Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Tolubalsamessens och perubalsamextrakt


Moderväxt
Tolubalsamträd (Myroxylon balsamum var. genuinum)
Synonymer
Tolubalsam, tolubalsamolja, renad tolubalsam
1) Eterisk tolubalsamolja
2) Eterisk tolubalsam hartsolja, eterisk tolubalsamolja
3) Tolubalsamextrakt
4) Tolubalsam hartsextrakt
CAS-nummer 1) 9000-64-0
2) 92704-46-6
3) 9000-64-0
4) 92704-46-6

1) Myroxylon balsamum balsam oil ["volatile oil of the balsam obtained from the bark exudate of Myroxylon balsamum"]
2) Myroxylon toluiferum resin oil ["essential oil of the resin obtained from the bark exudate of Myroxylon toluiferum"]
3) Myroxylon balsamum balsam extract ["extract of the balsam obtained from the bark exudate of Myroxylon balsamum"]
4) Myroxylon toluiferum resin extract ["extract of the resin obtained from the bark exudate of Myroxylon toluiferum"]

Engelska namn
Tolu balsam, Tolu balsam oil, American balsam oil, Thomas balsam oil, resin Tolu oil, opobalsam oil
1) Tolu balsam essential oil, Tolu balsam volatile oil
2) Tolu balsam essential oil, Tolu balsam volatile oil
3) Tolu balsam extract, balsam of Tolu extract
4) Tolu balsam extract, balsam of Tolu extract
Andra namn
Romanska språk
1) Huille essentielle du baume du Tolu (franska)
2) Huille essentielle du baume du Tolu (franska)
3) Extrait du baume du Tolu (franska)

4) Extrait du baume du Tolu (franska)
Förväxlingsrisk
Tolubalsam - råvaran. Oljor och extrakt - t. ex. tolutinktur - kallas ofta bara tolubalsam.
Perubalsamolja. Ibland räknas träden som varieteter av samma art (perubalsam: Myroxylon balsamum var. pereirae, tolubalsam: Myroxylon balsamum var. genuinum), ibland som separata arter (perubalsam: Myroxylon pereirae, tolubalsam: Myroxylon toluifera/toluiferum). Sammanställarna av INCI-listan specificerar inte alltid (Myroxylon balsamum) men det framgår av sammanhanget att man här menar tolu.

Både tolubalsam och eterisk olja av den är svåra att få tag på idag.
Farmakopéerna

Eterisk olja eller extrakt har inte varit officinella i Sverige, däremot balsamen.
• Eteriska olja: Tolubalsam ångdestilleras eller vakuumdestilleras. Man får ut ca 7 % av hartsvikten. Att INCI-listan ibland uppger råvaran som balsam, ibland som resin har ingen betydelse, tolubalsam är en harts (resin) som är en balsam (balsam).
• Extrakt: Perubalsam extraheras med flyktiga lösningsmedel (alkohol, bensen) till hartsolja (resinoid). Bensenextrakt kan tvättas med alkohol till s.k. neutral resinoid. Spädes. Varierande reningsprocedurer kan följa på båda, som tvättning med alkalier eller avfärgning med aktivt kol
.
Ursprung
• Sydamerika: Brasilien, Colombia, Venezuela.
Beskrivning • Eterisk olja: Tjock gul olja som kan färga andra vätskor.
• Extrakt: Mörk olja som kan ge lösningar brun färg. Tjock och sirapslik och måste spädas; i kyla kristalliserar den till gula kristaller. 
Doftämnen
Alkoholer     
eugenol  
farnesol  
Aldehyder  
vanillin  
Estrar  
bensylbensoat  
bensylcinnamat  
kanelacetat  
Organiska syror  
bensoesyra  
kanelsyra  
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
• Den eteriska oljan löser sin egen tolubalsam.
Innehåll

• Eterisk olja: Så gott som ren eterisk olja med framför allt estrar av kanelsyra (cinnamater) och bensoesyra (bensoater) - det är dessa syror som gör tolubalsam till en äkta balsam. Lite rester av hartsämnen.
• Extrakt: Eterisk olja (resinoid innehåller inte mycket) och hartsämnen. För att hållas flytande späds extrakten alltid, t. ex med alkohol. En resinoid som säljs i Sverige består till 80 % av resinoid, resten okänt utspädningsmedel.

Varianter Tolubalsam - råvaran.
• Ospecificerade balsamoljor (eterisk olja med INCI-namn Myroxylon balsamum balsam oil; extrakt med INCI-namn Myroxylon balsamum balsam extract; båda med CAS-nummer: 9000-64-0): Ursprunget är inte specificerat som peru (var. pereirae) eller tolu (var. genuinum). Ibland räknas dessa som varieteter av arten Myroxylon balsamum, ibland som separata arter.
Ersättning
Tolutinktur - alkoholutdrag på balsam.
Perubalsamessens och perubalsamextrakt är lika men anses inte ha lika bra doft och är allergena.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
• Extrakt (80 % resinoid): Hos importörer av eteriska oljor för runt femtiolappen per 10 ml och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
• Eterisk olja: Söt fruktig blomdoft.
• Extrakt: Pepprig toppnot av kanel som snart övergår till en söt och varm doft som påminner om vanilj och benzoin, ofta beskriven som hyacintlik. Anses ha finare doft än perubalsamextrakt

Flyktighet
Basnoter och fixatörer.
Doftblandning
Fixerar andra doftämnen så att de avdunstar långsammare.  Passar med söta blomdofter som ylang-ylang och mimosa, den friska neroli, trädofter som sandelträ och cederträ, och exotiska dofter som labdanum och patchouli.

Användning
• Eterisk olja: Används särskilt i blomdofter.
• Extrakt: Parfymerar rengöringsmedel och hudvårdspreparat, ger värme och sötma i cologne och parfym (upp till 0,2 %), t. ex. blomdofter, läderdofter (särskilt ryskt läder), chypresdofter och orientdofter.

• Rumsparfym: Oljorna är både avslappnande (meditationsrökelse) och stimlerande (feströkelse) - balsamen har gammalt rykte som afrodisiakum. Den har också använts som smärtlindrande rökelse vid bl. a. reumatism.
• För luftvägarna, t. ex. vid förkylning: Tolubalsam är slemlösande och svagt antiseptisk och har användes som rökelsemedel för luftvägsbesvär i Amerika när spanjorerna kom dit. Det var också som inandningspreparat och ingrediens i hostsirap den började importeras till Europa och fördes in i farmakopéerna (hosta, krupp, kronisk luftvägskatarr). Oljorna kan t. ex. inandas i ett ångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver tolubalsam med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis och tonkaböna.

Hudläkemedel
• Eterisk olja: Saknar i stort sett hartsämnen och har därför mindre skyddande effekt på huden än balsam och extrakt.
Balsamens främsta användningsområde har varit som hudvårdsmedel. Den är antiseptisk, sårläkande och svagt retande, och har ingått i många sårläkemedel, t. ex. i formen tolutinktur. Hartsrika extrakt, t. ex. resinoid, används på ungefär samma sätt på narig och sprucken hud, eksem, klåda, skabb, sår och andra skador.
Särskilt torr hy.
• Extrakt: Doftämne och fixatör i tvålparfym (upp till 0,1 % av tvålens vikt), särskilt sådana med doft av ryskt l äder. Gör tvålen mörk så används mest i färgad tvål.
• Eterisk olja: Ger sällan eller aldrig överkänslighetsreaktioner.
• Extrakt: Överkänslighetsreaktioner förekommer.

Mat och dryck
Extrakt av olika slag är smakämne i tuggummi och annat godis, desserter, bakverk och drycker.

Litteratur: Se t. ex. Aftel (2003), Kinkele (2004), Lawless (1992), Ljungdahl (1953), Kinkele (2004), Linné (1954), Meyer (1952), Pharmacopoeia suecica I (1755), Svenska farmakopén VIII (1901).
Nätpublikationer:
Nationalencyklopedin (2004 04 14). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 17).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotolubalsam.html
Datum: 2018 10 21 - Uppdaterad: 2009 10 4
Cookieinfo
Made with a Mac