara ett av de minst allergiframkallande konserveringsmedlen i kosmetika, men testa först. Extraktet är starkt och ska inte användas på slemhinnor, ögon eller öppna sår. Skölj i så fall av med mycket vatten. 

Mat och dryck
Kan användas i mat.
Invärtes bruk
• Säljs som kosttillskott - sägs vara bra för matsmältningssystemet och levern, vid diverse hudproblem som eksem och akne. Eftersom bioflavonider förbättrar upptaget av C-vitamin marknadsförs extraktet också som förkylningsmedel. Tillverkare rekommenderar (alltid taget i ett glas vatten) från 5-12 droppar om dagen till 10-15 droppar 2-3 gånger dagligen.
• Väl tuggade grapefruktkärnor är ett äldre medel mot inälvsmask.
Giftighet

• Ska inte tas invärtes "i samband med vissa allergimediciner" enligt en leverantör.
• Kan ge frätskador i munhåla och matstrupe, varnar Läkemedelsverket.
• 2007 utfärdade Läkemedelsverket en varning för att konserveringsmedlet bensetoniumklorid (BTC), som utgör upp till 25 % av en del extrakt, växelverkar med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Konserveringsmedlet hindrar ett enzym som bryter ner Warans aktiva ämne warfarin, vilket får till följd att halten warfarin stiger och risken för blödningar ökar. 10-20 ml BTC invärtes, alltså motsvarande 40-80 ml extrakt, kan ge dödlig förgiftning. Den som äter Waran bör alltså inte kolka i sig 3-6 teskedar extrakt.


Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bardey (1999), Coney (1996), Failor (2000 |1], 2000 [2]).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Läkemedelsverket: Interaktion mellan Waran (warfarin) och grapefruktkärnextrakt (2007 06 04). Natural ingredient resource center: Grapefruit seed extract (GSE) (2007 06 04). Natural ingredient resource center:Identification of benzethonium chloride in commercial grapefruit seed extracts (2007 06 04). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/grapefruktextrakt.html
Datum: 2018 06 19 - Uppdaterad: 2010 02 1
Cookieinfo
Made with a Mac