Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Bergtallbarrsessens


Moderväxt

Bergtall med varieteter (Pinus mugo, Pinus mugo var. pumilio)

Synonymer
Bergtallbarrsessens, bergtallsessens, bergtallolja, flyktig bergtallsolja
CAS-nummer • 90082-72-7
• 90082-72-7
• 90082-73-8

• Pinus mugo twig oil ["essential oil obtained from the twigs"]
• Pinus mugo leaf oil ["essential oil obtained from the leaves"]
• Pinus mugo pumilio twig leaf oil ["essential oil obtained from the twigs and leaves"]

Engelska namn
Pine needles oil, dwarf pine oil, mountain pine oil, dwarf pine needles oil, mountain pine oil, mugo pine oil, pinus pumilio oil
Förväxlingsrisk
Tallbarrsessens - den vanliga tallbarrsoljan
Cembratallbarrsessens

Detta är den tallbarrsolja som används mest inom parfymeri. Den första europeiska beskrivningen av tallbarrsolja, av okänd art, är från 1600-talet.
Ångdestilleras av kvistar med barr, vilket ger runt 1 % av vikte i form av eterisk olja. Barren kan också skiljas från kvistarna men det är ovanligt att man gör sig sådant besvär.
Ursprung
• Europa: Italien, Österrike, Jugoslavien.
Tunn färglös olja.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja.
Doftämnen
Terpener 50-97 %
chamazulen  
eukalyptol (1,8-cineol)  
limonen  
pinen  
sylvestren  
Estrar 1-40 %
bornylacetat  
Mått och vikt 100 ml väger 85-87 gram. 100 gram = 118-117 ml.
Innehåll • Ungefär samma ämnen som i vanlig tallbarrsolja och liksom där kan proportionerna variera mycket, dels för att det finns många "bergtallar" och dels beroende på om råvaran varit huvudsakligen barr eller ved.
• Peroxider bildas vid oxidering. Gränsvärden finns.
• Antioxidationsmedel: Branschorganisationen IFRA rekommenderar sina medlemsföretag att tillsätta antioxidationsmedel i preparat med tallbarrsolja.
Ersättning
• Vanlig tallbarrsessens eller cembratallbarrsessens
• Oljan är lik enbärsolja och används ibland som ersättning för denna.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Söt och kryddig, rätt fet barrdoft som påminner om enbär och också cypress och cederträ.

Flyktighet
Mellannot till basnot - en av de hållbarare barroljorna.

Doftblandning
Går bra ihop med cypress och ceder som den känns besläktad med, många friska dofter (enbär, lavandin, rosmarin, salvia, vanlig tall)och en del söta (cananga, labdanum).

Användning
I maskulina dofter - trädofter, läderdofter, barrdofter
och friska gröna dofter. Den tallbarrsolja som används mest inom parfymeri.

• Rumsparfym: Vanlig i rumssprayer. Doften både lugnar och stimulerar på ett svalt sätt och är användbar vid trötthet, stress, heta känslor, migrän och stresshuvudvärk (gör som förr: massera lite på tinningarna). Effektiv mot röklukt. 
• För luftvägarna: Bakteriedödande, virushämmande, svampdödande, slemlösande. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.

insektsmedel: Stöter bort insekter.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör tall till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
Kanske ett alternativ till vanlig tallbarrsolja.
Blodcirkulationsstimulerande och smärtlindrande; att massera på nervsmärtor, muskelsmärtor och inflammerade leder (spända smärtande muskler, stelhet, reumatism, gikt, tennisarm, ryggskott, före och efter träning). I aromaterapi föredras vanlig tallbarrsolja.
• Uppfriskande i bad - se recept på barrdofter
• Bakteriedödande, virusdödande och slemlösande - utmärkt i förkylningsångbad (hosta, influensa, bronkit, bihåleinflammation, hösnuva, lunginflammation, bihåleinflammation, astma, katarrer i strupe och luftrör).
Använd i tvålparfym.
Hudirriterande peroxider bildas när oljan oxideras, t. ex. när den börjar bli gammmal. Branschorganisationen IFRA rekommenderar oljor med lägsta möjliga halt och att antioxidationsmedel tillsätts i preparat med tallbarrsolja. Gränsvärden finns också; se nedan under Lagstiftning.

Mat och dryck
Används i både mat och dryck.
Invärtes bruk
För luftvägar och urinvägar.
Inte giftig, men ska inte användas varken invärtes eller utvärtes vid kikhosta eller astma.
Miljö
Görs vanligen av vildväxande träd.
Lagstiftning • Eteriska oljor, isolat och andra extrakt av bergtall, barr som kvistar med barr, får innehålla högst 10 mmol peroxider per liter.

Litteratur: Se t ex Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotallberg.html
Datum: 2018 04 26 - Uppdaterad: 2009 01 18
Cookieinfo
Made with a Mac