Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Fettsyror

Enkelomättade fettsyror
Fettsyror i översikt


E-nummer E 570 Fettsyror
Engelska namn
Monounsaturated fatty acids, mono unsaturated fatty acids, MUFA
Andra namn
Romanska språk
Acides gras mono-insaturés (franska)

Framställning Enkelomättade fettsyror består som andra av kedjor av kolatomer. De skiljer sig från mättade genom att innehålla en dubbelbindning. Exempel:
 
Fettsyra Konsistens Beskrivning Kolatomer Dubbelbindningar = Mättnad
stearinsyra fast C 18:0 18 kolatomer ingen dubbelbindning

= mättad

oljesyra tjockflytande C 18:1 18 kolatomer en dubbelbindning = enkelomättad
linolsyra tunnflytande C 18:2 18 kolatomer två dubbelbindningar = fleromättad
linolensyra tunnflytande C 18:3 18 kolatomer tre dubbelbindningar = fleromättad
Fettsyror i översikt.
Dubbelbindningens plats anges med det lägre numret för de två dubbelt sammanbunda kolatomerna - räkna från höger.
Oljesyra: C-C-C-C-C-C-C-C-C=C-C-C-C-C-C-C-C-C  
18 kolatomer, en dubbelbindning, mellan (=) nionde och tionde kolatomen: C 18:1n-9 = omega-9-fettsyra.
Beskrivning
Tjockflytande, stelnar när temperaturen närmar sig 10°. På huden känns de mjuka men inte lika saftigt feta som de mättade. Oljesyra är den vanligaste och finns i nästan alla oljor och fetter, dominerande i t. ex. olivolja. Ister domineras också av enkelomättat fett men här är även halten mättat hög, så det är fast.

• Alla fettsyror är olösliga i vatten och glycerin.
• Fettsyror är lättlösliga till måttligt lösliga i alkohol (95 % kall, lättare om alkoholen värms upp).
De är blandbara med varandra, vegetabiliska oljor, flytande paraffin, eteriska oljor och i smält tillstånd med fetter och många hartser.

Hållbarhet Dubbelbindningen gör de enkelomättade fettsyrorna känsliga för oxidering (härskning) särkilt i närvaro av mättat fett, värme och syre. De oxideras tio gånger snabbare än mättat fett men håller sig tio gånger längre än fleromättat.
Inköp Oljesyra (Acidum oleicum) på apotek för runt 200 kr per 300 ml.

Erukasyra Eurokasyra, erucasyra, cis-13-dokosensyra, C 22:1 (22 kolatomer: en dubbelbindning), C 22:1n-9
Engelska namn: Erucic acid, cis-13-docosanoic acid, docos-13-enol
• Förekomst: Ovanlig, framför allt i rapsolja gjord ur äldre rapssorter (upp till 45 %) medan nya sorter innehåller endast låga halter, samt i jojobaolja (10-20 %).
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra. Smälter vid 33°.
• Giftighet: Ja; kan inte brytas ner av kroppen och hindrar också nedbrytningen av andra fettsyror. Måste tas bort eller neutraliseras innan oljan kan (och får) säljas som livsmedel.
I kosmetika måste rapsolja med och utan erukasyra deklareras olika.
Gadoljesyra C 20:1 (20 kolatomer: en dubbelbindning), C 20:1n-9
• Förekomst: Ovanlig, finns nästan bara i jojobaolja (65-80 %).
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra.
Kaprolsyra C 10:1 (10 kolatomer: en dubbelbindning), C 10:1n-9
• Förekomst: Ovanlig i oljor men finns i t. ex. smör.
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra.
Laurolsyra C 12:1 (12 kolatomer: en dubbelbindning), C 12:1n-9
• Förekomst: Ovanlig i oljor men finns i t. ex. smör.
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra.
Myristolsyra C 14:1 (14 kolatomer: en dubbelbindning), C 14:1n-9
• Förekomst: Ovanlig i oljor men finns i t. ex. smör.
• Beskrivning: Omega-0-fettsyra som smälter vid 20--5°.
Oljesyra Oleinsyra, olein, oktadecansyra, C 18:1 (18 kolatomer: en dubbelbindning), C 18:1n-9. Handelsnamn som Priolene, Tefacid Olein.
Engelska namn: Oleic acid, oleinic acid, cis-9-octadecanoic acid; INCI-namn: Oleic acid; CAS-nummer 112-80-1
• Förekomst: Den vanligaste enkelomättade fettsyran; finns i så gott som alla oljor. Mest finns i hasselnötsolja, olivolja, mandelolja och avokadoolja (upp till 80 %).
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra. Klar, tunn, oljig vätska som börjar stelna vid 10°, halvfast vid 4°, helt stel är den en vit, kristallinisk massa. Ljusgul till brungul, mörknar och får starkare lukt i kontakt med luft men är i övrigt hållbar. Härsken oljesyra luktar talgigt. 100 ml väger ca 90 gram. Olöslig i vatten, löslig i alkohol (lika delar ska förbli klart), vegetabiliska och eteriska oljor.
• Användning: Oljor med mycket oljesyra används mycket i tvål. Orena eller sämre oljor eller fettsyra förtvålas snabbast och enklast men har nackdelen att ge talgig lukt som måste parfymeras över. Ger pärlemorglans till vita emulsioner. Klumpförebyggande medel i livsmedel.
• Giftighet: Ogiftig.
• Miljö: Godkänd som Bra Miljöval (ingrediens i rengöringsmedel).
Fettsyreestrar (fetter bildade av oljesyra): Oleater, med glycerin t. ex. glyceryloleat, handelsnamn olein - en grumlig och tjock, gul till gulbrun vätska som stelnar vid 8-10°, med svagt sur reaktion och isterlukt av stearinsyran och palmitinsyran. Vanligen innehåller den också lite linolsyra (fleromättad) samt palmitinsyra och stearinsyra (mättade) som ger isterlukt.
• Reduceras (väte upptas, syre avges) till fettalkohol: Oktadekanol (oktadecan-1-ol).
• Förestras med alkoholer till fettsyraestrar, t. ex. med glycerin till fett, med fettalkoholer till vaxer: Oleater.
• Förtvålas med alkalier eller metaller till fettsyretvålar: Oleater.
Palmitolsyra C 16:1 (16 kolatomer: en dubbelbindning), C 16:1n-9
• Förekomst: Mest finns i makadamiolja (20 %). Finns i mänskligt hudfett, mindre med åren.
• Beskrivning: Omega-9-fettsyra som smäler/stelnar vid 0,5°.

Hudläkemedel
Enkelomättade fettsyror tas upp något lättare av huden än de fasta mättade. De passar bra i mjukgörande och skyddande cerat och salvor som man vill gnida in ordentligt på torra och utsatta ställen.
Täpper inte till fet hud lika lätt som mättade fettsyror.
Stannar kvar länge på ytan, därför bra i massageoljor för större ytor - ger bra glid.
Oljesyra; se ovan.

Mat och dryck
Fettsyror (E 570 Fettsyror) får tillsättas utan mängdbegränsning som klumpförebyggande medel och tabletthjälpmedel i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Mest används stearinsyra, palmitinsyra och myristinsyra (mättade) och oljesyra (enkelomättad). Ursprunget kan vara vegetabiliskt eller animaliskt.
Giftighet Den enkelomättade erukasyran är giftig och måste tas bort ur rapsolja som ska ätas.
Miljö
Oljesyra; se ovan.

Litteratur:: Se t ex Andersen (1998), Andersen (2004), Bolin och Gustaver del 2,3 (1960), Bruhn och Eneroth (2000), Meyer (1952), Okholm (1973). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Surfactants (2005 07 20). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Tecno-point: Jojoba: new crop for arid lands, new raw material for industry (2005 09 30). Livsmedelsverkets föreskrifter om hantering av livsmedel SLVFS 1996:5 (2005 10 01). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 03 06). Pharmacopoeia of Japan IV 1922 (2009 11 23).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/fettsyraenkel.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2009 11 23
Cookieinfo
Made with a Mac