Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Trämosseextrakt


Moderväxt
Trämossa (Evernia furfuracea)
Synonymer
Trämosseextrakt, extrakt av trämossa, trämosseolja, trämosseresinoid, trämossehartsextrakt, hartsoljeextrakt av trämossa, hartsolja av trämossa
CAS-nummer 90028-67-4
Evernia furfuracea extract ["an extract of the plant"]
Engelska namn
Tremoss extract, tremoss oil, treemoss resinoid
Andra namn
Romanska språk
Mousse d'arbre resinoid (franska)
Förväxlingsrisk
Ekmosseextrakt

Viktig för parfymindustrin, som experimenterat fram otaliga extraheringsmetoder.
Mossan extraheras med allehanda lösningsmedel:
• Med alkohol (vanlig etanol eller träsprit) strax under kokpunkten får man ut 8-12 % av mossans torrvikt i form av resinoid, mindre om alkoholen späds med bensen. 
• Bensen: Mossan får först dra ett dygn i varmt vatten, lufttorkas och extraheras sedan nära kokpunkten. Ger 5 % av torrvikten.
• Petroleumeter ger mindre 2-4 %. 
• Aceton ger mer, 5-8 % av torrvikten, men används sällan eftersom mycket lösningsmedel går förlorat - det blir dyrt.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Jugoslavien.
• Nordafrika: Marocko.
Alla extrakt av trämossa blir mörka och tjocka, nästan fasta, och tjocknar ännu mer i kyla. 
1 ml = ca 20 droppar - om det droppar alls.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol (som blir mörk eller grön), vegetabiliska oljor.
Doftämnen  
Fenoler  
Organiska syror  
Kumariner  
kumarin  
Innehåll • Alkoholextrakt innehåller mycket klorofyll och andra färgämnen och ämnen som inte löses i alkohol.
• Späds med lösningsmedel till 50-65 % för att hållas flytande. Liksom med ekmossa gör man klokt i att själv späda den ännu mer med alkohol eller vegetabilisk olja till en brukslösning. Se ekmossesoppa bland grundrecepten på alkoholbaserad parfym.
Varianter
• Trämossa concrete. Engelskt namn: Treemoss concrete. INCI-namn: Evernia furfuracea extract, samma CAS-nummer. Samma krav på innehållsdeklaration som för extraktet.
• Trämossa absolut: Resinoid extraheras med varm alkohol, petroleumeter eller bensen vilket ger halva resinoidens vikt i form av absolut. Används dom doftämne och fixatör i all slags parfym - eau de cologne, aftershave, parfymer med skogs- och mossdoft, orientdofter, blomdofter

• Trämossa absolutolja: Resinoid vakuumdestilleras till en tjock, ljusgul eller olivgrön absolutolja med torr, jordig och barkig doft, lik råvaran. Används i fin parfym.
• Trämossa eterisk olja: Resinoid destilleras med vattenånga, etylenglykol eller glycerin, vilket ger en tunnare olja, 3-12 % av resinoidens ursprungsvikt.
Ersättning
Ekmossa resinoid - lik men mindre barkig.
Tjära går åt rätt håll om det bara är doften man är ute efter.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Blir bara bättre av ett par års lagring.
Inköp We don't sell, we tell!
Svenska importörer av eteriska oljor sålde extraktet senast år 2000 till ett pris som var rätt mycket lägre än ekmosseextrakt.

Doftbeskrivning
Barkig, rökig, tjärig - en kraftigare och grövre ekmossa.  

Flyktighet
Basnot.

Doftblandning
Mycket små mängder behövs. Det kan vara lämpligt att späda resinoiden ytterligare så att den blir lättare att dosera.

Användning
Som doftämne i rakvatten - en typisk herrdoft.
Vaxämnena kan täppa till luftrenare.
Doftämne i tvålparfym. Liksom ekmossa gör trämossa tvålmassan grön om den tillsätts redan vid förtvålningen, men färgen bleknar bort redan under stelningen. Pröva att tillsätta vid en omsmältning i stället, så håller kanske färg och doft bättre.
Hudreaktion Allergen - liknar ekmossa, som är det mest allergiframkallande i standardtestet för att diagnostisera doftämnesallergi.

Lagstiftning
Måste sedan 2005 innehållsdeklareras i kosmetika, oavsett funktion i produkten, om mängden överstiger:
I produkter som lämnas kvar på huden 0,001 % = 0,001 gram per 100 gram = 1 mg per 100 gram = 10 ppm (miljondelar)
I produkter som sköljs bort 0,01 % = 0,01 gram per 100 gram = 10 mg per 100 gram = 100 ppm (miljondelar)

Litteratur: EU-parlamentets och rådets direktiv om obligatorisk märkning av vissa doftämnen: 2003/15/EG (2003).
Nätpublikationer: Miljöministeriet, Miljöstyrelsen (2007:86): Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter (2008 04 29). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotramossa.html
Datum: 2018 12 18 - Uppdaterad: 2009 01 18
Cookieinfo
Made with a Mac