Shenet

Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem

Konsten att köpa eteriska oljor


Billiga
Till de billiga eteriska oljorna - under 50-lappen för 10 ml - hör en del skarpluktande oljor som kamfer och japansk pepparmynta, många eukalyptusoljor, barrträdsoljor, citrusoljor och asiatiska gräsoljor som citrongräs och citronella.
Dyra
Detta kan jämföras med de dyraste oljorna - och nu övergår vi till priser per droppe: kamomill för ett par kronor, citronmeliss för en femma, ros för en tia, irisrot för en femtilapp. Absoluter är generellt dyrare än destillerade oljor. Absolut av ros, luktviol, jasmin och lindblom kostar aldrig under ett par kronor droppen.
Hur blir det fel?
• Fel växt. Det finns många sorters kamomill, många mynta, många timjan... Den som vill ha sandelträolja och får tag på amyrisolja blir besviken. Inget problem hos de större svenska importörerna som brukar märka noggrant med latinskt namn, däremot i klädkedjor och småaffärer som kan ha mycket vaga uppgifter.
• Fel växtdel. Här är pomerans eldprovet - essens görs av både skal, blad och blomma.
• Fel framställningsmetod. Kamomillextrakt luktar gott men har inte kamomillessensens egenskaper. Både destillerade, pressade och extraherade oljor kan användas i hudvård och parfym men de senare är inte vanliga i aromaterapi.
• Fel butik. Eteriska oljor finns i de flesta hälsokostbutiker. Det som liknar eteriska oljor i hembränningsbutiker, färgaffärer, livsmedelsbutiker, presentbutiker och klädaffärer är däremot utspätt eller syntetiskt. Skyltas det dessutom med "Endast för doftlampor" ska man följa det rådet. Det betyder att oljan kan innehålla vad som helst och/eller att försäljaren inte har kunskap nog att informera om användningen.
Hur blir det rätt? • Börja i hälsokostbutiker. De flesta har ett litet urval från en eller ett pav svenska importörer, som också levererar till kedjor av klädbutiker, hobbybutiker etc. men med annan etikett.
• Köp direkt från trovärdig importör. Dessa känner man igen på att de lämnar exakta och korrekta data om produkterna. Apoteken hör inte till dessa. Minimikrav är uppgifter om växtens botaniska namn, växtdel, ursprungsland, framställningsmetod (destillering, pressning, extrahering), samt uppgifter om utspädning och tillsatser - hur mycket och med vad. Ännu bättre är om man kan ge information om odlingssätt och kemotyper.
• Skilj på importör och återförsäljare. Det är inte importörens fel att butikspersonal inte vet allt om varenda olja.
• Döm inte heller en importör efter vilken information man får om deras varor på nätet. Ring eller skriv efter deras tryckta broschyrer och ställ frågor per epost. De som ger vettiga svar även sedan de inkasserat betalningen kan man återkomma till.
• Pröva på resor i Bulgarien, Turkiet, Marocko, Tunisien, Indien. Man kan göra fynd i fattiga länder som producerar eteriska oljor för den rikare världen. Språkförbistring och närighet (andras eller ens egen) kan göra att man kommer hem med en del udda varor men förlusten är relativt liten och man har roligt under tiden.
• Eteriska oljor: Kännetecken.
Husapotek
Man behöver olika oljor för olika syften - den som gör parfymblandningar har inte samma lager som den som mest använder oljorna till massage eller den som gör krämer. Minimibehovet för alla brukar dock koka ner till de gamla klassikerna lavendelolja och rosenolja, därför att de är lika milda som användbara och behövs alltid och till allt. Någon frisk citrusdoft kommer dessförinnan eller därnäst. 
Därutöver sväller behovet med intresset. Sysslar man med hudvård brukar det gå åt förvånande mängder myrra, tea tree och sandelträ. Parfymören behöver fixatörer och drömmer om frangipani. Massören samlar på sig kylande och värmande oljor, avslappnande och stärkande o.s.v. 
Historia - Destillering och pressning - Extrahering - Köpa - Förvara
Beskrivning - Innehåll - Isolerade kemiska ämnen - Essenskopior
Användningsområden - Doftblandning - Dofttyper - Giftighet - Hudreaktioner
We don't sell, we tell! Tyvärr - Shenets webmaster vet helt enkelt inte var man hittar eteriska oljor i Åmål, bästa vaniljextraktet i Stockholm eller rosenvatten i Jönköping!
Inköpstips - konsten att hitta vilse

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/essenskopa.html
Datum: 2021 12 08 - Uppdaterad: 2008 06 8
Cookieinfo
Made with a Mac