Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Vanilj resinoid och absolut


Moderväxt
Vanilj (Vanilla planifolia = Vanilla fragrans och Vanilla tahitensis)
Synonymer
1) Vanilextrakt, vaniljresinoid, vaniljconcrète
2) Vanilj absolut, vaniljextrakt
CAS-nummer • Vanilla planifolia: 84650-63-5
• Vanilla tahitensis: 94167-14-3
• Vanilla planifolia bean extract ["extract obtained from the beans"] 84650-63-5
• Vanilla planifolia fruit extract ["extract of the fruit"] 84650-63-5
• Vanilla tahitensis bean extract ["extract obtained from the beans of the plant, Vanilla tahitensis"] 94167-14-3
• Vanilla tahitensis fruit extract ["extract of the fruit of the vanilla, Vanilla tahitensis"] 94167-14-3
Engelska namn

1) Vanilla extract, vailla resinoid, vanilla concrète
2) Vanilla absolute, vanilla absolute, common vanilla absolute, Mexican vanilla absolute, Bourbon vanilla absolute, Reunion vanilla absolute

Andra namn
Romanska språk
1) Extrait de vanille (franska)
2) Vanille absolu (franska)

Andra språk
1) Vanilleauszug (tyska)
Förväxlingsrisk
Vaniljolja - örtolja
Vaniljtinkur
- alkoholutdrag

Resinoid (hartsolja), extrakt, concrète, absolut - namnen är många på dessa doftextrakt av vaniljstång. Vaniljtoner ger mjukhet till alla slags dofter och i orientdofter kan de bli helt dominerande. För det mesta handlar det dock om syntetiskt vanillin.

• För smak används helst vanlig äkta vanilj (Vanilla planifolia). Bäst är Bourbonvanilj från Madagaskar och Réunion.
• För doft används även Tahitivanilj (Vanilla tahitiensis) och vanillon (Vanilla pompona) från Mellanamerika.
1) Vanilj resinoid: Finfördelade vaniljskidor eller vaniljkristaller extraheras med lösningsmedel, vanligen alkohol, till ett extrakt. Skidorna kan få stå och skaka i alkoholen i en månad. Resultatet kan kallas extrakt, resinoid och ibland också concréte, eftersom det görs på levande material.
2) Vanilj absolut: Extraktet extraheras vidare till absolut, ibland också kallat extrakt. Mjuka och fasta extrakt till livsmedel kan också extraheras med isopropylalkohol, aceton, bensen, trokloretylen.

Ursprung
• Europa: Frankrike av importerad Bourbonvanilj.
• Amerika: I USA av importerad vanilj, på Madagaskar av inhemsk Bourbonvanilj.
Mörkbruna oljor som kan ge lösningar brun färg. Tjocka så att de måste spädas för att rinna. 
Mått och vikt 2) Vanilj absolut: 75 % absolut: 1 ml = ca 20 droppar.
• Olösliga i vatten.
• Lösliga i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Alkoholutspädda extrakt kan inte blandas med olja.
Innehåll
• Doft kommer framför allt från heliotropin, eugenol och p-hydroxibensaldehyd. Mest och bäst finns i mexikansk vanilj, Tahiti och vanillon.
• Smak kommer framför allt från vanillin och etylvanillin, mest och bäst i Bourbonvanilj. Av skidans vikt utgör dessa ämnen 1,5-3 %, i Bourbon upp till 10 %.
Vaniljskidan
Över 70 % av skidans vikt, varav lite dras ut vid extrahering:
Vatten (35 %).
• Socker (25 %).
Vaxer och fetter (15 %).
Doftämnen 1) Extrakt
Alkoholer     
eugenol  
Aldehyder  
heliotropin (piperonal)  
p-hydroxibensaldehyd 5-9 %
vanillin och etylvanillin 85 %
Ersättning
• Äkta vanilj är dyrt, konstgjord billig och marknaden stor och lockande, så förfalskningar är vanliga och det finns ingen säker metod att avslöja dem. Redan när skidorna skickas ut i världen kan de vara ingnidna med perubalsam eller perubalsamolja som har liknande doft och vara beströdda med kristaller av bensoesyra, kumarin eller någon syntetiskt framställd vanillin.
Vaniljtinktur (utdrag i sprit) och vaniljolja (utdrag i vegetabilisk olja) kan användas för sin fixerande effekt på samma sätt som resinoid och absolut.
• "Vaniljessens" är vanligen alkohollösningar av syntetiska doftämnen. Se under vaniljtinkturen.
• I potpurrier och rökelsepulver kan man använda bitar av vaniljstång.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Vanilj resinoid (80 % extrakt, 20 % alkohol): Hos importörer av eteriska oljor för 125-170 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
2) Vanilj absolut
(72-75 % extrakt): Hos importörer av eteriska oljor för 90-195 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Tung, tjock, söt och varm vaniljdoft. Sägs sakna toppnot medan mellannot och basnot är gemensam.
Stor kvalitetsskillnad mellan olika fabrikat.
Flyktighet
Både resinoid och absolut är basnoter.

Doftblandning
Kraftfulla fixatörer. Mycket starka - endast lite behövs. Passar med nästan allt, som liknande dofter (benzoin, nard), blommor (ros, ylang-ylang), citrus (lime, neroli), kryddor (kryddnejlika), och opoponax, sandelträ, vetivert

Användning
Förekommer i de flesta fina parfymer, särskilt orientdofter
Både resinoiden och absoluten innehåller små mängder vaxämnen kan täppa till luftrenare.
• Rumsparfym: Värmande och tröstande doft som använts mot hysteri - "lugnar känslostormar", som René-Maurice Gattefossé uttrycker det. Gammalt rykte som afrodisiakum och i moderna tester tolkar fortfarande både män och kvinnor vaniljdoften som förförisk.
• För luftvägarna, t. ex. i förkylningsångbad: Kramplösande.
Används inte terapeutiskt i aromaterapi.
Kan ge allergiska reaktioner. Man vet så mycket som att det inte är vanillin som är huvudorsaken.

Mat och dryck
Flitigt använda i livsmedel, drycker och tobak.
Miljö
Extrakt finns av ekologiskt odlad vanilj.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Lawless (1992), Meyer (1952), Neuendrof (1991), Swahn (1996), Ullmark (1997).
• Artiklar: Magi på flaska (Elle 4:2000).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2006 04 15). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eovaniljabsolu.html
Datum: 2018 08 22 - Uppdaterad: 2009 11 28
Cookieinfo
Made with a Mac