Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Infusioner

Fänkålsinfusion


Moderväxt
Fänkål (Foeniculum vulgare) - se där om örtens historia
Farmakopénamn
Infusum foeniculi
CAS-nummer • 84625-39-8, 85085-33-2
• 92623-75-1
• 92347-02-9
• 84455-29-8
• 93685-73-5
• Foeniculum vulgare fruit extract
• Foeniculum vulgare seed extract; Foeniculum vulgare vulgare fruit extract
• Foeniculum vulgare capillaceum fruit extract
• Foeniculum vulgare dulce fruit extract
• Foeniculum vulgare piperitum fruit extract
Engelska namn
Fennel seed infusion
Förväxlingsrisk • INCI-namn i innehållsförteckningar: Foeniculum vulgare water (CAS-nummer 92623-75-1) - aromatiskt vatten av fänkål.
Fänkålstinktur (utdrag med alkohol)
Fänkålsolja (utdrag med olja)

Tradition
Som väntat sägs denna infusion vara bra till ögonkompresser. Fänkålens rykte som ögonvårdare har levat sedan Plinius berättade om hur ormar som just ömsat skinn inte kan se förrän de gnidit sig mot örten. Därefter beskriver han ögonmedlet mot svag syn: Fänkålssaft samlas in när stammen sväller, får torka i solen och anbringas i honung som en salva. Man kan också få saften ur de färska fröna eller genom att göra snitt i roten när växten just gått i frö. Enligt Dioskorides vid samma tid kom den bästa fänkålen från västra Iberien (Spanien), vars stjälkar man skulle bryta i bitar och låta saften svettas ut ur framför en eld. Också i en del trakter England fanns det fänkål som saften rann spontant ur, berättar Culpeper på 1650-talet, och den droppade man i ögonen för att förbättra synen.
Framställning
Kokhett vatten hälls över fröna och får dra. Ska inte koka. Filtreras.
Beredningsformen framgår inte av innehållsförteckningen. Alla "extract" kan vara vilken sorts extrakt som helst inklusive fänkålsolja, fänkålstinktur eller utdrag med lösningsmedel.
Beskrivning
Nästan färglös vätska.
Beräkna som vatten - 100 ml väger ca 100 gram
• Ej blandbar med oljor. Eteriska oljor löses inte; blandningen måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin, alkohol.
Innehåll

Vatten: Vattnet och värmen drar ut vattenlösliga ämnen som slemämnen, garvämnen och vattenlösliga färgämnen.
Konserveringsmedel är nödvändigt om infusionen ska sparas längre än några dagar - en vecka. Förslag:
Alkohol: Av vodka (40 %) krävs rätt stor mängd för att alkoholen ska fungera konserverande (en tredjedel av volymen). Gör i så fall ett kallt vodkautdrag samtidigt som det varma vattenutdraget, så blir det en kombinerad infusion - tinktur med både vattenlösliga och alkohollösliga ämnen, inklusive lite eterisk fänkålsessens. Oljehalten ökar när fröna lagras - höstskördade frön kan ha upp till 40 % högre halt på våren.
• Konserveringsmedel för livsmedel går bra, som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (1 %).
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra - konserverar inte på allvar men fördröjer försämring.
• Heltäckande parabenblandning (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur (3 %): Här är det inte den lilla mängden alkohol som konserverar utan bensoehartsen. Tillsätts som när man gör jungfrumjölk.

Varianter Fänkålstinktur - utdrag med alkohol.
Fänkålsolja - utdrag med olja.
Hållbarhet
Infusionen håller sig ca en vecka i kylskåp. Ska den sparas längre eller användas i t. ex. kräm måste den konserveras.

Doftbeskrivning
Söt lakritsdoft som är lätt att ta vara på med alla former av utdrag.
Hudläkemedel
Lugnar och läker eksem. I ögonkompress och till ögonsköljning, med något salt tillsatt, vid ögoninflammation och vagel.
Bra på fet hy med pormaskar och också effektiv mot trött och livlös hy. Används i ansiktsmasker, kräm etc. 

Invärtes bruk
Den vanliga fänkålen är har använts länge i olika beredningsformer både i västerländsk och österländsk medicin. Den eteriska oljan är kramplösande, antiseptisk och slemutdrivande.
• Kryddan fänkål används i svårsmält mat och fänkålste har druckits framför allt för matsmältningen. Ett svagt te kan ges till barn vid tremånaderskolik (kramplösande, gasdrivande, aptitstimulerande).

• Fänkål är också kraftigt mjölkdrivande; fänkålste är sedan länge en standarddryck för ammande mödrar.
• Fänkål har också rykte om sig som bantningsmedel - det började vid de olympiska spelen i Grekland, då deltagarna tog in fänkål för att hålla vikten, och var enligt Culpeper fortfarande vanligt i England på 1650-talet. Fänkålste lär också i våra dagar användas som fastedryck för att den minskar hungerkänslor.
Giftighet
Inte vid normalt bruk.

Recept
Recept I Vatten - 5 dl
Fänkålsfrön, lätt krossade - 1 msk (15 ml)
Koka upp vattnet och häll det kokande över fröna. Låt dra en kvart. Sila.
(Källa: Thomson 1980)
Recept II Vatten - 1 dl
Fänkålsfrön - 1 msk (15 ml)
Koka upp vattnet och häll det kokande över fröna. Låt dra under lock ett dygn. Sila.
(Källa: Hillker 1989)

Litteratur: Se t ex Culpeper (1976), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Nielsen (1991), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Neuendorf (1991), Plinius 20:45 (1951), Stodola och Volak (2000), Swahn (1996), Thomson (198).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 21).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/fankalsinfusion.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2010 02 16
Cookieinfo
Made with a Mac