Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Styrax resinoid


Moderväxt
Styraxbuske (Styrax officinalis) 
Synonymer
Storax resinoid, styraxolja, renad styraxbalsam
Engelska namn
Styrax resinoid, storax resinoid, styrax oil, storax oil
Andra namn
Romanska språk
Resinoid du styrax extra (franska)

Andra språk
Nâtâph (hebreiska)
Förväxlingsrisk
Benzoin - från bensoeträdet (Styrax tonkinensis).
Ambrette - från ambrettebusken (Abelmoschus moschatus).
Liquidambar, storax resinoid, styrax resinoid - från ambraträdet (Liquidambar officinalis).

Det är inte alltid lätt att veta vad som avses: styrax (styraxbuskens harts) eller storax (ambraträdets storaxbalsam). Båda har kallats styrax och ambra. Under medeltiden exporterades styraxhartsen från Syrien, Sicilien och Cypern till det överiga Europa där den användes i kyrklig rökelse och pomandrar. Den första europeiska beskrivningen av destillerad olja är från 1540-talet. Linné hade med både harts och destillerad olja Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Extraheras ur hartsen, vanligen med petroleumeter, och renas därefter genom att lösningen tvättas med alkalier innan den dunstas av.
Tjock, halvflytande olja; rå är grönbrun, renad gulbrun.
Mått och vikt 100 ml väger ca 99 gram. 100 gram = 101 ml.
Doftämnen
Organiska syror  
bensoesyra  
kanelsyra  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor, flytande paraffin (rätt mycket krävs).
Innehåll

• Renas ofta från organiska syror.
• Hartsrester gör resinoiden tjock; späds ofta.

Varianter
• Styrax absolut, storaxextrakt: Alkoholextraheras ur hartsen.
Syntetisk styrax: Har samma fixerande effekt på andra dofter som äkta resinoid. 
Ersättning
• Liknande vaniljdoft finns i resinoiderna benzoin och liquidambar och i den eteriska oljan ambrette.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker. Det blir till att leta på nätet.

Doftbeskrivning
Träig ambradoft med söt vaniljton, lik benzoin, ambrette och liquidambar.
Flyktighet
Basnot.
Doftblandning
Fixatör på andra doftämnen. Går osedvanligt bra ihop med lindblom.
Användning
Särskilt i läderdofter.

Religiös rökelse: Hartsen har använts mycket i romersk-katolska kyrkan.
• Rumsparfym: Hartsen var förr populär som doftämne och fixatör i pomandrar. Doftens eggande och narkotiska kvalitet gav den snabbt ett rykte som afrodisiakum.
Doftens element
• Luft, jord, eld: I europeisk magisk praxis har styraxdoften förknippats med Merkurius (luft, jord), Venus (jord, luft) och Jupiter (eld).

Används problemfritt som doftämne och anses vara en av de bästa fixatörerna i tvålparfym
Kan vara hudirriterande.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Lindgren (1918), Linné (1954), Meyer (1952), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eostyrax.html
Datum: 2018 04 22 - Uppdaterad: 2008 12 15
Cookieinfo
Made with a Mac