Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Alkoholer - Terpener

Geraniol


Synonymer
Geranyltiglinat, (E)-3,7-dimetyl-2,6-oktadien-1-ol, 2-trans.3,7-dimetyl-2,6-oktadien-1-ol
CAS-nummer 106-24-1
Geraniol
Engelska namn
Geraniol, beta-geraniol, trans-geraniol, geraniol alcohol, geranyl alcohol, trans-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-ol
Andra namn
Romanska språk
Géraniol (franska)

Andra språk
Geraniol (tyska)
Förväxlingsrisk
Geranial - aldehyd till geraniol. 

Tradition
En av de eftertraktade doftande "rosenalkoholerna". Att den också är en känd allergen bortses gärna ifrån. En "biologisk hudvårdsserie" förklarar ingrediensen geraniol som kort och gott: "Naturlig beståndsdel i rosenolja".
Framställning

• Källor: De tre bästa naturliga källorna anses vara palmarosaolja, Java-citronellaolja och geraniumolja. Var och en ger lite olika doft - palmarosas blir nästan helt ren medan geraniol ur citronella och geranium vanligen måste renas från aldehyden citronellal.
• Tillverkning: Terpenalkohol (monoterpen och primär alkohol) som bildas när dess "egen" aldehyd alfa-citral, även kallad geranial, reduceras (syre avges, väte upptas). Man kan också göra tvärtom: geraniol oxideras till alfa-citral.

Beskrivning
Färglös vätska som kokar vid 229-230°.  Optiskt inaktiv.
100 ml väger 88 gram. 100 gram = 114 ml.
• Olöslig i vatten, så gott som olöslig i glycerin.
• Löslig i vegetabiliska oljor, mineraloljor, propylenglykol. Helt ren geraniol är löslig redan i 50 % alkohol (15 delar).
Varianter

• iso-Geraniol
Kan tillverkas genom att gamma-citral reduceras och kan oxideras till denna.
• dihydro-Geraniol
Andra namn: Dihydrogeraniol, 6,7-dihydrogreaniol, dimetyl-2-okten-1-ol (6,7-dihydrogeraniol). Engelska namn: Dimethyl-2-octen-1-ol (6,7-dihydrogeraniol). CAS-nummer: 40607-48-5.
Sedan 2003 förbjuden som doftingrediens (nr 429 på EU:s förbudslista) p.g.a. otillräcklig dokumentation om riskerna.

Ersättning Palmarossaessens kan vanligen ersätta och ersättas av geraniol. 
• Geraniol används för att "förstärka" och "förbättra" dyra eteriska oljor som rosenolja och citronmelissolja. För att få fram doften av geraniol i rosenolja behövs dock inte alltid något geraniol; det räcker att tillsätta alkoholen fenyletylalkohol så framträder geranioldoften.
Inköp We don't sell, we tell!
Inte i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Mild söt ros-citrusdoft med inslag av frukt och trä; påminner om rosenolja och geraniumolja.
Flyktighet
Toppnot, åtminstone geraniol ur palmarosa och i ännu högre grad den ur Java-citronella.
Användning
Geraniol används i citrusdofter och blomparfymer, särskilt rosdofter (upp till 30 % i doftblandningar, och kan utgöra 75 % av en syntetisk rosdoft). I Europa på 1990-talet förekom det i 90 % av de fina parfymerna (i mängder runt 0,5 % av doftämnena), i ca 65 % av de "naturliga" parfymerna (runt 1 %) och i 75 % av deodoranterna
• Rumsparfym: Höjer stämningsläget.
Insektsmedel: Stöter bort insekter genom att täppa till djurens fuktreceptorer och/eller störa deras luktregistrering så att de inte hittar rätt.
Rengöringsmedel
Alkoholerna brukar vara effektiva mot bakterier och virus. Geraniol färgförändras inte i krämer.
Kan användas problemfritt som tvålparfym, särskilt vanlig i rosdofter.

Hudirriterande och allergen. Ingår med 1 % i standardblandningen The Fragrance Mix som används för att spåra doftämnesallergi. 3-7 % av reaktionerna på testet kommer av geraniol. Av dem som redan har kosmetikaeksem reagerar upp till 30 %. Ickeallergiker som testats med 5 % har inte reagerat. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP).


Mat och dryck
Användes förr i godis.
Miljö Kan ansamlas. Nästan helt nedbrytbart.

Lagstiftning
Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Kruskopf (1959), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928). Vetenskapliga kommitténs undersökning av doftämnesallergi i Europa: SCCNFP/0017/98 (1999). EU-parlamentets och rådets direktiv om obligatorisk märkning av vissa doftämnen: 2003/15/EG (2003). EU-undersökningen: SCCNFP/0017/98.
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Good Scents Co. (2006 07 31). Miljøstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 03 06).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/geraniol.html
Datum: 2018 07 20 - Uppdaterad: 2009 09 15
Cookieinfo
Made with a Mac