Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Tinkturer

Fänkålstinktur


Moderväxt
Fänkål (Foeniculum vulgare)
Farmakopénamn
Tinctura foeniculi
CAS-nummer • 84625-39-8, 85085-33-2
• 92623-75-1
• 92347-02-9
• 84455-29-8
• 93685-73-5
• Foeniculum vulgare fruit extract
• Foeniculum vulgare seed extract; Foeniculum vulgare vulgare fruit extract
• Foeniculum vulgare capillaceum fruit extract
• Foeniculum vulgare dulce fruit extract
• Foeniculum vulgare piperitum fruit extract
Engelska namn
Tincture of fennel seed
Förväxlingsrisk

Fänkålsinfusion (utdrag med vatten)
Fänkålsolja (utdrag med olja)


Tradition Allt med fänkål inklusive tinkturen har ansetts vara bra för ögonen. Se under örten om hur denna koppling gjordes redan under antiken.
Framställning
De lätt krossade fröna dras ut i sprit. Filtreras. Enklare fusk: Försätt sprit med fänkålsessens.
Beredningsformen framgår inte av innehållsförteckningen. Alla "extract" kan vara vilken sorts extrakt som helst inklusive fänkålsinfusion, fänkålsolja eller utdrag med lösningsmedel.
Beskrivning
Starkt doftande sprit.

60 % alkohol: 100 ml väger 91 gram. 100 gram = 111 ml
45 % alkohol: 100 ml väger 94 gram. 100 gram = 106 ml
25-40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram. 100 gram = 105 ml
För närmare detaljer, se alkoholmått.

Fett och olja löses bara delvis häri, oavsett alkoholhalt.
• Endast alkoholstarka tinkturer (90 %) löser eteriska oljor och hartser. Med svagare alkoholhalt måste blandningen skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med glycerin och vatten, men blandningen blir mjölkig - måste filtreras för att bli klar.
Innehåll
Framför allt får man ut fänkålsessens med mycket anetol. Oljehalten ökar när fröna lagras - höstskördade frön kan ha upp till 40 % högre halt på våren.
Varianter Fänkålsinfusion - utdrag med vatten.
Fänkålsolja - utdrag med olja.
Hållbarhet
Hållbart - spriten konserverar. Förvara väl tillslutet så att alkoholen inte avdunstar.

Doftbeskrivning
Lakritslik fänkålsdoft.
Användning
Kan användas som grundsprit i för att ge sötma åt gröna dofter.
Kan ingå i ansiktsvatten för fet hy med pormaskar och akne.
Outspädd torkar ut och retar.

Recept
Recept I
(tinktur)
Spiritus dilutus (65 % alkohol) - 150 viktdelar
Fructus Foeniculi, contusus (krossade) - 30 viktdelar
Aetheroleum Foeniculi - 5 viktdelar
Blandas. Macereras 2 dygn, pressas och filtreras. Namn: Fänkålstinktur, Romershausens ögonessens (Tinctura Foeniculi).
(Källa: Pharmaca Composita 1896)
Recept II
(flytande extrakt)
Alkohol (70 % alkohol) - 1 viktdel
Fänkålsfrön - 1 viktdel
Låt dra, filtrera
(Källa: Juneby 1999)
Recept III
(tinktur)
Alkohol (45 % alkohol) 
Fänkålsfrön
Häll sprit över fröna så att den täcker. Låt stå några dagar, skaka om dagligen. Sila och filtrera.
(Källa: Sign. Kido 2001)

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Nielsen (1991), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Neuendorf (1991), Stodola och Volak (2000), Swahn (1996), Thomson (1980).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 21).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/fankalstinktur.html
Datum: 2018 04 23 - Uppdaterad: 2009 01 21
Cookieinfo
Made with a Mac