Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Stjärnanisessens


Moderväxt
Stjärnanis (Illicium verum)
Synonymer
Stjärnanisessens, ostindisk anisolja, kinesisk anisolja
Farmakopénamn
Anisi aetheroleum, Oleum anisi stellati, Aetheroleum anisi, Aetheroleum anisi stellati
CAS-nummer • 84650-59-9
• 84650-59-9, 8007-70-3
• Illicium verum fruit oil ["essential oil distilled from the fruits"]
• Illicium verum oil ["volatile oil derived from the dried ripe fruit and seeds"]
Engelska namn
Star anise oil, anise seed oil, star aniseed oil, anise oil, essential oil of star anise, Chinese anise oil, Chinese star anise oil, badian oil, illicium oil
Andra namn
Romanska språk
Badiane, huile de badiane, huile essentielle de badiane, essence de badiane (franska)
Nordiska språk
Stjerneanisolie (danska)
Andra språk
Sternanisöl, Ätherisches Sternanisöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Anisolja - båda har kallats Anisi aetheroleum, Aetheroleum anisi.

1910 beskriver ett svensk nyttoväxtlexikon stjärnanisoljan som mycket dyr. Den användes vid likörfabrikation och hade "i samband därmed varit utsatt för de mest otroliga förfalskningar". Idag hör den till de billiga oljorna.
Farmakopéerna

Officinell i USA fortfarande på 1970-talet. I Norden har man använt anisolja från anis. När den återinfördes 1925 efter några årtionden med anetol godkändes både anis och stjärnanis som källa och med samma namn, Aeteheroleum anisi, anisolja. Den behövde inte hållas på lager på apoteken om inte läkare begärde det. Oljan stod sedan kvar i 1946 års upplaga.

Ångdestillering av de färska eller halvtorkade, inte fullt mogna fruktkapslarna, färska (med 2,5-3,5 % eterisk olja) eller halvtorkade. Helt torkade kapslar innehåller 8-9 %, mest i fruktväggarna. Ibland får blad följa med; det ger större mängd men betraktas som förfalskning.
Ursprung
• Asien: Mest Kina, en del i Vietnam, Indien, Japan.
• Europa: Lite görs i Frankrike av importerade frön.
Beskrivning Färglös eller ljusgul olja med söt smak. Anetol i oljan gör att den stelnar vid temperaturer under 15°, alltså inte riktigt lika lätt som anisolja, och inte lika lätt när oljan blir äldre. Värm flaskan i handen eller varmt vatten så blir oljan flytande igen och skaka om så att allt blandas.
Mått och vikt • 100 ml väger 98-99 gram. 1 ml = ca 25 droppar.
• 100 gram = 102-101 ml.
Doftämnen
Terpener 5-8 %
limonen  
alfa-pinen  
Alkoholer     
trans-anetol 70-93 %
linalol  
Aldehyder  
anisaldehyd  
Fenoler  
metylkavikol - 6 %
Löslighet

• Mycket svårlöslig i vatten. Vatten förblir klart när anisolja droppas i. Skulle vattnet grumlas är det ett tecken på att oljan innehåller alkohol.
• Löses klart i alkohol (1 del olja i 2-3 volymdelar 90-91 % alkohol, lika volymdelar 94 % alkohol). Skulle lösningen bli oklar är det ett tecken på att oljan innehåller vegetabilisk olja eller terpentinolja.
• Löslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag 2 % blir svagt surt (pH 4-6).
• En lösning av lika volymdelar olja och 94 % alkohol har neutral reaktion (pH runt 7).

Innehåll • Huvudbeståndsdel är trans-anetol, mer än i anisolja, och ju mer desto bättre. Det är detta ämne som tjocknar och kristalliserar och så småningom oxideras till anisaldehyd.
Varianter • Uikyo Yu (INCI-namn: Uikyo Yu. CAS-nummer inget): Eterisk olja av torkade frukter av Illicium verum eller Foeniculum vulgare, d.v.s. fänkålsolja. Bakgrunden är antagligen billig asiatisk import; i Asien har man aldrig brytt sig om att skilja fänkål, anis och stjärnanis åt.
Ersättning
Anisolja är lik i doft och verkningar. I farmaceutiska sammanhang har de ofta likställts.
Fänkålsoljal likställs ofta på samma sätt i Asien.
Anetol kan ersätta eller ersättas med stjärnanisolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. När oljan blir äldre oxideras anetol (snabbare om oljan utsätts för luft och ljus) till anisaldehyd, som inte stelnar lika lätt, men oljan förlorar i friskhet. Anisolja som är mycket lik förstör kärl av PVC-plast och får den att mjukna.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 45 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Stark, kryddig, varm och mycket söt lakritsdoft med sting. 

Flyktighet
Mellannot.
Doftblandning
Passar ihop med citrus (apelsin, citron, petitgrain) och annat friskt (frankincense, rosenträ, tallbarr), en del söta dofter (fänkål, lavendel), ros ) och kryddor (koriander, lagerblad).

Användning
I kosmetiska preparat och tvättmedel - den täcker över oönskade lukter mycket effektivt. I parfym, t. ex. för att ge sötma åt gröna dofter

• Rumsparfym: Låg dos (2-4 droppar per dl rumsspray) stimulerar, skärper koncentrationen, höjer stämningen, stimulerar aptiten och matsmältningen - bra festdoft! Högre dos lugnar och förslöar.
• För luftvägarna: Krampösande och slemlösande vid förkylning, luftrörskatarr, hosta, bronkit, astma; bakteriedödande och och immunförsvarsstärkande.
Insektsmedel: Rökelsemedel mot insekter i Asien.
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör stjärnanis till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, tolubalsam och tonkaböna.

Hudvård Rengöringsmedel
1920-talets studier visade att oljan var en av de mest bakteriedödande vid direktkontakt.
Stjärnanis har ingen tradition i Norden men kan användas på samma sätt som anisolja, t. ex. mot huvudlöss och andra parasiter.
Ofta använd för att smak- och doftsätta tandkräm och läkemedel.
Oljan ökar inte blodcirkulationen (tvärtom verkar den sinnesbedövande i höga doser och minskar cirkulationen) och är inte heller lokalbedövande, däremot kramplösande, därav kanske dess användning i massage på smärtande muskler och reumatiska smärtor. Den kan också användas i magmassage vid olika magbesvär som präglas av stress och kramp, t. ex. upplåsthet och gaser.
Som slemutdrivande och kramplösande medel i förkylningsångbad vid hosta, luftrörskatarr, bronkit, astma. 
Används som tvålparfym.
Hudirriterande vid hög dos eller om oljan används länge, men inte lika mycket som vanlig anisolja

Mat och dryck
Stjärnanis har använts i 1.300 år i Kina och är en grundkrydda i det kinesiska köket. I USA används den på samma sätt och lika mycket som vanlig anis i Norden. Oljan används som smak- och doftämne i drycker (anisette), godis och snus, ofta tillsammans med lakrits och smakerna förväxlas ofta. 
Invärtes bruk
Oljan används på samma indikationer som anisolja: som aptitstimulerare, kramplösare vid magkramp, gaser i magen, mensvärk, i Kina vid luftvägsbesvär. Stimulerar produktionen av östrogen. Invärtes dos är 2-5 droppar.
Inte giftig vid normalt bruk, men outspädd olja kan inflammera mage och tarmar. Ska inte överdoseras, användas outspädd eller under lång tid i någon form. Ska undivkas av kvinnor som har eller har haft cancer i bröst, livmoder eller äggstockar, av gravida (östrogenstimulerande) och vid medicinering med paracetamol. 

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Jönsson (1910), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Meyer (1952), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Ullmark (1997), Valnet (1992).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eostjarnanis.html
Datum: 2018 10 21 - Uppdaterad: 2010 09 9
Cookieinfo
Made with a Mac