Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel - Lösningsmedel

Glycerin


Synonymer
Glycerol, glycerylalkohol, propantriol, oljesött, Scheeles sött, 1,2,3-propantriol
Farmakopénamn
Glycerinum, Glycerolum
E 422 Glycerol
CAS-nummer 56-81-5
Glycerin
Engelska namn
Glycerin, glycerine, glycerol, IFP, propanetriol, propane-1,2,3-triol (CAS-nummer 56-81-5)
Andra namn
Romanska språk
Glycérine (franska)
Nordiska språk
Glyserol, glycerin (danska), glyserin (norska)
Andra språk
Glyzerin, Glycerin (tyska)
Förväxlingsrisk
• Glycerider (estrar av glycerin med fettsyror) = fett.

Tradition

Glycerin upptäcktes 1779 i olivolja av Scheele, som kallade det oljesött. Namnet glycerin som gavs 1813 av fransmannen Cheuvreul är bildat efter grekiska glykeros = söt, mild. 1872 gjordes det för första gången syntetiskt.
Ordet glycerin har funnits i svenskan sedan 1837. 1964 infördes formen glycerol som är den korrekta enligt modern kemisk nomenklatur (alkoholer ska sluta på -ol). Det har inte slagit igenom i vardagsspråket.

Farmakopéerna
Blev officinellt i Sverige först i farmakopéns sjunde upplaga 1869 och förblev sedan där till elfte och sista upplagan 1946. Idag upptaget i alla länders farmakopéer. Den europeiska upptar både naturligt och syntetiskt.

Framställning
• Förekomst: Glycerin är en trevärdig alkohol som finns i små mängder mest överallt. Det jäser inte självt men bildas vid jäsning av sockerarter, som i jästa drycker. Framför allt är det en del av allt fett: fettsyror + glycerin = olja och fett. Kokosfett innehåller 17 %, sojaolja 10 %, talg 8-10 %.
• Tillverkning: För framställning finns tre huvudmetoder. Naturligt (nativt) glycerin extraheras ur fetter och oljor - vilka, t. ex. om de är vegetabiliska eller animaliska, är så gott som omöjligt att få reda på. Grossister vet sällan och ännu mindre återförsäljare och butikspersonal. Dessutom kan det göras syntetiskt.
- Naturligt glycerin som biprodukt vid tvåltillverkning: Vid varmrörning av tvål blir 70-95 % av fettråvaran tvål, resten skiljs från fettsyrorna som fritt glycerin. Det samlas i underluten, som tappas av, neutraliseras med syra och dunstas in. Sådant underlutsglycerin var fram till slutet av 40-talet det enda glycerin som gick att få fram i någon större mängd.
- Naturligt glycering genom spjälkning av fett: Fettsyror och glycerin skiljs från varandra genom spjälkning. Fett och vatten pumpas tillsammans under högt tryck och hög temperatur tills vattnet innehåller 10-15 % fritt glycerin. Detta neutraliseras med syror, centrifugeras, dunstas in och destilleras tills man har mer eller mindre rent glycerin. Det görs på i princip samma sätt som för 150 år sedan med skillnaden att värmen och trycket är lättare att åstadkomma idag.
- Syntetiskt glycerin (råoljeglycerin): Glycerin är en biprodukt vid raffinering av råolja och kan tas till vara vid olika steg. Håll i hatten: Gasen propen (propylen) kloreras med värme till allylklorid, som oxideras med hypoklorit till diklorhydrin, som omvandlas med alkalier till epiklorohydrin, som genom hydrolys omvandlas till glycerin. Detta är dagens vanliga, enkla och billiga sätt, i alla fal i USA där så gott som allt glycerin är råoljeglycerin.
• Rening: Graden av rening beror på användningen. "Tekniskt glycerin" bleks bara. Farmaceutiskt, kosmetiskt och dynamitglycerin avfärgas med kol eller något liknande uppsugande pulver och destilleras till bakteriefritt.
Beskrivning
Orenat glycerin kan vara allt från gulbrunt till svart. Efter rening är det en trögflytande sirapslik vätska, klar och färglös eller nästan färglös och luktlös eller så gott som luktlös. Smaken är söt och ibland rivande. Den relativa sötman är 0,7, att jämföra med strösocker 1,0 och sorbitol 0,55. Avdunstar inte utan är tvärtom starkt hygroskopiskt, d.v.s. tar upp fukt från luften, ända upp till 50 %, och används därför till allt möjligt där fuktighet ska bevaras. Kokpunkten är 290°.
Fryspunkt
Kyls glycerin ner snabbt stelnar det inte utan kan förbli gummiaktigt ännu vid 40°. Håller man det länge vid 0° bildar det kristaller som smälter vid 22°. Det fryser vid strax under 0°, inte till en fast massa utan till en gröt av klara kristaller. Genom att tillsätta glycerin kan man manipulera vätskors fryspukt. Lägst blir den vid 60 % glycerin. Både mer och mindre höjer fryspunkten igen så att 90 % och 10 % fryser vid samma temperatur
:
 
90 % glycerin: Fryspunkt - 1,6° 20 % glycerrin: Fryspunkt - 6°
60 % glycerin: Fryspunkt - 41°
10 % glycerin: Fryspunkt - 1,6°
100 % glycerin: 100 ml väger 127 gram. 100 gram = 79 ml.
90 % glycerin: 100 ml väger 124 gram. 100 gram = 80 ml.
85 % glycerin: 100 ml väger 123 gram. 100 gram = 81 ml.
80 % glycerin: 100 ml väger 121 gram. 100 gram = 83 ml.

Glycerinlösligt ur växter (glycerit) (innehåll i växter)
Garvämnen, salicylsyra, slemämnen...
• Vattenlösliga vitaminer som C, provitaminet pantoten...
Glycerinlösliga vätskor
Olivåterfettning, vatten och allt som är vattenrikt.
• Andra alkoholer som vanlig alkohol, bensylalkohol, propylalkohol, propylenglykol, sorbitol...
• Sura vätskor som mjölksyra, vassla, vinäger, ättika...
Olösligt eller svårlösligt
Oljor. Blandningen blir mjölkig och oljan flyter snart upp till ytan; måste skakas om före användning.
Eteriska oljor. För doftens skull är det ingen idé att göra växtutdrag med glycerin.
Hartser, fetter och vaxer löses inte när de värms med glycerin utan smälter och stelnar till klumpar igen när blandningen svalnar.
pH och inkompatibiliteter
• 2 % vattenlösning har neutral reaktion (pH 6-8).
Borsyra
(som löses av 5 delar glycerin 85 %) och borax (som löses av mindre än 10 delar glycerin 85 %) blir båda sura i glycerinlösning. Borsyra som redan är surt blir ännu surare, borax vars vattenlösning är alkalisk får sur reaktion.
• Glycerin är inkompatibelt med oxidationsmedel (oxidering, explosionsrisk). En blandning av glycerin och zinkoxid oxideras t. ex. när den utsätts för ljus med resultat att den färgas svart.

Glycerin kan hämma den konserverande förmågan hos bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater.

Innehåll

Två normalstyrkor i dagens handel:
• Glycerin 85 %: Innehåller 83,5-88,5 % glycerin, vanligen 85,5 %, resten vatten. Exempel: Dagens vanliga apoteksglycerin och kosmetiskt glycerin, som också ska vara bakteriefria. Har varit normalglycerinet länge; glycerin i 1946 års farmakopé innehöll 87 %.
• Glycerin 99 %: Innehåller 98-101 % glycerin, vanligen 99,5 %, resten vatten. Exempel: Sterilt apoteksglycerin och dynamitglycerin.
• Tillverkningsrester: Syror, alkalier, färgrester. "Tekniskt glycerin" är minst renat.

Varianter
• Nitroglycerin - framställs sedan 1846 ur glycerin med salpetersyra. 4 % av dagens glycerin går till detta.
Ersättning
• Glycerin kan användas som återfettningsmedel i stället för olivåterfettning.
• Glycerin kan ersätta och ersättas av sorbitol som fuktbindande ämne och de två kan användas ihop. Magra emulsioner blir lite fastare med glycerin än med sorbitol. 
• Glycerin kan ersätta och ersättas av propylenglykol som fuktgivande ämne och de två kan användas ihop, t. ex. hälften av varje. Propylenglykol är mindre klibbigt än glycerin och magra emulsioner blir lite mjukare med propylenglykol än med glycerin eller sorbitol.
• Glycerin kan ersätta och ersättas av alkohol och isopopylalkohol som klarningsmedel i såpa - se nedan under Tvål.
Hållbarhet
Ska förvaras i väl slutet kärl för att inte dra till sig fukt. Får det stå i öppen flaska ökar det i volym märkbart på några veckor. Jäser inte som annat sött. Har viss konserverande förmåga.
Inköp We don't sell, we tell!
• 85 %: I färg- och kemikalieaffärer för runt 80 kr litern. På apotek för runt 60 kr per 300 ml - 220 kr litern.
• 99 %: Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 250 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. På apotek för runt 360 kr litern.

Användning
Glycerin används inte som lösningsmedel för doftämnen (löser dem dåligt eller inte alls), däremot som fixatör - glycerinet håller kvar fukt så att doften förflyktigas långsammare när den kommer på huden.
Hudläkemedel
Glycerin är ett beprövat mjukgörande och fuktighetsbevarande medel för sprucken och narig hud, t. ex. i den klassiska glycerinlotionen "Sprit, glycerin och rosenvatten", där halten glycerin förr kunde vara mycket hög. Idag betraktas 5 % som maxdos i hudpreparat. Däröver börjar glycerinet dra till sig hudens fukt och avge den, särskilt när luften är torr. I normala doser binder glycerin fukt bättre än propylenglykol, mer än dubbelt så bra som pantoten och tre gånger bättre än sorbitol.
Emulsionskräm, salva, ansiktsmask: 3-5 %
Glycerinlotion: 5-50 % med andra vätskor
Glyceringelé: upp till 50 % förtjockat med geléämnen.
Glycerinkräm: upp till 94 % förtjockat med stärkelse.
Konsistensmedel
Glycerin gör också nytta för innehållet i burken, eftersom det inte avdunstar utan tvärtom förhindrar att fukt ger sig av så att blandningar torkar och hårdnar. Det används t. ex. i ansiktsmasker som ska dras av och i vattenhaltiga preparat som behöver vara frostbeständiga. I krämer rörs glycerinet ner när det feta smält. Enklast är att helt enkelt spara det och tillsätta det sist; glycerin blandar sig oproblematiskt i emulsioner och kan fungera som en liten konsistensreglerare i krämer som ser ut att bli för tjocka. Vid höga halter (över 5) % börjar blandningarna bli sirapsaktiga och kladdiga.

Oljespray mot snarkning
Fuktupptagande och fuktbinande ingrediens i spray mot snarkning som sprayas mot ovansidan av svalget eller i näsborrarna. Se under Munvatten för beskrivning och recept.
Fuktighetsbevarande för alla hudtyper.
Kan användas som återfettningsmedel ungefär som olivåterfettning för att göra håret smidigt och glänsande. Över 5 % gör håret klibbigt så att det drar åt sig smuts och damm.
Schampo, balsam, hårvatten: 0,5-1 %
Kan ingå med upp till 60 % i tandkräm; fyller upp, förhindrar torkning och ger lite söt smak.
Varmrörd tvål: När tvål varmtillverkas industriellt skiljer sig glycerinet från fettsyrorna av sig självt. Man tar bort det under processen och tillsätter nytt på slutet.
Kallrörd tvål: Glycerin finns alltid i kallrörd tvål eftersom fett och olja består av 5-15 % glycerin. Man kan också tillsätta extra - flera msk per kilo tvål. Små mängder förbättrar tvålens löddring, stora mängder ger en tvål som svettas.
• Färdig glycerintvålmassa: Har glycerintillsats men är en helt annan sak än äkta glycerintvål.
• Glycerintvål: Äkta glycerintvål är vanlig tvål som lösts i ungefär lika mängd glycerin. Det tar sedan ett par veckor för den att hårdna så pass att den kan skäras och formas. Fuktighetsbevarande.
• Genomskinlig tvål: Görs på samma sätt som glycerintvål, på en bas av enkel kokostvål (som Pears' Soap), men med vanlig alkohol istället för glycerin. Båda är alkoholer och fungerar på samma sätt: gör tvålen genomskinlig. Uttorkande p.g.a. spriten.
Såpa: Glycerin kan användas som klarningsmedel, d.v.s. en tillsats i slutet av processen tar bort mjölkighet så att såpan blir genomskinlig.
Den hygroskopiska effekten kan göra höga halter glycerin hudirriterande. 

Mat och dryck
Glycerin (E 422 Glycerol) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Det används som konsistensmedel och neutralt lösningsmedel för andra ämnen. Vanligast är det i söta livsmedel (glass, kakor, godis, sprit, öl) med fördelen att vara sött utan att vara jäsbart, men det får inte användas som sötningsmedel.
Invärtes bruk
Som laxerande medel; 1-2 msk är kraftigt avförande.
Giftighet
Ogiftigt. Stora doser ger huvudvärk och illamående, mer sällan törst, förvirring, hjärtarytmi, lungödem. Liksom den liknande söta alkoholen sorbitol är det laxerande men inte lika mycket. Det deltar i kroppens ämnesomsättning och påverkar vätskebalansen och kan orsaka uttorkning (farligt särskilt för hjärtsvaga och njursjuka) och blodsockerhalten (riskabelt för diabetiker). Någon rekommendation om högsta acceptabla dagliga intag (ADI) finns inte.
Miljö
Lätt nedbrytbart. Danska Miljøstyrelsen bedömer glycerins miljöfarlighet som liten. Godkänt som Bra Miljöval.
Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Bergmark (1974), Bolin och Gustaver del 3 (1960), Gentz och Lindgren (1946), Hanssen (1986), Lindgren (1918), Livsmedelsverket (1998), Ljungdahl (1953), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Nobelius (1960), Nordström (1940), Poucher och Howard (1974), Reynolds (1996), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Winter (1994). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
• Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Softeners/emulsifiers; Solvents; Conditioning agents; Other additives (2005 07 20). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 07). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 15).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/glycerin.html
Datum: 2018 05 26 - Uppdaterad: 2010 06 11
Cookieinfo
Made with a Mac