Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Eteriska oljor: Beskrivning


Färg

Färska eteriska oljor är vanligen färglösa till svagt gula; en del kan slå lätt i orange-rött-brunt eller grönt. Några få, som kamomill, är blå på grund av innehållet av chamazulen. I kontakt med luft och ljus mörknar de flesta oljor till allt brunare.
Apropå färg uppvisar eteriska oljor hela spektrat av färger vid s.k. Kirlianfortografering (fotografering under tillförsel av elektricitet). Även växter har en färgrik aura i samma mån som det finns liv kvar i dem. Syntetiska doftämnen saknar däremot helt sådana energifält.
• Ytterligare en för ögat synlig egenskap är optisk aktivitet, ett mått på ljusets polarisering i ett ämne. De olika formerna har samband med egenskaper som hållbarhet, nyttighet för den mänskliga kroppen etc. En vanlig och enkel grovsortering är i följande tre former:
Högervridande form, D (dexter), (+)
Optiskt aktiv. Vanligt för
ämnen av naturligt urspung.
Vänstervridande form, L (laevo , (-)
Optiskt aktiv. Förekommer hos både naturliga och framställda ämnen.
Racemform, DL (dexter laevo), (±)
Optiskt inaktiv. Blandning av höger- och vänstervridande, vanlig i framställda ämnen men ovanlig för eteriska oljor. Se t. ex. kamfer och mentol.

Konsistens Flytande i rumstemperatur; vid lägre temperaturer kan de kristallisera - den fasta delen kalla stearopten, den ännu flytande elaopten.
• En del oljor som tea tree, eukalyptus och många citrusoljor är näst intill vattentunna. Tjockhet och seghet hos normalt tunna oljor är ett tecken på att de är gamla. Se vid eteriska oljors förvaring om ålderstecken.
Absoluter och resinoider är vanligen så tjocka att de måste spädas med något lösningsmedel för att flyta.
• I kyla tjocknar många oljor och kan kristallisera, t. ex. rosenolja vid 17-21°, anisolja vid 15-19°. Den fasta delen kallas stearopten, den ännu flytande elaopten. Detta är inget fel. Oljan blir flytande igen när man håller flaskan i handen eller i varmt vatten en stund.
Doft Eterisk = flyktig. Eteriska oljor avdunstar lätt, särskilt med vattenånga (förvara dem alltså svalt i väl tillslutna flaskor). Det är just på grund av flyktigheten de doftar och kan destilleras fram. Doften är en kombinationen av ibland hundratals kemiska ämnen, precis som en parfymdoft kan vara det. En skicklig parfymör kan lista ut kombinationen av ämnen genom att avlukta oljan eller blandningen med jämna mellanrum, t. ex. en minut efter det att den strukits ut på ett papper, en timme senare, dag för dag. Lukten talar om vilka ämnen som avges. De flyktigaste oljorna (som citrusoljor) avger det mesta av doften mycket snabbt. Andra, mest typiskt några animaliska doftämnen, kan lukta rent illa de första minuterna och sedan avge väldoft i åratal.
• Se dofttyper där eteriska oljor grupperas efter flyktighet och doftgrupper som citrus, blommiga, träiga etc. På ingångssidan till parfym beskrivs flyktighet i termer som är användbara vid doftkomposition.
• 100 ml eterisk olja väger vanligen 85-97 gram. 100 gram = 118-104 ml.
• Några få oljor med mycket fenoler eller svavelföreningar (kanel, kryddnejlika, vitlök) når upp till vattenvikt: 100 ml = 100 gram.
• Extremer är vintergrönolja och senapsolja som sjunker i vatten: 100 ml väger 118-120 gram. 100 gram = 85-83 ml.
Dropptal

Grovt räknat väger 20-25 droppar 1 gram. Skillnaderna beror på hur tjock oljan är.
• Tunna oljor brukar ha droppinsats med litet hål. Dropparna blir alltså små, i extremfall 35-40 droppar per ml.
• Tjocka oljor kräver större dropphål. Dropparna blir större och tyngre, vanligen runt 20 droppar per ml.
Lathund för droppdosering av eteriska oljor!
Lösningsmedel
Vatten och annat vattenlösligt
Vatten: Eteriska oljor löser sig inte i vatten - de kan inte tvättas bort med vatten, de kan inte dras ut ur växter med infusion eller dekokt och de kan inte blandas med vatten. De flesta oljor lägger sig på ytan, resinoider och några andra tunga oljor sjunker till botten. Först i utspädningen 1:200 (0,5 %, 15-20 droppar av tunna eteriska oljor per dl) kan man få ganska bra vattenblandningar men de måste ändå skakas om före användning. Trots olösligheten avger oljorna doft till vattnet, ett faktum som aldrig upphör att förvåna. Det är därför man kan göra enkla aromatiska vatten som doftar trots att de innehåller så gott som ingenting. Man droppar i olja i ljummet vatten (3-4 droppar per dl), låter det dra några veckor, skakar om dagligen och filtrerar sedan genom pappersfilter.
Nästan inget blir kvar men vattnet har fått doft och smak.
• Inte heller glycerin löser eteriska oljor. Blandbarheten är ungefär som för vatten men det är bortkastad möda att försöka dra ut doft ur växter med glycerin (glycerit).
Ättika löser eteriska oljor bättre än vatten och ättiksyran inverkar också på dem så att nya ämnen bildas - doften "mognar". Det har använts mycket i toalettättika.
• Eteriska oljor löser sig bra i tvålar, som är vattenlösliga trots att de (flesta) består av huvudsakligen fett - vanligt förr.
Alkoholer
Alkohol: Eteriska oljor löses i 95 % alkohol, ofta i 90 %. 70 % kan lösa en del tunna oljor men tjockflytande resinoider aldrig mer än delvis.
• Terpenfria oljor löses lättare i svagare alkohol, vilket är ett av skälen till att parfymindustrin gärna använder dem. De fungerar också som lösningsmedel för hela eteriska oljor med terpenerna kvar, som blir lättare att blanda med svag alkohol om terpenfri olja finns med i blandningen.

Propylalkohol och isopsopropylalkohol: Isopropylalkohol löser eteriska oljor dubbelt så bra som vanlig alkohol; det räcker alltså med 40 % isopropylalkohol där det krävs 80 % vanlig. Till att dra ut doft ur växter duger de dock inte.
Propylenglykol är ett vanligt lösningsmedel för eteriska oljor men löser långtifrån alla.
Bensylalkohol och bensylbensoat används framför allt som lösningsmedel för konstgjord mysk.
Oljor
Vegetabiliska oljor löser eteriska oljor lätt, om än lite grumligt ibland. Ett trick för att förbättra lösligheten är att tillsätta 15-25 % isopropylmyristat som ger en klar lösning.
• Den behandlade olivoljan olivåterfettning löser bättre än vanlig olja.
• Mineraloljor som flytande paraffin löser endast få eteriska oljor och lösningen blir nästan alltid mjölkig.

Turkisk rödolja förblir klar med så mycket som 10-50 % eterisk olja. Att rödoljan också är vattenlöslig utnyttjas när man vill blanda eteriska oljor med vatten: man löser den eteriska oljan i rödolja och sedan hela blandningen i vatten. Oljeblandningen kommer inte att flyta på ytan utan blanda sig (emulgera) med vattnet.
Fett och vax
Fetter och vaxer löser eteriska oljor och de kan blandas obehindrat med varandra i smält tillstånd. När fettet och vaxet stelnar igen är det helt blandat med oljan.

Hartser
• Hartser är flytande i växterna därför att de är lösta i eteriska oljor. Hartser löses alltså av sina eteriska oljor - copaivabalsam t. ex. av copaivaessens. Till de mest hartslösande oljorna hör annars eukalyptus, kajeput, lavendel, spiklavendel, kryddnejlika och rosmarin och oljor rika på limonen, t. ex. apelsin, citron och grapefrukt.
De kan alltså användas för att
• hålla tjocka och trögflytande hartsoljor (resinoider) flytande (2 volymdelar citrusolja till 3 delar resinoid);
• ta bort hartsrester, inklusive tejp- och etikettklister som ju ofta bygger på hartser.
Annat lösande och lösligt
• Flyktiga lösningsmedel som petroleumeter, hexan, bensen och aceton löser oljorna. De används t. ex. för att få ut doftämnena till absoluter och resinoider.
• Tensiden MIPA-laurylsulfat löser eteriska oljor utan grumlighet och mjölkighet.
• Till mer udda ämnen som löses av eteriska oljor hör svavel, jod och och fosfor.
pH och inkompatibiliteter
• De flesta eteriska oljor har neutral reaktion (pH 5-7).
Eteriska oljor A-Ö Historia - Destillering och pressning - Extrahering - Köpa - Förvara
• Beskrivning - Innehåll - Isolerade kemiska ämnen - Essenskopior
Användningsområden - Doftblandning - Dofttyper - Giftighet - Hudreaktioner

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/essensbeskriv.html
Datum: 2021 10 27 - Uppdaterad: 2009 01 12
Cookieinfo
Made with a Mac