Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Vitlöksessens


Moderväxt
Vitlök (Allium sativum) - se där om växtens historia
Synonymer
Vitlöksolja, lökolja
CAS-nummer 8008-99-9, 8000-78-0
Allium sativum
Engelska namn
Garlic oil, garlic essential oil, essential oil of garlic, common garlic essential oil, allium oil
Andra namn
Romanska språk
Huil essentielle d'ail (franska)
Andra språk
Ätherisches Knoblauchöl (tyska)

Den färska löken har varit mat och medicin i årtusenden. Den eteriska oljan används som smakämne.
Ångdestillering av den färska löken med 0,2-0,35 % eterisk olja. Inga doftämnen tas bort.
Ursprung
• Nordafrika: Egypten tillverkar mest, sedan 1980-talet.
• Europa: Bulgarien, Frankrike, Tyskland.
• Asien: Kina, Japan:
• Amerika: Mexiko.
Färglös, ljusgul eller gulbrun olja.
100 ml väger ca 100 gram
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Ämnena bildas i en lång kedja, först när löken krossas, sedan när luft, vatten och värme tillförs när den äts eller destilleras. Innehållet i eterisk olja och andra utdrag kan variera kraftigt beroende på detaljer i behandlingen:
  • Förstadiet alliin (S2-propenyl-L-cystein-disulfid-oxid) är en svavelhaltig aminosyra utan lukt. Den finns i färsk vitlök (0,25-1,15 %), torkad (0,7-1,7 %) i vitlökstabletter (runt 1 %) och också i eterisk olja. En vitlöksklyfta eller 0,5-1 gram torkat vitlökspulver ger motsvarande 6-10 mg alliin.
Allinas: Enzymet allinas frisätts när löken krossas. Det finns också i eterisk olja (0,1-0,36 %).
Allylsulfensyra: Allinas bryter ner allin till allylsulfensyra.
Allicin (diallyl-disulfid-oxid): Allylsulfensyran kondenseras till bakteriedödande allicin. Det är detta som smakar starkt i gul lök och vitlök, får ögonen att tåras och antagligen har funktionen att skydda löken mot insekter. Det är mycket flyktigt och instabilt, t. ex. känsligt för alkalier (men tål surt) så det räcker inte att standardisera det i ett preparat. Av alliin blir ungefär halva vikten allicin. En vitlöksklyfta eller 0,5-1 gram torkat vitlökspulver ger alltså motsvarande 3-5 mg alliin. Det finns inte i den eteriska oljan.
Svavelföreningar (polysulfider, mest typiskt diallyl-sulfider): I kontakt med luft, vatten och värme, t. ex. i människokroppen när man ätit löken och vid ångdestillering, omvandlas allicin snabbt till svavelföreningar med den typiska dagen-efter-lukten. De är flyktiga och förstörs lätt vid tillverkning och lagring. Det är dessa nedbrytningsprodukter som dominerar lukten i den eteriska oljan.
Annat - lite terpener, alkoholer och aldehyder - dränks i den övriga lukten.
Doftämnen Eterisk olja
Terpener  
fellandren  
Alkoholer     
geraniol  
linalol  
Aldehyder  
citral  
Svavelföreningar  
alliin  
diallyl-disulfid 60 %
diallyl-sulfid  
diallyl-trisulfid 20 %
Varianter • Pressad vitlöksolja. Engelskt namn: Expressed garlic oil. INCI-namn: Allium sativum bulb oil. CAS-nummer 8000-78-0. Pressas ur löken. Funktion i kosmetika: Doftmaskör, hudvårdande.
• Vitlöksextrakt: Engelskt namn: Galic extract. INCI-namn: Allium sativum bulb extract. CAS-nummer 8008-99-9. Extraheras ur löken. Funktion i kosmetika: Hudvårdande.
• Jodiserade vitlöksextrakt: INCI-namn: Iodized garlic; Iodized garlic extract; båda utan CAS-nummer och med funktionen hudvårdande.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Allicins nedbrytningsprodukter som finns i olja är svåra att lagra. Lukten sipprar ut ur glasflaskor, som måste packas in extra och förvaras en bra bit borta från allt annat.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr per 10 ml. Hälsokostbutiker har den aldrig.

Doftbeskrivning
Oljan luktar inte färskpressad lök utan dagen-efter-vitlök. "Vitlöksandedräkt på flaska" är en helt saklig beskrivning, eftersom den eteriska oljan domineras av allicins nedbrytningsprodukter. Lukten är extremt stark. Rådet att arbeta med oljan utomhus är gott.

• Rumsparfym: Förvara flaskan utomhus. Det går inte att ha den inomhus ens inslagen i många plastpåsar.
insektsmedel:
Berättelserna om vitlök mot vampyrer och andra blodsugare har sin poäng: I fästingrika trakter har vitlök alltid haft gott rykte som insektsbortstötare och en svensk studie bekräftar effekten. Man gav marinsoldater ett (invärtes) vitlökspreparat, motsvarande två vitlöksklyftor, varje dag. 30 % fler än i kontrollgruppen klarade sig helt utan fästingbett, och de i gruppen som ändå blev bitna fick 30 % färre bett än övriga. För hundar och katter är metoden riskabel; se Giftighet nedan.

Hudläkemedel
• Färsk vitlök: Under första världskriget kom många gamla läkemetoder till heders. En var att pressa ut vitlökssaft på vitmossa och använda som antiseptiskt omslag på operationssår. Allicin i den färska saften hämmar uppkomsten av sårbakterier i utspädningen 1:100.000. Framför allt är det verksamt mot svamp, t. ex. candida. Arvid Månsson i mitten av 1600-talet menade att löken lagd på sår, samtidigt som man drack den i vin, till och med skulle driva ut förgiftning av bettet från en galen hund.
• Eterisk vitlöksolja: Den färska oljan "drager blåsor på huden" upplyses i en handbok från 1880-talet, alltså ett av många s.k. blåsdragande medel - se Sårhistoria. Idag används vitlöksoljan som eksemmedel - en tids utvärtes behandling rapporteras kunna läka ut eksem. Akut tar den bort klådan.
Tandvård Att vitlök är bra för lukt i munnen är ett råd som dyker upp då och då i medeltida svenska läkeböcker.
Klyftor av färsk vitlök har blandats i salvor och oljor för reumatiska smärtor, inflammerade nerver och på bröstet vid andningsproblem. Arvid Månsson (som brände löken till ett svart pulver och rörde ner det i olja) menade att "det helar över måtta" på sönderbrutna ben och gamla skador.
Den eteriska oljan är inte hudirriterande, men känsliga personer kan reagera. (Däremot kan den färska löksaften reta. Applicerad utvärtes kan den ge rodnad och smärta och vid längre tids användning blåsor och djupa inflammationer.)

Mat och dryck
Den eteriska oljans huvudsakliga användning är industriellt i mat - man använder som mest mindre än 0,003 %. I livsmedelsbutikerna finns idag färdigblandad vitlöksolja, som uppges vara vegetabilisk olja + eterisk olja av vitlök. Den kan användas hemma i köket men någon frisk och stark vitlökssmak ger den inte.
Invärtes bruk
Färsk vitlök
Färsk vitlök har använts i tusentals år inom kinesisk, indisk och europeisk läketradition för sin bakteriedödande effekt och för att behandla allt från hysteri och spetälska till hosta och också för att driva fram menstruation och som abortmedel. Idag används vitlök framför allt för att behandla maginfektioner och urinvägsinfektioner, för att sänka blodtryck och måttligt förhöjda blodfetter och hämma blodproppar, som allmänt prestationshöjande medel, som stärkande medel mot infektioner, t. ex. för att motverka förkylning, katarrer i luftvägarna och infektioner. För pressad saft är dosen 2-4 ml 3 gånger dagligen, för torkad vitlök 2-4 gram 3 gånger dagligen. 6-12 vitlöksklyftor per dag uppges ge antibiotisk effekt.
• Svavelföreningarna som bildas när man äter löken gör blodet mer lättflytande och sänker blodtrycket, blodsockerhalten och "det onda" kolesterolet (LDL). De har också en avgiftande effekt genom att de förenar sig med en del metaller så att dessa slutar cirkulera i kroppen; effektivt på t. ex. kvicksilver men inte på bly.
• Både allicin i flera former och andra ämnen i den färska löksaften (bl. a. allicin di-2-propenyl tiosulfinat, di-2-propenyl disulfid, dietyl tiosulfinat och tiulfinat) är verksamma mot bakterier och jästsvampar. Allicin sänker blodtrycket lika bra som diabetespreparatet tolbutamid. Det är också antibiotiskt; 1 gram motsvarar den bakteriehämmande effekten av 15.000 IE penicillin. En annan siffra är att 1 mg allicin motsvarar 10 mikrogram (ug) penicillin. Dagsdosen Kåvepenin innehåller flera tusen mg penicillin.
• Ofta återkommande recept mot heshet i medeltida svenska läkeböcker: Skivad vitlök sjuden i vatten, vin, gammalt öl, varm komjölk eller getmjölk, att dricka morgon och kväll.
Vitlökspreparat
Preparat av vitlök används ungefär som färsk lök för att behandla och förebygga infektioner, sänker blodtryck och LDL-kolesterol. I Sverige finns t. ex. naturläkemedel i tablettform mot förkylningssymptom.
Eterisk olja
• Eterisk olja: Svavelföreningar finns också i destillerad eterisk olja, däremot inte allicin. För "vitlöksolja" (antagligen eterisk olja) är dagsdosen 0,03-0,12 ml, alltså upp till 2 droppar, 3 gånger dagligen.
Luktfri vitlök?
Luktlösa vitlökskapslar bygger på förstadiet alliin (som finns i den eteriska oljan), vanligen standardiserat till 1 % (4-12 mg ska motsvara 2-5 mg aktivt allicin i färsk vitlök). Det finns också de som baseras på allinas, som bryter ner alliin till allicin i magtarmkanalen.
Det är just skarpluktande allicin, eventuellt också dess dagen-efter-luktande nedbrytningsprodukter, som är det verksamma ämnet. Lukten av dem kan minskas genom att preparatet läggs in i kapslar som löses upp först i tarmarna, men kan inte tas bort helt eftersom de utsöndras genom hud, slemhinnor, urinvägar, galla och lungor. Det räcker att gnida in lite av den eteriska oljan på fotsulan, så utandas man snart dagsgammal vitlök.
• Vitlök klassificeras som livsmedel. Den är ogiftig men blir snabbt för mycket för magen, även ammande barns eftersom svavelföreningarna övergår i modersmjölken. Medicinska doser rekommenderas inte till gravida eftersom det kan ge livmodersammandragningar. Fosterpåverkan har inte kunnat uteslutas.
• Extrakt och eterisk olja räknas som läkemedel/naturläkemedel. Inte heller här har man kunnat utesluta fosterpåverkan. Effekterna är svåra att studera eftersom det är svårt att standardisera extrakten.
• Hundar och katter lär sakna ett enzym som bryter ner vitlökens svavelföreningar; djur sägs ha dött av anemi sedan man gett dem vitlök invärtes som insektsbortstötande medel.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Bresle och Stenson (2002), Bruhn och Eneroth (2000), Färnlöf och Tunón (2001), Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Klemming läkebok 5, 7 (1883-1886), Lawless (1992), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Lucas (1978), Månsson (1986).
• Artiklar: Svensson Å, Bojs G, Hradil E, Malmkvist-Padosan S, Pettersson A: Vitlök och olivolja: Gärna i maten men inte till hudvård (Läkartidningen 1991; 88(9):733-734). Vitlök som insektesmedel: JAMA, The Journal of the American Medical Association, august 2000. Vitlök mot bakterier och jästsvampar: Fenwick GR, Hanley AB: The genus Allium - Part 2 (Crit Rev Food Sc Nutr. 1985;23(4):273-377).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 30). Projekt Runeberg: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 08). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eovitlok.html
Datum: 2018 12 12 - Uppdaterad: 2010 06 14
Cookieinfo
Made with a Mac